Hμερίδα στην Χαλκίδα για τα Πράσινα Σημεία

Περιβάλλον, Πολιτική / Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στην Χαλκίδα Ημερίδα με θέμα “Δημιουργία – Αδειοδότηση και Λειτουργία Πράσινων Σημείων”.

Πρόκειται για τους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν σε κάθε Δήμο της Χώρας, για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή.

Διοργανωτές ήσαν ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Εταιρειών Αποβλήτων και ο αντίστοιχος Φορέας Στερεάς Ελλάδας.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο οικοδεσπότης δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος είπε ότι την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να έχουν οι Δήμοι και μάλιστα χαρακτήρισε ατυχή την διαχείριση από την κεντρική εξουσία του θέματος για τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, αφού οι αναβολές έφεραν μεγάλη καθυστέρηση.

Σχετικά με το θέμα της ημερίδας ο δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε τα εξής:

“Η σημερινή ημερίδα αποτελεί σημαντική στιγμή για το Δήμο μας γιατί τον βρίσκει σε μια διαδικασία αναζήτησης των καλύτερων πρακτικών προκειμένου να υλοποιήσει με πρόγραμμα, αξιολόγηση και μέτρηση αποτελεσμάτων το δικό του δημοτικό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ασφαλώς ο στόχος της μείωσης των απορριμμάτων μέσα από την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση , εφαρμόζοντας δηλαδή πολιτικές που επικεντρώνονται στον τελικό στόχο ενός Δήμου ελαχίστων απορριμμάτων. Εν ολίγοις δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που όλες σχεδόν οι ελληνικές πόλεις και οι Δήμοι τους προσπαθούν.

Το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, συνοδεύομενο για πρώτη φορά από το εθνικό σχέδιο πρόληψης αποτελούν το κρίσιμο θεσμικό εργαλείο για να σχεδιάσουμε και πετύχουμε στόχους που οι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν πετύχει προ πολλών ετών. Να βάλουμε στο μυαλό μας και στο μυαλό των δημοτών την αντίληψη ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ειδικότερα των αστικών απορριμμάτων δεν είναι μια μηχανιστική διαδικασία απόθεσης σε κάδους (στην καλύτερη περίπτωση), αποκομιδής, μεταφοράς, και διάθεσης, αλλά είναι μια διαδικασία αλλαγής συμπεριφοράς στην καθημερινότητά μας, πρωτίστως μείωσης των απορριμμάτων μέσα από πρακτικές επαναχρησιμοποίησης, εν συνεχεία μέσα από πρακτικές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των βιοαποδομήσιμων οργανικών και τέλος διάθεσης διαρκώς λιγότερων υπολειμμάτων.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός έχει θέσει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες κινείται και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και εν συνεχεία τα Τοπικά Σχέδια. Η αλληλουχία των στόχων σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα θέσουμε και θα πετύχουμε τους δικούς μας ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους τελικής διάθεσης και στη αύξηση των ποσοτήτων που ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται. Ο σχεδιασμός όμως σε τοπικό, δημοτικό επίπεδο, πέραν της κατεύθυνσης στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες κάθε πόλης και κάθε περιοχής, γιαυτό το πρωταρχικό λόγο πρέπει να έχουν τα Δημοτικά μας Συμβούλια και ασφαλώς σε εναρμόνιση με την τοπική κοινωνία χωρίς την συμμετοχή της οποίας καμία πολιτική μείωση στερεών αποβλήτων δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε κρίσιμη την χωροθέτηση αλλά και την οργάνωση και λειτουργία των “Πράσινων Σημείων”.

Κριτήρια για την χωροθέτηση πρέπει να είναι πρωτίστως η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτά έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, καθώς και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς που “παράγουν ανακυκλώσιμα” υλικά, όπως π.χ. οι οικοδόμοι κ.ο.κ.
Η οργάνωση του χώρου με όρους ευταξίας, καθαριότητας και διευκόλυνσης στην κίνηση των οχημάτων και των μεταφορέων των υλικών είναι επίσης αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του.
Σημαντικό επίσης ζήτημα είναι η επιλογή του αριθμού των “Πράσινων Σημείων” προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου (μέγεθος οικισμών και διασπορά τους) και σωστή εξακτίνωσή τους.

Με την ελπίδα ότι όλοι στο εξής θα κάνουμε εγκαίρως το καθήκον μας, ο καθένας στο ρόλο και την ευθύνη που του αναθέτει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης αξιοποιώντας θετικά ακόμη και την εμπειρία των λαθών μας, σας καλωσορίζω στην Χαλκίδα και εύχομαι καλή επιτυχία στην Ημερίδα μας. Εκείνο που θα θέλαμε να υποσχεθούμε στους εαυτούς μας πρωτίστως είναι ότι φιλοδοξούμε στην Χαλκίδα, αλλά και στην Εύβοια σε συνεργασία με όλους τους Δήμους να παράξουμε καλές πρακτικές και αξιόλογα αποτελέσματα στην ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.”
Στην συνέχεια μίλησε ο υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ανέφερε ότι συμμερίζεται τις επισημάνσεις του δημάρχου Χαλκιδέων και πρόσθεσε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται στο σπίτι και στο Δήμο.

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης λέγοντας ότι είναι ντροπή για την Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι οι Δήμοι μέσα από συμπράξεις και χωρίς κηδεμονεύσεις μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.


 

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP