Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων παρουσίας του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου στην Εύβοια, η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Δράσεις, Νέα / Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων παρουσίας του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου στην Εύβοια, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, παρευρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους, Προέδρους Νομικών Προσώπων, Δημοτικούς Συμβούλους και Συμβούλους Κοινοτήτων του Δήμου. Κατά την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσόστομος ανακοίνωσε την έλευση της δεξιάς χείρας του Αγίου και την επανένωσή του με το ιερό λείψανο, που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Εορτής του, 27 Μαΐου.
Στον σύντομο χαιρετισμό της, η Δήμαρχος τόνισε την σπουδαιότητα των εκατό χρόνων παρουσίας του ιερού και άφθαρτου λειψάνου του Οσίου στην Εύβοια και έδωσε συγχαρητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τη σημαντική αυτή εκδήλωση εορτασμού, τιμής και μνήμης, καθώς και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν, γιατί με τις δράσεις τους κρατούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση.
«Το άφθαρτο λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, είναι ένας από τους “ιερούς θησαυρούς”, που έσωσαν οι πρόσφυγες των αλησμόνητων πατρίδων. Ο Δήμος Χαλκιδέων, συνεορτάζει και τιμά την επέτειο αυτή, μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και με όλο τον ελληνισμό, και την Ορθοδοξία σε όλη την Υφήλιο μιας και το Ιερό Προσκύνημα είναι παγκόσμιο πλέον.», ανέφερε μεταξύ άλλων
και συνέχισε, αναφερόμενη στην παραμονή του ιερού σκηνώματος, για περίπου ένα έτος, στη Χαλκίδα, «Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924, μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το πλοίο “Βασίλειος Δεστούνης”. Το πρώτο μέρος που πάτησε στην στεριά, το Ιερό Λείψανο, ήταν τότε το Λιμάνι της Χαλκίδας, μεγάλη τιμή και ευλογία για τον τόπο μας. Όταν το πλοίο έφτασε στην Χαλκίδα, στην αποβάθρα υποδέχθηκαν το τίμιο λείψανο, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, ο Νομάρχης και οι Αρχές της πόλεως. Τοποθετήθηκε προσωρινά στη Χαλκίδα, στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο παλαιό νεκροταφείο σήμερα. Έπειτα από τη Χαλκίδα σχεδόν ένα έτος μετά, το ιερό σκήνωμα πήγε ως γνωστόν στο Νέο Προκόπι Ευβοίας. Η ιστορία των ιερών κειμηλίων, που κρυφά κατάφεραν να φέρουν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι στην Ελλάδα, μαρτυρεί τους διωγμούς και το αδικοχαμένο αίμα χιλιάδων ανθρώπων, που δεν είχαν τη δύναμη να φύγουν και να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, την πίστη τους. Μοναχοί και μοναχές, αλλά και απλοί βιοπαλαιστές της ζωής, βιώνοντας την τουρκική βαρβαρότητα προσπαθούσαν, με όση δύναμη διέθεταν, να υπομείνουν τα βασανιστήρια και με ψυχικό σθένος προστάτευαν τα ιερά και τα όσια, σώζοντας έτσι την ιστορία, τις παραδόσεις και την πίστη.».
Επίσης, η Δήμαρχος τόνισε την τιμή που αισθάνεται ο Δήμος Χαλκιδέων, να έχει πρόσφυγες εντός των ορίων του, στην Νεάπολη, τη Νέα Αρτάκη, τη Νέα Λάμψακο, το Παντείχι και σε άλλες πολλές περιοχές, οι οποίοι, διατηρώντας τις παραδόσεις και την πίστη τους, το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν να χτίσουν εκκλησίες και να διασώσουν τον πολιτισμό τους και τις παραδόσεις τους.
Κλείνοντας, ανέφερε τα λόγια του Οσίου Ιωάννη προς τον μουσουλμάνο αφέντη του, «Εάν με αφήσεις ελεύθερο στην πίστη μου, θα είμαι πολύ πρόθυμος στις διαταγές σου. Αν με βιάσεις να αλλαξοπιστήσω, γνώριζε ότι σού παραδίδω την κεφαλή μου, παρά την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα αποθάνω», επισημαίνοντας ότι, είναι μεγάλη ευλογία για την Εύβοια που έχει τον φιλεύσπλαχνο Άγιο Ιωάννη Ρώσσο, που δεν σταματά να τρέχει και να θαυματουργεί με την Χάρη του Θεού.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP