Μαγνησίας

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μαγνησίας. (Νεάπολη)
Μαγνησία: Ονομασία πόλεων της Μ. Ασίας που προήλθαν από τον αποικισμό κατοίκων της Θεσσαλικής Μαγνησίας κατά τον -7ο αιώνα, και εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος τον -6ο αιώνα ανακάλυψε τις μαγνητικές ιδιότητες ενός ορυκτού πετρώματος, που έκτοτε ονομάζεται Μαγνήτης. Μάγνητες θεωρούνταν απόγονοι του θεού των Ανέμων Αιόλου. Ο Όμηρος την θέλει να είναι το βασίλειο του Πελία, βασιλιά των Μιρμιδώνων. Απ’ την Ιωλκό της Μαγνησίας ξεκίνησε ο Ιάσων με την Αργώ για την μακρινή Κολχίδα αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. Ο βασιλιάς της Λοκρίδας εξαπέστειλε τον Ιάσονα μαζί με την σατανική κόρη του την Μήδεια διότι κινδύνευε η ζωή του, σύμφωνα με τον χρησμό που έλεγε, ότι κινδυνεύει από έναν μονοσάνδαλο, και αυτός ήταν ο Ιάσονας.
Γεωγραφικά, η αρχαία Μαγνησία του ελλαδικού χώρου άρχιζε από τον Πηνειό και κατέληγε στον Παγασητικό κύκλο, το Πήλιο και τη χερσόνησο της Μαγνησίας. Ο νομός Μ. είναι ένας από 4 νομούς της Θεσσαλίας, μαζί με τις Β. Σποράδες [Σκιάθο, Αλόννησο, Σκόπελο]. Η Περιοχή αυτή κατοικείτο από το -12ο αιώνα από τους Μάγνητες και που είχαν συνεχή προβλήματα με τους Θεσσαλούς, μέχρι την εποχή που ήρθαν οι Μακεδόνες (το -344 με το Φίλιππο), οπότε και ιδρύθηκε το κοινό των Μαγνητών.
Στην ίδια περιοχή κατοικούσαν και οι Λάπηθες, ένας μυθικός λαός εξοικειωμένος στους ίππους, που βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τους Γίγαντες Κενταύρους του Πηλίου και είχαν έδρα τους, τη Δημητριάδα. Το Πήλιο ήταν το θερινό κέντρο των θεών του Ολύμπου. Στο Πήλιο είχαν την έδρα τους οι Κένταυροι, και ο σοφός Κένταυρος Χείρωνας μαθήτευσε τον Αχιλλέα, τον Απόλλωνα, τον Ασκληπιό.
Η Μαγνησία στα -192 κυριεύεται από τους Ρωμαίους και στα 1423 από τους Τούρκους, που την κρατούσαν σκλαβωμένη ως το 1881.
Κατά την περίοδο του ’21 στην περιοχή έδρασε ο Φιλικός Άνθιμος Γαζής και ο αρματολός Ι.Μπασδέκης (ή Βασδέκης).
Ο νομός διαθέτει μάλλον διέθετε μεγάλη βιομηχανική περιοχή με πρωτεύουσα το Βόλο. Το Πήλιο θεωρείται πώς, έχει όμορφα χωριά, πλούσια σε βλάστηση και με πολλά οπωροφόρα δέντρα, με χειμερινό κυρίως τουρισμό και με κύριο τόπο προορισμού το χιονοδρομικό κέντρο τα Χάνια. Ο ίδιος τόπος μαζί με τις Σποράδες αποτελούν παραθεριστικό θέρετρο, τις Φερές ή Βελεστίνο, όπου γεννήθηκε ο Μέγαλος του Γένους Ρήγας Φεραίος ο Βελεστινλής, Είναι ιδιαίτερα ελκυστικός ο τόπος της Μαγνησίας, που μαγνητίζει χειμώνα – καλοκαίρι με το περίλαμπρο Πήλιο και τα εξωτικά νησιά τις Σποράδες.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP