Πάρου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πάρου, [απ’ το 1976]
Πάρος: Νησί καταμεσής των Κυκλάδων του Αιγαίου Πελάγους, με αξιόλογη ιστορική παρουσία και πλούσια συγκομιδή αρχαιολογικών ευρημάτων, μέσω των οποίων πιστοποιείται πως ήδη από την 3η χιλιετία της αρχαιότητας υπήρξε πρωτεύον κέντρο του Κυκλαδομινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού (όταν πέρασε στην κυριαρχία των Αρκάδων υπό τον Πάρο όπου πήρε το όνομά του). Επόμενοι κυρίαρχοι του τόπου οι Ίωνες, οι οποίοι κατά τη μακραίωνη παρουσία τους στο νησί, το ανέδειξαν σε σημαντική ναυτική δύναμη του νοτιοανατολικού Μεσογειακού χώρου, και με αξιόλογες αποικίες του, το Πάριον (στην Προποντίδα) και τη Φάρο (στην Αδριατική). Την ίδια περίοδο οι Παριανοί ενεπλάκησαν στον Ληλάντιο πόλεμο, τασσόμενοι στο πλευρό των Χαλκιδέων. Το ίδιο έκαναν και στη συμπλοκή των Χαλκιδέων με τους Άνδριους (τους κατοίκους της Άνδρου) για την πόλη Άκανθος. Στις επόμενες περιόδους το νησί βρέθηκε διαδοχικά υπό την κυριαρχία των Περσών, -μάλιστα σαν ‘Ίωνες ήταν σύμμαχοί τους,- και το -479 την κατέλαβε η Αθηναϊκή συμμαχία με τον Θεμιστοκλή, στην συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Φράγκων, των Τούρκων.
Πλούσια τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου με αυτά της κυκλαδικής τέχνης να έχουν πρωτεύουσα θέση και να κοσμούν τις προθήκες Μουσείων της Αθήνας, του Λονδίνου και του Λούβρου. Πλην των Κυκλαδικών ειδωλίων με τη χαρακτηριστική αφαιρετική πλαστικότητά τους, έχουν ανευρεθεί: λείψανα ναών και άλλων κτιρίων, αγαλμάτινοι κούροι και κόρες, αγάλματα της Άρτεμης, της Αφροδίτης, της Αθηνάς, του Απόλλωνα. Καθώς, όμως, οι Παριανοί λάτρευαν ιδιαιτέρως τη θεά Δήμητρα, ο αρχαιολόγος Κάρβανος βρήκε μια γλυπτική σύνθεση με τη θεά νάναι δυστυχισμένη και να οδύρεται για την αρπαγή της κόρης της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Πολλά, από αυτά τα γλυπτά έργα είναι φτιαγμένα από το φημισμένο παριανό μάρμαρο. Όπου και ανέδειξε έναν από τους λαμπρότερους γλύπτες της αρχαιότητας, τον Σκόπα.
Το νησί αποτελεί εκλεκτό τόπο καταφυγής χιλιάδων παραθεριστών με κύριους τόπους προορισμού την Παροικιά και τη Νάουσα. Από τα αξιοθέατα του νησιού η Εκατονταπυλιανή, που χτίστηκε από την Ελένη τη μητέρα του Κωνσταντίνου πάνω σε αρχαίο ναό, και το αρχοντικό της ηρωίδας του ’21 Μαντούς Μαυρογένους .

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP