Άρθρο δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη στο Βήμα του αιρετού (www.airetos.gr) – Δύο Χρόνια δράσεις

Νέα, Πολιτική / Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Πέρασαν,ήδη, δύο χρόνια από την αρχή της θητείας των νέων Aυτοδιοικητικών αρχών της χώρας.
Το διάστημα αυτό η Ελλάδα πέρασε μέσα από μια πρωτοφανή αλληλουχία γεγονότων, που επιδείνωσαν τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση: δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δημοψήφισμα, τρίτο μνημόνιο, νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό υφεσιακό πλαίσιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε, με σημαντικά μειωμένους πόρους, να αντιμετωπίσει καταρχήν τις κοινωνικές και κατ’ επέκταση λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που υπηρετεί.
Δύο χρόνια μετά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι, σε μεγάλο βαθμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτητικές ανάγκες ανακούφισης των πληγέντων της οικονομικής κρίσης αλλά και να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αφορούσαν υπηρεσίες του κεντρικού κρατικού μηχανισμού.
Ο Δήμος Χαλκιδέων αποτελεί το μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο της Στερεάς Ελλάδας, ενώ διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τόσο στον ενεργό πληθυσμό όσο και στους νέους στην χώρα μας.
Η στρατηγική που θέσαμε ως νέα Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας μας,αφορούσε τέσσερις άξονες:
Α) Εξωστρέφεια και τουριστική ανάπτυξη
Β) Αναπτυξιακά έργα υποδομής
Γ) Ανακούφιση πληγέντων από την κρίση/κοινωνικές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας
Δ) Λειτουργική βελτιστοποίηση, εξοικονόμηση δαπανών, εξυπηρέτηση του Δημότη
Ας δούμε επιγραμματικά τι έχουμε μέχρι σήμερα καταφέρει:
Εξωστρέφεια και τουριστική ανάπτυξη
Στέκομαι ιδιαίτερα στον άξονα αυτό της στρατηγικής μας καθώς αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.
Η Χαλκίδα βιώνει έντονα τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης και την μεγάλης αποβιομηχάνισης που γνώρισε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έπειτα. Από μία πόλη της εργασίας και της βιομηχανίας κατέστη σήμερα ένας Δήμος της ανεργίας. Στόχος μας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ήταν η χάραξη μιας στρατηγικής για την αύξηση του τοπικού εισοδήματος και την, κατ’επέκταση, δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η τουριστική ανάπτυξη, η προσέλκυση επισκεπτών και η ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της πόλης αποδίδει ήδη σημαντικότατους καρπούς. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε νέους θεσμούς, αναβιώσαμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και διεκδικήσαμε μεγάλες διοργανώσεις που έφεραν χιλιάδες επισκέπτες στο Δήμο μας και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Ενδεικτικά αναφέρω:
• Διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ Νέων Ανδρών, τον περασμένο Ιούλιο
• Θεσμοθέτηση του Θαλασσινού Καρναβαλιού, του πρώτου στη χώρα μας με αυτό το χαρακτήρα. Πέρυσι ήρθαν στο Δήμο μας περί τους 20.000 επισκέπτες
• Αναβίωση του αγώνα αυτοκινήτων, της περίφημης ανάβασης Ριτσώνας
• Επαναδραστηριοποίηση της πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού και της φιλοξενίας του πανελληνίου πρωταθλήματος motocross
• Φιλοξενία πληθώρας πανελληνίων πρωταθλημάτων. Τον Νοέμβριο θα φιλοξενήσουμε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα taekwodo.
• Συνολική αποτύπωση και περαιτέρω αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης
Τέλος, αξίζει ειδικής μνείας η δραστηριοποίηση μας στη λεγόμενη διπλωματία των πόλεων. Στον τομέα αυτό κινούμαστε ιδιαίτερα δυναμικά καθώς υπογράψαμε ήδη μνημόνιο συνεργασίας με την 3η πιο αναπτυσσόμενη πόλη της Κίνας, την Wuhan των 9 εκατομμυρίων κατοίκων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους της κινεζικής πόλης στη Χαλκίδα και επίκειται οργανωμένη επίσκεψη μας στην Κίνα τους επόμενους μήνες.
Αναπτυξιακά Έργα Υποδομής
• Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: ένα πρόβλημα 25 και πλέον ετών, που στοιχειώνει και απαξιώνει το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, μετά από συντονισμένες προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής, επιτέλους δρομολογείται προς αποκατάσταση. Ήδη ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας το έργο θα έχει ξεκινήσει. Το έργο αυτό θα αφορά την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα έχει συντελεστεί στο Δήμο μας τις τελευταίες δεκαετίες και θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης.
• Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας: Ένα έργο που είχε παγώσει, βαίνει προς ολοκλήρωση και ως Δήμος πιέσαμε προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε τρόπο, ενώ ολοκληρώνουμε μια σειρά από μελέτες και έργα για την γύρω περιοχή που είναι απαραίτητα για την λειτουργική ενσωμάτωση του τόσο σημαντικού αυτού έργου με την πόλη.
• Ανάπλαση και βιοκλιματική αναβάθμιση πλατείας δικαστηρίων. Ένα έργο που είχε ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2015 και ήδη παραδόθηκε ολοκληρωμένο, προς χρήση των Δημοτών.
• Σπηλαιώσεις παραλίας Χαλκίδας: ήταν η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια που ξεκινήσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Το σημαντικό αυτό έργο που επί χρόνια ήταν ζητούμενο, άρχισε να υλοποιείται από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
• Σχολική στέγη: Ολοκληρώνονται4 νέες σχολικές μονάδες ενώ διαθέσαμε μέσα στο 2016 ένα εκατομμύριο ευρώ για ανακατασκευές και αναγκαίες παρεμβάσεις αναβάθμισης υφιστάμενων σχολείων
• Βιολογικός καθαρισμός Αυλίδας και Ανθηδώνος: Ολοκληρώθηκαν τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων και αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την ένταξη και κατασκευή του τελικού αποδέκτη λυμάτων, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου που αγγίζει τα 6 εκατομ. ευρώ
• Αθλητικές εγκαταστάσεις: Δημοπρατήσαμε και ήδη εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για την ολοκλήρωση του κλειστού γηπέδου Βασιλικού, ενώ αναβαθμίσαμε όλα σχεδόν τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα του Δήμου μας, όπως και το κολυμβητήριο.
• 17 νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν ήδη ενώ κατασκευάζονται και άλλες 7
• Περισσότερα από 100 μικρά και μεσαία έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον Δήμο
Κοινωνικές Υπηρεσίες
• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα-Κάρτα Σίτισης-Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Συμμετοχή 4.000 δικαιούχων
• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών: Για πρώτη φορά στο Δήμο μας πέρυσι εξασφαλίσαμε 251 θέσεις και φέτος αυξήσαμε σημαντικά τους δικαιούχους εξασφαλίζοντας διπλάσιες θέσεις για παιδιά του Δήμου μας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες καθηγητών κ.α.
• Διατήρηση και ενίσχυση δομών: Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο ΑΜΕΑ, κοινωνικό παντοπωλείο κ.α.
• Ενίσχυση των συσσιτίων , της υποστήριξης αστέγων και άλλων ευπαθών ομάδων
Λειτουργική Βελτιστοποίηση Υπηρεσιών, Εξοικονόμηση Δαπανών, Εξυπηρέτηση του Δημότη
• Ψηφιακός Δήμος: μετά από συντονισμένη προσπάθεια εγκαινιάσαμε μια σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες τόσο για την εσωτερική λειτουργία του Δήμου όσο και για τους πολίτες. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που εφαρμόζει πλέον πλήρως την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. Επιπλέον είμαστε ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που δίνει την δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών στους Δημότες και τις επιχειρήσεις καθώς και πληθώρα άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που διευκολύνει την εξυπηρέτηση των δημοτών μας και μειώνει σημαντικά την γραφειοκρατία.
• Υλοποιήσαμε σημαντική αναβάθμιση των πληροφοριακών μας συστημάτων με χρήση τεχνολογιών ανοιχτού λογισμικού σε πληθώρα εφαρμογών της εσωτερικής μας διοίκησης εξοικονομώντας ετησίως σημαντικούς πόρους και βελτιώνοντας σημαντικά την παραγωγικότητα των υπηρεσιών μας
• Καταγράψαμε για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του Δήμου την ακίνητη περιουσία του και συνεχίσουμε με μελέτες για την βέλτιστη αξιοποίηση της
• Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας όπως π.χ. το Erasmus για περιβαλλοντικά ζητήματα, διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Θεωρούμε ότι θέσαμε στέρεα θεμέλια για ένα καλύτερο Δήμο παρά τις δυσκολίες του πλαισίου εντός του οποίου κληθήκαμε να κινηθούμε.
Στόχος μας είναι ο Δήμος Χαλκιδέων να καταστεί πρότυπο ενός ανοιχτού, πράσινου και φιλικού προς το Δημότη και επισκέπτη Δήμου. Αυτό αξίζει στην ιστορία μας και στους δημότες μας.
Αυτό επιδιώκουμε και θα το καταφέρουμε.

 

http://airetos.gr/xristos-pagonisdimarxos-xalkidewn.aspx

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP