Κυρίαρχα ζητήματα που αφορούν στον Δήμο Χαλκιδέων, αλλά και ευρύτερα, έθεσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης στους αρμόδιους υπουργούς, κατά την παρουσία του στην έναρξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Λαμία από χθες Τετάρτη 26 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθώς και τους αναπληρωτές Αλέξανδρο Χαρίτση και Γιάννη Τσιρώνη. Παράλληλα, ο Δήμαρχος έθεσε σειρά ζητημάτων στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη και τον αναπληρωτή του Σωκράτη Φάμελλο. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί η υποχρηματοδότησή της, λόγω της στατιστικής στρέβλωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρείται δηλαδή η Στερεά Ελλάδα πλούσια Περιφέρεια, λόγω συγκέντρωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή των Οινοφύτων. Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι διανύουμε την 5η Προγραμματική Περίοδο, οι Κοινοτικοί Πόροι διαχειρίζονται ακόμη από την Κεντρική Διοίκηση και όχι από την Αυτοδιοίκηση, με μοναδική εξαίρεση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δίνει τη διαχείριση σε ποσοστό 35% στην Περιφέρεια.
Εξειδικεύοντας τα ζητήματα του Δήμου Χαλκιδέων ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Χωροταξικό, υπογραμμίζοντας ότι το Σχέδιο Πόλεως της Χαλκίδας κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο για έγκριση το 1997 και επέστρεψε το 2014 χωρίς να γίνει τίποτα και αφού δαπανήθηκαν 800.000€. Έτσι, η πόλη της Χαλκίδας παραμένει ακόμη χωρίς Σχέδιο Πόλεως και φυσικά αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τον όποιο σχεδιασμό για αναπτυξιακή προοπτική (δεν έχουν οριστεί οι χρήσεις Γης, δηλαδή πού πρέπει να γίνει τί). Επίσης αναφέρθηκε στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τονίζοντας ότι ο Δήμος Χαλκιδέων διαχειρίζεται 100.000 τόνους σκουπίδια και η κατασκευή και λειτουργία της αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων έκανε επίσης αναφορά στο Ληλάντιο Πεδίο, με έκταση περίπου 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επισημαίνοντας ότι αποτελεί Γη υψηλής παραγωγικότητας, η οποία έχει όμως καταστραφεί από την αλόγιστη χωματοληψία. Για τον λόγο αυτό ζήτησε τη χρηματοδότηση μελέτης για την αποκατάσταση, αλλά και ανάδειξη του Ληλάντιου Πεδίου. Επίσης έθεσε το θέμα της Άρδευσης του Ληλαντίου Πεδίου, που απαιτεί μελέτη και κατασκευή μικρού φράγματος στις πηγές του ποταμού, έτσι ώστε να διοχετεύεται το νερό σε υπάρχον αρδευτικό δίκτυο.
Στη διάρκεια της παρέμβασής του, έθεσε ακόμη και το τεράστιο πρόβλημα με τις διαβρώσεις που έχει υποστεί το έδαφος από τη θάλασσα στις περιοχές της Παραλίας Αυλίδας και της Δροσιάς (στη θέση “Γάιδαρος”), αλλά και στην Έξω Παναγίτσα Χαλκίδας (θέση “Γκρεμίλα”), διευκρινίζοντας ότι απαιτείται σύνταξη μελέτης ακτογραμμής, κατεπειγόντως. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται από τη ΔΕΠΑ, στη διανομή Φυσικού Αερίου, παρότι υπάρχει στη Χαλκίδα αγωγός 14 χιλιομέτρων, εδώ και πολλά χρόνια. Τέλος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων μίλησε για την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην έγκριση των γεωλογικών μελετών, δεδομένου ότι όλοι οι φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι.
Οι Υπουργοί, τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Φάμελλος δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν με ενδιαφέρον τα θέματα που τέθηκαν, κυρίως τα ζητήματα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, των διαβρώσεων και του Ληλάντιου Πεδίου.