Η Λαξευτή Κλίμακα

Πληροφορίες Εγκατάστασης

laxefti_klimaka_chalkida_xalkida


Στην είσοδο της Χαλκίδας, στη περιοχή του Αγίου Στεφάνου, σώζεται η Λαξευτή Κλίμακα. Πρόκειται για μια κλιμακωτή κατασκευή λαξευμένη στον φυσικό βράχο η οποία αποτελείται από 8 αναβαθμούς και βρίσκεται Βορειοανατολικά από το εκκλησάκι του Αγίου Στέφανου στο Βαθροβούνι. Εντάσσεται στο ταφικό σύνολο της περιοχής που απλώνεται τόσο προς τα σφαγεία όσο και προς τις Καμάρες.


laxefti_klimaka_chalkida_xalkida_2Στο μνημείο σώζονται μόνο έξι βαθμίδες λόγω σύγχρονων επεμβάσεων. Η κλίμακα έχει ύψος 4 μέτρα και 25 εκατοστά ενώ το πλάτος της είναι 4 μέτρα και 30 εκατοστά.

Οι βαθμίδες (σκαλοπάτια) της ποικίλουν σε διαστάσεις:
1η βαθμίδα 1.1 μ. πλάτος και ύψος 0.3 μ.,
2η βαθμίδα 1.6 μ. πλάτος και ύψος 0.45 μ.,
3η βαθμίδα 0.8 μ. πλάτος και ύψος 0.3 μ.,
4η βαθμίδα 0.7 μ. πλάτος και ύψος 0.3 μ.,
5η βαθμίδα – πλατύσκαλο – 2.3 μ. πλάτος και ύψος 0.56 μ.,
6η βαθμίδα 0.7 μ. πλάτος και ύψος 0.45 μ.

Μετά την 6η βαθμίδα υπάρχει θρανίο ύψους 0.68 μ. που περικλείει ορθογώνιο χώρο διαστάσεων 2.1 μ. x 1.05 μ.


Η τοπική παράδοση θέλει τις βαθμίδες να οδηγούν στο ανάκτορο της βασίλισσας Αρέθουσας, όμως η πραγματική του χρήση ήταν βωμός, προφανώς επιτύμβιος. Οι βωμοί που είναι λαξευμένοι στο βράχο διαμορφώνονται σε θρόνους, κάτι που συμβαίνει από τα γεωμετρικά χρόνια ενώ υπάρχουν παραδείγματα και στην Ελληνιστική περίοδο. Η διαμόρφωση του βωμού σε θρόνο έχει να κάνει με τη λατρεία του κενού λεγόμενου θρόνου του οποίου η αρχή χάνεται στα πρώιμα χρόνια και κυρίως υπάρχει στου Χετίτες και Μινωίτες.


Όσον αφορά την εκκλησία του Αγίου Στέφανου ο ναός που σώζεται σήμερα, είναι κτισμένος επάνω στα ερείπια βασιλικής των παλαιοχριστιανικών χρόνων, πιθανώς των μέσων του 6ου αι. μ.Χ.

Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην πόλη της Χαλκίδας είχαν ως αποτέλεσμα να έλθουν στο φως αρχαία οικοδομικά λείψανα που σχετίζονται με τον οικιστικό ιστό της αρχαίας πόλης (περιοχή γύρω από τις Καμάρες – Ληλαντίων και προς Αγία Ελεούσα), το διοικητικό – θρησκευτικό – εμπορικό κέντρο (χώρος Βαθροβουνίου), την αρχαία αγορά (ανασκαφή ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας – Τμήμα οδού Αρεθούσης), το οδικό σύστημα, το υδρευτικό – αποχετευτικό σύστημα που ήταν ιδιαίτερα μελετημένο και σημαντικό μεγάλης έκτασης τεχνικό έργο, τα νεκροταφεία της πόλης (της περιοχής Βροντού και της Αγίας Ελεούσας), που χρονολογούνται στην κλασική – ρωμαϊκή εποχή.


Πηγή: eviaportal.gr

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP