Μαυρομιχάλη Πετρόμπεη

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μαυρομιχάλη Πετρόμπεη. (Από το 1976)
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (1765 Μάνη – 1848 Αθήνα): Απόγονος της μεγάλης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Το προσωνύμιο Μαύρος το πήραν από το ένα ορφανό Μιχάλη ‘’μαύρο’’ όπως το αποκαλούσαν απ’ τα μαύρα πένθιμα ρούχα που φορούσαν στην Μάνη. Από μικρός διακρίθηκε για τη γενναιότητα του, όπως και όλη η οικογένειά του. Μεγάλωσε στα Επτάνησα με φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές ιδέες. Διορίσθηκε από τους προεστούς της Μάνης το 1816 ως ηγεμόνας τους. Το 1814 διορίζεται Μπέης από την Υψηλή Πύλη στην Μάνη, απ’ αυτήν την θέση ως φαίνεται του μπέη κώλυσε και το Πέτρος έγινε Πετρόμπεης. Έγινε Φιλικός το 1818, και με τα πολλά προσόντα του διατηρούσε επαφή με όλους τους αρχηγούς της επανάστασης. Μαζί με τους Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Πανουργιά και Αναγνωσταρά στις 23 Μαρτίου 1821 απελευθέρωσαν την Καλαμάτα, στέλνοντας το μήνυμα της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Συνεργάσθηκε, όπως και ο γιος του Ηλίας Μαυρομιχάλης, με τους Ευβοείς και κυρίως με τον οπλαρχηγό Ν. Κριεζώτη και το Δεσπότη Νεόφυτο. Εκτός του γιού του Ηλία, σκοτώνεται και ο γιος του Γιάννης σε τουρκική εμπλοκή. Πέρασε στην πολιτική, βλέποντας πως μπορούσε να βοηθήσει την πατρίδα του.
Με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους διορίσθηκε σε πολλές διοικητικές θέσεις αξιώματα. Δεν του πολυάρεσε η τακτική της απολυταρχίας του κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια και μάλιστα φυλακίσθηκε για κάποιες ακραίες ενέργειές του, έναντι του Κυβερνήτη, καθώς εναντιώθηκε προς αυτόν, διότι παραγκώνιζε τη μεγάλη φαμίλια των Μαυρομιχαλαίων, κατηγορώντας τους για ιδιοτέλεια και προδοσία. Αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια απ’ τους Μαυρομιχαλαίους (Γιώργου και Κωνσταντίνου ) στο Ναύπλιο (το Σεπτέμβρη του 1831). Το 1830 επί βασιλείας Όθωνα ύστερα από προστριβές με την βασιλεία του έφθασαν δυο βαυαρικά τάγματα στην Μάνη για να την υποτάξουν και να γκρεμίσουν τους ιδιόμορφους πύργους της, οικογενειακά φρούρια έναντι των εχθρών, και αντί αυτού όμως συνελήφθησαν και για να τους ταπεινώσουν απαιτούσαν αστεία χρηματικά ποσά. Ο Πετρόμπεης διορίσθηκε Γερουσιαστής. Πέθανε το 1848.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP