Δραστηριότητες

Η Χαλκίδα προσφέρεται για πολλές ευχάριστες ψυχαγωγικές και αθλητικές ενασχολήσεις.

Οι περισσότερες σχετίζονται με τη θάλασσα και έχουν προαναφερθεί στο σχετικό κεφάλαιο.

Είναι εξάλλου γνωστή η παραδοσιακή έφεση των Χαλκιδέων στο ναυταθλητισμό, όπου έχουν πολλές και σημαντικές διακρίσεις.

Ο Ν.Ο.Χ. και ο Α.Κ.Ο.Χ έχουν καταστεί φυτώριο αθλητών των θαλασσίων σπορ, ενώ όλος ο θαλάσσιος χώρος του Δήμου Χαλκιδέων θεωρείται ως ο ιδανικότερος τόσο για την εξάσκηση των αθλητών, όσο και για αγώνες.

Εκτός όμως των θαλάσσιων χώρων στη Χαλκίδα λειτουργεί ένα σύγχρονο Κολυμβητήριο.

Στο οργανωμένο και ασφαλές αγκυροβόλιο «Βουρκάρι» σταθμεύουν και συντηρούνται τόσο τα σκάφη των ασχολουμένων με την ιστιοπλοΐα, όσων και αυτών που αγαπούν το ψάρεμα ή τις θαλάσσιες αποδράσεις στον Ευβοϊκό.

Στην ίδια περιοχή υφίστανται ακόμη (ίσως ως μνημεία πλέον) μερικά από τα παραδοσιακά καρνάγια της Χαλκίδας.

Θα πρέπει τέλος να επισημανθούν οι εκδηλώσεις αγωνιστικής αλιείας σε περιοχές της Παραλίας Λουκισίων.

Για τους φίλους του αθλητισμού γενικότερα επισημαίνουμε την λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου και χώρου αθλοπαιδιών της Κανήθου, καθώς επίσης και των κλειστών γυμναστηρίων του ΔΑΚ, της Πειραϊκής Πατραϊκής, των Βαρέων Αθλημάτων κ.λπ. γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη υποδομή που διαθέτει ο Δήμος και η οποία του επιτρέπει την ανάληψη μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων Πανευρωπαϊκού επιπέδου.

Αληθινός παράδεισος για τους φίλους της ποδηλασίας μπορεί να χαρακτηριστεί ο κάμπος του Βασιλικού. Το περίφημο κατά την αρχαιότητα «Ληλάντιο Πεδίο». Μια βόλτα με ποδήλατο στην περιοχή μπορεί να συνδυάσει την άσκηση μαζί με την ξενάγηση στα ιστορικά μνημεία.

Η περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων είναι ιδανική επίσης για τους φίλους της πεζοπορίας και της ιππασίας. Για τους τελευταίους επισημάνουμε την δραστηριοποίηση του Ιππικού Ομίλου Χαλκίδας.

Οι φίλοι των αγώνων αυτοκινήτων και των μότο-κρος έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν τις ικανότητές τους στην πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού, στο Πει Δοκού.

Πολλά ράλι διοργανώνονται μεταξύ των οποίων αρκετά παραδοσιακά όπως αυτό της Ριτσώνας.

Οι φίλοι των δυνατών συγκινήσεων μπορούν να τολμήσουν μία βουτιά Βangee Jumping από τη μεγάλη γέφυρα του Ευρίπου. Το σημείο θεωρείται από τα ελάχιστα αλλά και ιδανικότερα στην Ελλάδα, όπου εξασκείται αυτό το θεαματικό και τολμηρό χόμπυ.

Η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας
Η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

15

Πολλές και ιδιαίτερα ποιοτικές είναι επίσης οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που  λαμβάνουν χώρα στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή της.

Η Χαλκίδα πατρίδα πολλών προβεβλημένων καλλιτεχνών, όπως ο Ορέστης  Μακρής, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Σωτηρία Μπέλλου κ.α. είχε ανέκαθεν έφεση  στις τέχνες και στα γράμματα.

Τα  ωδεία της πόλης, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι,  η Εκκλησία, καθώς επίσης ο Δήμος και η Περιφερειακή Διοίκηση  διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε διοργανώσεις σπουδαίων καλλιτεχνικών  εκδηλώσεων, διαλέξεων, παραστάσεων, συναυλιών, φεστιβάλ κ.α. Επίσης εδώ  και πέντε χρόνια, τελείται κάθε χρόνο και για 5 ημέρες στη Χαλκίδα, με  μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας.
Iδρύθηκε το 1978 από τον Χαλκιδαίο αναγνωρισμένο ζωγράφο και ακαδημαϊκό Δημήτρη Μυταρά και την συζυγό του Χαρίκλεια και στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο της Χαλκίδας. Σκοπός του Εργαστηρίου, η πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χαλκιδέων. Συμμετέχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η Χαλκίδα διαθέτει αρκετούς χώρους ιδανικούς για διοργανώσεις καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Εκτός από το Θέατρο Παπαδημητρίου και το υπαίθριο (Ορέστη Μακρή), υπάρχουν, το συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας, αίθουσες συλλόγων, αλλά και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες συνεδριακού τουρισμού σε μεγάλα ξενοδοχεία της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χαλκιδέων.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP