ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ

Hatziargyri_Eleni_Chalkida_Xalkida


Hatziargyri_Eleni_Chalkida_Xalkida_2Η Ελένη Χατζηαργύρη, το γένος Γαρυφαλλίδου, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, αλλά και του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 9 Νοεμβρίου 1923 και η οικογένειά της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Αν και δραματική ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου για μια ολόκληρη εικοσαετία, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο Τέχνης, στο έργο Ρόσμερσχολμ του Ίψεν, όταν ακόμα σπούδαζε, με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της ο αυτοσεβασμός, η συνέπεια και το πάθος για γνώση και εξέλιξη, ήταν αυτά που τη χαρακτήριζαν, και δεν είναι τυχαίο ότι εργάστηκε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.


YE1962_08_PH015_scΣτον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1946, ενώ το 1952 πρωταγωνίστησε στην «Αγνή του Λιμανιού» του Γιώργου Τζαβέλλα, με συμπρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη και παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Οι κριτικές που απέσπασε ήταν εξαιρετικές, αλλά ουσιαστικά παρέμεινε ηθοποιός του θεάτρου. Μετά το χωρισμό της με τον συγγραφέα Κώστα Χατζηαργύρη, συνδέθηκε με τον δραματικό ηθοποιό Νίκο Τζόγια, με τον οποίον έγιναν καλλιτεχνικό ζευγάρι, με εξαιρετικά δείγματα ερμηνείας δίπλα στην Παξινού και τον Μινωτή. Το 1966 παντρεύτηκε με τον επιχειρηματία Κώστα Λίβα.


Hatziargyri_Eleni_Chalkida_Xalkida_3Από τη δεκαετία του ‘50 έπαιζε κατά καιρούς στο Εθνικό Θέατρο, αλλά από το 1962 και ως το 1981 έγινε η μόνιμη πρωταγωνίστρια του Εθνικού θεάτρου, συνεργαζόμενη για πολλά χρόνια με τον μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη, σε εξαιρετικές ερμηνείες, ιδιαίτερα στο αρχαίο δράμα. Οι θεατρικοί τύποι μέσα από τους οποίους η Ελένη Χατζηαργύρη διέπρεψε και καθιερώθηκε ως κορυφαία δραματική ηθοποιός ήταν το αρχαίο δράμα και το κλασικό ρεπερτόριο. Από τους πρώτους της ρόλους ήταν της Ιούς με τον Αλέξη Μινωτή στον Προμηθέα Δεσμώτη και της Masha στις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ (Anton Chekhov), το 1951, που αποτέλεσαν σταθμούς στην καριέρα της. Εκτός της μεγάλης κρατικής σκηνής, θα συμπρωταγωνιστήσει ως Αλίνα Σόλνες με τον Δημήτρη Χορν στο Αρχιμάστορας Σόλνες του Ιψεν, το 1983, και ως Άτοσσα με τον Αλέξη Μινωτή στη τραγωδία Πέρσες του Αισχύλου, το 1984. Από το 1987 συμμετείχε στο θίασο του Αμφιθέατρου του Σπ. Ευαγγελάτου, όπου η παρουσία της κορυφώθηκε με τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην κατά Ευαγγελάτον ερμηνεία της τραγωδίας Ορέστεια του Αισχύλου, το 1990.


Hatziargyri_Eleni_Chalkida_Xalkida_4Δίδαξε με αφοσίωση και για πολλά χρόνια σε δραματικές σχολές και προσπάθησε να μεταδώσει το καλλιτεχνικό ήθος στους μαθητές της. Το 1985 εμφανίστηκε με την ίδια συνέπεια και στην τηλεόραση σε ποιοτική τηλεοπτική σειρά.


Ένα χρόνο πριν από το τέλος της ζωής της, στις 17-5-2003, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, την ανακήρυξε σε επίσημη τελετή, επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, ο Δήμος Χαλκιδέων την τίμησε με έκθεση φωτογραφίας της Ε. Χατζηαργύρη από το θέατρο και τον κινηματογράφο και, σε ειδική τελετή το Σάββατο 19 Ιουλίου 2003, με ομιλία από τη δημοσιογράφο Ροζίτα Σώκου με θέμα «Η προσφορά της Ε. Χατζηαργύρη στο Ελληνικό Θέατρο και τον Κινηματογράφο».


Πηγές: Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, ΕΡΤ
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Δήμου Χαλκιδέων

101160Hatziargyri_Eleni_Chalkida_Xalkida_5Hatziargyri_Eleni_Chalkida_Xalkida_6Hatziargyri_Eleni_Chalkida_Xalkida_8

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP