Κυμαίων

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Κυμαίων. (Αλωνάκι προς Αγία Μαρίνα. Από το 1959.)
Κυμαίοι: Οι κάτοικοι της αρχαίας Ευβοϊκής Κύμης με τη μεγάλη της ισχύ στο μεσογειακό χώρο, που μαρτυρείται τουλάχιστο από τον -8ο αιώνα, οπότε η πόλη ίδρυσε δυο σημαντικές αποικίες, οι οποίες μάλιστα φέρουν τ’ όνομά της. Η μια εξ αυτών δημιουργήθηκε στην Αιολίδα της Μικράς Ασίας και η άλλη στην Καμπανία της Νότιας Ιταλίας με το όνομα της μητρόπολης Κύμης.
Η Κύμη της Αιολίας, που βρίσκεται 40 χμ. βόρεια της Σμύρνης, της οποίας η ίδρυσή της συνδέεται με την Αμαζόνα Κύμη και πιθανόν να ήταν αποικία των Ευβοέων Κυμαίων από τα χρόνια του Τρωικού πολέμου. Έκοψε και δικό της νόμισμα, με τη θεά Άρτεμη στη μία όψη, και την Αμαζόνα Κύμη στην άλλη. Η Αιολική Κύμη θεωρείται ως μια από τις πιθανές γενέτειρες του Ομήρου, αλλά και του ποιητή Ησιόδου.
Στην Κύμη της ιταλικής χερσονήσου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι η πρώτη και η αρχαιότερη ελληνική αποικία, με την ίδρυσή της από τους Κυμαίους και τους Χαλκιδείς αποικιστές να ανάγεται στα -750 και μέσω αυτών των αποίκων να γίνεται η διάδοση του χαλκιδικού αλφαβήτου σε λατινικό, και μετέπειτα σ’ όλον τον λατογενή δυτικό κόσμο, αλλά και της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, των ευφάνταστων ελληνικών μύθων και της φωτοδότριας αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Άλλη σημαντική αποικία των στη Δύση υπήρξε η Ζάγκλη στην Σικελία.
Οι Ρωμαίοι από τους Ευβοείς γνώρισαν το Σιβυλλικό Μαντείο με την Κυμαία Σίβυλλα Αρσινόη Λάμια, η οποία (μέσω του απολλώνιου επιφωτισμού της) θεωρούνταν η αλάνθαστη χρησμοδότης. Τα ιερά της Σιβυλλικά βιβλία, που είχαν μεταφερθεί από την Κύμη, φυλάσσονταν στα χρυσά ερμάρια του Καπιτωλίου της Ρώμης. Αργότερα, αυτός ο τόπος, που έμοιαζε με κατακόμβη, την αποκαλούμενη Κυμαία Ρωμαϊκή Κρύπτη έγινε χώρος λατρείας και τάφος των πρωτοχριστιανών, μια σήραγγα, η οποία είτε αποτελούσε πολεμικό έργο για τις δύσκολες εποχές, ή χρησίμευε για την υδροδότηση της πόλης, ήταν αρκετά χρήσιμη.
Η μητρόπολη Κύμη στο μακρύ ιστορικό της βίο ποτέ δεν απέκοπτε τον ομφάλιο λώρο της από τις αποικίες της και προπαντός στον πολιτιστικό και εμπορικό τομέα.
Η Κύμη, το μπαλκόνι της Εύβοιας στο Αιγαίο, στους νεώτερους χρόνους κωμόπολη και λιμάνι στα κέντρο ανατολικά της Εύβοιας με μεγάλη ιστορία στην ναυτιλία με Κυμαίους ή Κουμιώτες καραβοκύρηδες να οργώνουν τη Μεσόγειο από την αρχαιότητα. Βοήθησαν στον αγώνα της παλιγγενεσίας του ’21 με τα αρκετά καράβια που διέθεταν. Οι γνωστοί μας : Ι. Βερισσαρίου ο Ταγματάρχης ο ελευθερωτής των Ιωαννίνων, ο μέγιστος των μεγίστων ο παγκόσμιος γιατρός και ιδιαίτερα στις γυναίκες γνωστός με το τεστ Παπ, Γεώργιος Παπανικολάου, και ο καλλιτέχνης Ι. Ξυνάκης τίμησαν την καταγωγή τους. Πρωταρχική παραγωγή είναι τα φημισμένα παγκόσμια, σύκα της.
Το λιμάνι της συνδέει το άλλο ευβοιώτικο όμορφο νησί την Σκύρο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP