Πάρνηθος

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πάρνηθος. (Από το 1932)
Πάρνηθα και Οξιές: Το μεγαλύτερο και ψηλότερο βουνό της Αττικής στα βόρεια του νομού. Αποτελεί συνέχεια και μέρος της οροσειράς Παρνασσού, Γκιώνας, Κιθαιρώνα και Πεντέλης και έχει ψηλότερη κορυφή την Καράμπολη στα 1.413 μέτρα ύψος.
Εκεί, κατά την αρχαιότητα υπήρχε βωμός και εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα του Δία, καθώς και βωμός του θεού των βοσκών Πάνα. Σε ανασκαφές που έγιναν βρέθηκαν 5 χρυσά και πήλινα ειδώλια, ενώ στη Λυχνοσπηλιά ανακαλύφθηκαν λατρευτικές λυχνίες. Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι Αχαρνείς κατέφευγαν στις δασοσκεπείς περιοχές της Πάρνηθας με την προοπτική παραγωγής ξυλοκάρβουνων και θήρευσης αγριογούρουνων, αρκούδων και άλλων άγριων ζώων.
Σημαντικό μέρος αυτής της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας της Πάρνηθας διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό ως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, όμως με τις αναπάντεχες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών όμως εκείνη του 2007 με 25,000 στρέμματα καμένης γης άλλαξε και ανέβασε την θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας καθ’ ότι οι αέριες μάζες της έπαψαν νάμαι δροσερές. Σε συνάρτηση και με άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντός της είναι εμφανής, και αυτό, φαίνεται ότι στην οροσειρά έχει επέμβει ο άνθρωπος με τις ανάγκες του. Με το μοτέλ Ξενία με το καζίνο Μον Παρνές και το τελεφερίκ ν’ αποτελούν τα αξεσουάρ της εκδρομής τω Αθηναίων. Τα νερά από τις πολλές πηγές και τα βρόχινα νερά τα περισυλλέγει η λίμνη Κιθάρα. Το φαράγγι Κελάδωνα μήκους 2500 μέτρων με χαράδρες το σπήλιο του Πάνα. Στα καταφύγια, στα μονοπάτια της Π. καταφεύγουν επίσης οι αγχωμένοι Αθηναίοι για λίγο οξυγόνο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP