Εκδηλώσεις Μνήνης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Έναρξη: 19/05/2018 - Λήξη: 20/05/2018
Κατηγορία: Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ποντίων N. Εύβοιας ” ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ ” συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σας προσκαλεί να δώσετε το παρόν στις 3ήμερες δράσεις που διοργανώνει.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 – 20:00- Δημοτική Αίθουσα, Αβάντων 50 :

-“Χαλαμονή του ποντιακού ελληνισμού: Ένα βιβλίο και μια επέτειος μνήμης, γνώσης και διεκδίκησης”.

Παρουσίαση του βιβλίου « Χαλαμονή » του Δρ. Αντώνη Παυλίδη και ανάλυση στην κεντρική ομιλία του συγγραφέα των βασικών πτυχών της ιστορικής γνώσης της Γενοκτονίας οι οποίες αποτελούν τη βάση των δράσεων των Ποντίων Ελλήνων στο σήμερα και το αύριο.

Η Χαλαμονή ( ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια ιστορία θαυμάτων, ανθρωπιάς, χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων, των χρωμάτων, των αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων. Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια στη γη των προγόνων του, το Σταυρί. Οι εμπειρίες αυτού του ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλύ του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Το μυθιστόρημα αποτελεί μια απόπειρα κατανόησης και ερμηνείας της πορείας του ποντιακού ελληνισμού, που, κυριολεκτικά γαντζωμένος σε απρόσιτες πλαγιές και κορφές, κλεισμένος για αιώνες ανάμεσα στα αδιαπέραστα ποντιακά βουνά και τα βάραθρα του Εύξεινου Πόντου, κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, πολλές φορές οριακά μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, αλλά ακόμη, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, να δημιουργήσει μικρά και μεγάλα θαύματα.

Ο Δρ Παυλίδης Αντώνης, γόνος προσφυγικής οικογένειας του Νομού Σερρών είναι Ιστορικός, Συγγραφέας και Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες, κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία και έκανε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Οικονομικές και Κοινωνικές Συνιστώσες της Εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου».
Την εκδήλωση προλογίζουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Διευθυντής του Συλλόγου Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» κ. Δημήτρης Λιανοστάθης.

Σάββατο 19 Μαΐου 2018 – Παραλία Χαλκίδας ( στρογγυλό ) :

– Δράσεις Ενημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης

Στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας της Χαλκίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το ενημερωτικό μας περίπτερο θα λειτουργήσει ως η καρδιά του Ποντιακού στοιχείου για την Εύβοια. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί την έκθεση αρχειακού υλικού για τον Πόντο και την ιστορία του, κι επιπρόσθετα να παρακολουθήσει προβολές οπτικοακουστικών έργων, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία.
Το παρευρισκόμενο κοινό εκτός από την ενημέρωση και τη συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου θα μπορεί να έρθει σε επαφή με σημαντικά λαογραφικά στοιχεία των προγόνων μας μέσω της παρουσίασης της ποντιακής φορεσιάς καθώς επίσης μπορεί να μάθει τις συνήθειες των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τις γεύσεις των παραδοσιακών εδεσμάτων που θα προσφέρουμε.

Κυριακή 20 Μαΐου 2018 – Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( παλαιό νεκροταφείο ), Χαλκίδα :

– Επιμνημόσυνη Δέηση στα 353000 θύματα της Γενοκτονίας.

Με τιμητικό άγημα και παρουσία των μελών και των φίλων του Συλλόγου μας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στους 353000 και πλέον αδελφούς μας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Η παρουσία και η συμμετοχή σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς που συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου !

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP