Δωδεκανήσων

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Δωδεκανήσων.
Δωδεκάνησος, είναι η ενότητα των νήσων του Ν.Α. Αιγαίου πλησίον των παράλιων της Μικρασίας, με την ονομασία τους να είναι γνωστή τουλάχιστο από τη βυζαντινή εποχή και με κυριότερα νησιά του συμπλέγματος: τη Ρόδο, την Πάτμο, την Αστυπάλαια, τη Λέρο, την Κάλυμνο, τη Νίσυρο, την Κω, την Τήλο, τη Χάλκη, την Κάρπαθο, τη Σύμη, την Κάσο.
Η ιστορία των νήσων είναι μακραίωνη, λαμπρή και απολύτως συνδεδεμένη με την υπέρλαμπρη πολιτισμική πορεία των γειτονικών Ιωνικών πόλεων, πράγμα που αποδεικνύεται από τις πλούσιες ιστορικές πηγές και τα εξαίρετα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ξετυλίγουν τις ποικίλες ιστορικές φάσεις του τόπου από την εποχή των Δωριέων. Και συνέχεια με τις επιθέσεις των Περσών ή των Σαρακηνών. Η Αθηναϊκή θαλασσοκρατορία, η Ροδιακή πολιτεία, η Ρωμαιοκρατία, το Βυζάντιο, η Λατινοκρατία του Μεσαίωνα ήταν οι ‘’επισκέπτες’’ της. Η Τουρκοκρατία τα θεωρούσε ως Προνομιούχα νησιά, και με την Ιταλική κατάκτηση τελειώνει η ιστορία των ξένων το Μάρτη του 1948. Με την παρουσία των Ιταλών αναδιαμορφώθηκαν πολιτιστικά, τα βυζαντινά – ενετικά κάστρα που υπήρχαν αξιοποιήθηκαν, Οι Γερμανοί το 1943 ταλαιπωρήθηκαν στην ανακατάληψή τους από τους Άγγλους ιδιαίτερα των κάστρων της Λέρου και Σερίφου και με αφορμή αυτή την μάχη γυρίσθηκε η ταινία ‘’Τα κανόνια του Ναβαρόνε.’’
Σήμερα, ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος, και κυρίως της Ρόδου με τα λαμπρά βενετικά της κάστρα, την κομψή Μεσαιωνική της πόλη, τα παλάτια των Ιπποτών. Αλλά και η Κάλυμνος των σφουγγαράδων και του σπηλαίου του Νέγρου Δράκου και τις πολλές ιαματικές της πηγές, και με τα υπόλοιπα νησιά ένα έκαστο με τις δικές και αποκλειστικές τους χάρες και ομορφιές να κατακλύζονται από χιλιάδες επισκέπτες.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP