Ταυρίδας

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Ταυρίδας.

Ταυρίδα: Ονομασία προερχόμενη από τον Ταύρο του Μίνωα, ο οποίος αφού κατέφυγε στην Κολχίδα, της προσέφερε και τ’ όνομά του ή από τον λαό των Ταύρων. Η περιοχή έγινε γνωστή από το ναό της θεάς Αρτέμιδας, προς τιμήν της οποίας, και με εντολή του εντόπιου βασιλιά Θώα θυσιάζονταν οι ξένοι που είχαν την ατυχία να ναυαγήσουν στα παράλια της Ταυρίδας.
Σ’ αυτόν τον τόπο –χερσόνησο της Ταυρίδας- κατέληξε και η Ιφιγένεια, μετά τη θαυμαστή της διάσωση και τη φυγάδευσή της από τη θεά Άρτεμη, αφού την αντικατέστησε στο θυσιαστήριο του ναού της στην Αυλίδα με το ιερό της ζώο, το ελάφι-. Εκεί, τη βρίσκουμε όπου γίνεται ιέρεια της θεάς Αρτέμιδας, να συναντιέται με το ναυαγό αδελφό της Ορέστη, και τον διασώζει από την επικείμενη θυσία του. Εμπνεόμενος ο Σοφοκλής από την περιπέτεια της κόρης του Αγαμέμνονα, έγραψε την τραγωδία Ιφιγένεια εν Ταύροις. Τον 1ον και 2ον αιώνα αποικήθηκε από Ρωμαίους του Χάρακα της Ν. Ιταλίας. Η Ταυρική χερσόνησος – Κριμαία– που βρίσκεται στα βόρεια του Εύξεινου Πόντου, αφού πέρασε από διάφορα στάδια Ρώσους Τούρκους Σοβιετικούς σήμερα ανήκει στους Ουκρανούς.
Υπάρχει και η Ταυρίδα 4η πόλη του Ιράν, που από το 1922 και ύστερα από απανωτές επεμβάσεις των Τούρκων και των Ρώσων η πόλη πέρασε σε ιρανικά χέρια και είναι φημισμένη παγκοσμίως για τα περσικά χαλιά, που παράγει. Από απανωτούς σεισμούς κατά καιρούς αναμορφώθηκε σε σύγχρονη πόλη.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP