Η έκθεση re-View σηματοδοτεί την έναρξη του διαλόγου των θεατών με τις εικαστικές τέχνες και τη σύγχρονη έκφανσή τους. Ο σκοπός της νέας αυτής πλατφόρμας είναι να προκαλέσει το κοινό να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή την δουλειά σύγχρονων, ανερχόμενων και καταξιωμένων, Ελλήνων καλλιτεχνών προκειμένου να καταλάβει, ότι η σύγχρονη Ελληνική δημιουργία έχει σημαντική αξία, έχει παρόν και μέλλον.
Στην πρώτη έκδοσή της η re-View φιλοξενεί 11 καλλιτέχνες και ακολουθώντας τη γενικότερη θεματολογία του 2ου TEDx Chalkida, εισάγει ενεργά την τέχνη στον ευρύτερο διάλογο με θέμα την ΕΞΕΛΙΞΗ και θέτει μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και της τέχνης γενικότερα. Καθώς η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και της ανθρώπινης φύσης και έκφρασης ακολουθεί την εξέλιξη τους και ‘αφουγκράζεται’ τις μεταβολές του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος μεταφράζοντας τες σε καλλιτεχνικούς και δημιουργικούς όρους. Έτσι, γίνεται ενεργό μέρος του κοινωνικού σχολιασμού σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Τα έργα που συμμετέχουν στην έκθεση όχι μόνο προβάλουν σύγχρονες μορφές τέχνης, όπως οι παραστατικές τέχνες και οι εγκαταστάσεις, αλλά ταυτοχρόνως αναφέρονται σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα στην οποία οδηγούμαστε εξελικτικά λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται γύρω μας. Οι καλλιτέχνες μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, την αναθεώρηση παραδοσιακών αξιών, τη διερεύνηση των μορφών και των εκφράσεων της τέχνης, και την άμεση ανάμειξη με διάφορες κοινωνικές ομάδες πραγματεύονται την πολύ-επίπεδη ερμηνεία της εξέλιξης.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Jennifer Nelson, Γεωργία Κοτρέτσος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης και Χαρίτων Μπεκιάρης. Παράλληλα, επτά νέοι καλλιτέχνες εκθέτουν τη δουλειά τους και προβάλουν τη δική τους ερμηνεία για την έννοια της εξέλιξης.
Η πρώτη έκθεση re-View καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημιουργεί πολλαπλές διασυνδέσεις με την έννοια της εξέλιξης. Με μια γενικότερη θεώρηση, όλα τα έργα προτρέπουν τους θεατές να αναλογιστούν τα όρια της τέχνης και να αναθεωρήσουν την αλληλεπίδρασή της με το κοινωνικό γίγνεσθαι και κατ’ επέκταση με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Επιμέλεια: Δημήτριος Σπύρου, Ιστορικός Τέχνης | Επιμελητής | Κριτικός Τέχνης
Όλα αυτά θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 2ου TEDx Chalkida στις 27 Μαΐου 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxChalkida:
Exelixis
https://www.facebook.com/tedxchalkida/
https://www.instagram.com/tedxchalkida/