Δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «ΑΡΕΘΟΥΣΑ»

Έναρξη: 16/06/2017 - Λήξη: 16/06/2017
Κατηγορία: Πολιτισμός

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, ανοικτού στην κοινωνία, που αφορά και στο σήμερα και που μας αφορά, και με στόχο να αναστοχαστούμε και, ενδεχομένως, να αναδιαμορφώσουμε τη σχέση μας με την έννοια «μουσείο», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας doc-fest κα με την υποστήριξη του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. διοργανώνει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» κύκλο δράσεων για τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2017 με θέμα

Με την Αρέθουσα, ταξιδεύουμε…..

Οι δράσεις συνίστανται σε επιστημονικές ομιλίες και στην παράλληλη προβολή ταινιών, με κοινή θεματική τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, την υπό ποικίλες συνθήκες μετανάστευση λαών ως ένα διαχρονικό φαινόμενο. Οι επιστημονικές ομιλίες σχετίζονται με την αρχαιότητα και τα εκθέματα του μουσείου. Οι ταινίες αφορούν στη σύγχρονη εποχή.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 9 Ιουνίου
Ομιλία του Δρ Manuel Arjona-Perez, αρχαιολόγου-διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σαραγόσας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Ο μύθος της Αρέθουσας, ή περί της χρησιμότητας των ξένων»
&
Προβολή ταινίας: «Κλειστοί δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου, διάρκεια 90 λεπτά.

Παρασκευή 16 Ιουνίου
Ομιλία της Δρ Σελήνης Ψωμά, νομισματολόγου, καθηγήτριας Αρχαίας Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ευβοείς και ελληνικός αποικισμός»
&
Προβολή ταινίας: «Σκιά στην ψυχή» των Δημήτρη Πλιάγκου και Μάριου Πολυζωγόπουλου, διάρκεια 95 λεπτά.

Παρασκευή 30 Ιουνίου
Ομιλία του Δρ Κωνσταντίνου Πολίτη, αρχαιολόγου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής, με θέμα «Η Εύβοια στη Συρία: Παρουσίαση αρχαιολογικών θέσεων και ψηφιδωτών»
&
Προβολή ταινίας: «The tree I dreamt» του Δημήτρη Αλχατζίδη, διάρκεια 52 λεπτά

Παρασκευή 7 Ιουλίου
Ομιλία της Δρ Παρή Καλαμαρά, Διευθύντριας της ΕΦΑ Ευβοίας, συμβούλου Καθηγήτριας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Νέοι πληθυσμοί στη Χαλκίδα: η μαρτυρία της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας Αρέθουσα»
&
Προβολή ταινίας: «Με τη ματιά του Ιανού. Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη» των Δημήτρη Παπαγεωργίου και Αλέξανδρου Σπάθη, διάρκεια 90 λεπτά.

Τόπος : Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
Χρόνος: 6:30-10:00 μ.μ. (έναρξη ομιλίας: 6:30 μ.μ. έναρξη ταινίας: 8:00 μ.μ.)
Τηλ. επικοινωνίας: 22210 22402, 22210 22503

Είσοδος ελεύθερη

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΔΡΑΣΗΣ
Η δράση «Με την Αρέθουσα, ταξιδεύουμε….» ανταποκρίνεται από τη μια στα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα των Χαλκιδέων ενώ, παράλληλα, αφορά και τους σύγχρονους μετανάστες που είναι εγκαταστημένοι στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας. Σχεδιάστηκε για να ανοίξει το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας, που τώρα δημιουργείται και αποκτά ταυτότητα, στην τοπική κοινωνία με στόχο να φέρει σε επικοινωνία διαφορετικές κοινωνικές ομάδες αλλά και να εμπλέξει τους πρόσφυγές στη ζωή του τόπου.
Η δράση συνίσταται καταρχήν σε επιστημονικές ομιλίες, που σχολιάζουν θέματα και εκθέματα του μουσείου και, παράλληλα, στην προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ, που αφορούν σε σύγχρονες μεταναστεύσεις.
Ειδικότερα, οι ομιλίες άπτονται ανάλογων βιωμάτων στο παρελθόν, όπως είναι οι ευρείες μετακινήσεις πληθυσμών στο πλαίσιο του αρχαίου ελληνικού αποικισμού, ή η εγκατάσταση Ευρωπαίων της λατινικής Δύσης στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ειδικότερα στη Χαλκίδα κατά το Μεσσαίωνα (Φράγκοι, Βενετοί). Επίσης, μνεία γίνεται και στους Έλληνες μικρασιάτες πρόσφυγες που έφθασαν στην Εύβοια μετά το 1922.
Από την άλλη οι ταινίες εστιάζουν στην υπό ποικίλες συνθήκες μετακίνηση πληθυσμών, και χρονικά μας μεταφέρουν στο σήμερα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο αναδεικνύεται η συζήτηση για το ρόλο του σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου και τίθενται ερωτήματα όπως: κατά πόσο ένα αρχαιολογικό μουσείο μας αφορά; εάν είναι και πρέπει να είναι ανοικτό στο κοινό και σε ποιο κοινό; εάν, εκτός από θεματοφύλακας του παρελθόντος, είναι κομμάτι του παρόντος; και ούτω καθ’ εξής. Μια συζήτηση που θέλουμε να κάνουμε με όλους τους παρευρισκόμενους.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP