Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων, για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.

Δράσεις, Νέα, Περιβάλλον / Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 18 Ιουνίου 2024, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και τον Αντιπρόεδρο του Φ.Ο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου.
📌Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Δήμος Χαλκιδέων και οι Δήμοι της νότιας και κεντρικής Εύβοιας, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν τα σημαντικά έργα υποδομής, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό του Φ.Ο.Δ.Σ.Α και το Π.Ε.Σ.Δ.Α, το οποίο ήδη εκπονείται από τον Φορέα.
➡️Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι λύσεις του προβλήματος είναι: ως προσωρινή και κατεπείγουσα, η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Υ Χαλκίδας και βέβαια η οριστική, που αφορά στην κατασκευή της Μ.Ε.Α Χαλκίδας, στη θέση Π.Ε.Ι Δοκού. Για τις λύσεις αυτές συζητήθηκαν και περαιτέρω διαδικαστικά ζητήματα, όπως η έγκριση της τροποποίησης της Α.Ε.Π.Ο του Χ.Υ.Τ.Υ και παράλληλα, η υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότησή του, για τα οποία, ήδη, ο Γενικός Γραμματέας έχει προχωρήσει σε ενέργειες.
➡️Επιπλέον, από τη Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπρόεδρο του Φορέα εκφράστηκε η αντίθεση στη δημιουργία ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα, μια ιστορική περιοχή, ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική δράση.
Ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Χ.Υ.Τ.Υ και να στηρίξουν τις προτάσεις του Φορέα για τη δημιουργία Μ.Ε.Α στο Π.Ε.Ι Δοκού στη Χαλκίδα, με τη διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ, σύμφωνα με τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
📣Μετά τη συνάντηση, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, δήλωσε: «Η προσωρινή λύση του Χ.Υ.Τ.Υ και η μόνιμη λύση της Μ.Ε.Α Χαλκίδας στο Π.Ε.Ι Δοκού είναι πλέον μονόδρομος, στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων και των Δήμων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας. Όλοι μαζί, Δήμοι, Περιφέρεια και Φ.Ο.Δ.Σ.Α είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε για τον κοινό σκοπό της αποσυμφόρησης των Δήμων μας και την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Όλες οι προτάσεις που θέσαμε στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα εκφράζουν αυτόν ακριβώς τον στόχο, ο οποίος, όπως τονίσαμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην περιοχή της Αυλίδας, άποψη που βρίσκει σύμφωνη και ολόκληρη την τοπική κοινωνία».
📣Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τόνισε: «Εκθέσαμε στον Υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη και στον Γενικό Γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο την εξαιρετικά οριακή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα, καθώς και τα κατεπείγοντα αιτήματά μας για την άμεση, προσωρινή, επίλυση των ζητημάτων, μέσω της δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Υ στη Λαμία και τη Χαλκίδα. Μιλήσαμε και για τη στρατηγική αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσα από τα έργα Σ.Δ.Ι.Τ, για τη δημιουργία Μ.Ε.Α στις πόλεις μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πέρα και πάνω από αρμοδιότητες, βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα».

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP