Επιστημονική ημερίδα για τον Αριστοτέλη στη Χαλκίδα

Δράσεις, Νέα / Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Μια ξεχωριστή μορφή των γραμμάτων, τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο οποίος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη Χαλκίδα, τίμησε ο Δήμος Χαλκιδέων, με την επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ.
Σημειώνεται ότι το 2016 ανακηρύχθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, ως επετειακό έτος Αριστοτέλη και ως εκ τούτου ο Δήμος Χαλκιδέων δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τις δράσεις που προγραμματίστηκαν, αφού από τη Χαλκίδα καταγόταν η μητέρα του Αριστοτέλη Φαιστίς και ο ίδιος είχε καταφύγει εδώ μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Όπως τόνισε και ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης στη σύντομη ομιλία του, η επιστημονική ημερίδα για τον Αριστοτέλη, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Δημοτική Αρχή να καταστήσει τη Χαλκίδα Πνευματικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυναν ο σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Αναστάσιος Στέφος. Αντίγραφο της προτομής του Μ. Αλεξάνδρου προσφέρθηκε στον δήμαρχο Χαλκιδέων από τον κ. Κυρίζογλου, ο οποίος ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε και τον Δήμο Αριστοτέλη, με τα Στάγειρα – γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλκιδέων προσέφερε αναμνηστικό δάφνινο στεφάνι, στον κ. Κυρίζογλου.
Στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης τόνισε:
“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε μια ξεχωριστή μορφή των Γραμμάτων, τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο, διδάσκαλο και στοχαστή Αριστοτέλη, ο οποίος δεν έπαυσε, χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του, να επηρεάζει την παγκόσμια σκέψη και να αποτελεί αφετηρία για συνεχείς μελέτες και προσεγγίσεις. Ο Αριστοτέλης, ως γνωστόν, είχε ιδιαίτερη σχέση με την πόλη της Χαλκίδας, καθόσον από εδώ καταγόταν η μητέρα του Φαιστίς. Στη Χαλκίδα, επίσης, είχε καταφύγει ο ίδιος, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν, στο πρόσωπό του, οι Αθηναίοι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος, θέλησαν να εκδικηθούν τους Μακεδόνες. Το ιερατείο και η σχολή του Ισοκράτη κατηγόρησαν τότε τον Αριστοτέλη για ασέβεια. Ο φιλόσοφος βλέποντας ότι το μίσος εναντίον του ήταν τόσο μεγάλο ώστε δεν άφηνε κανένα περιθώριο για επιτυχή απόκρουση της κατηγορίας, αποσύρθηκε στη Χαλκίδα. Υπαινισσόμενος, μάλιστα, την καταδίκη του Σωκράτη, δήλωσε πως εγκατέλειψε την Αθήνα, για να μην δώσει στους Αθηναίους την ευκαιρία να διαπράξουν και δεύτερο αδίκημα εναντίον της φιλοσοφίας. Στη Χαλκίδα, ο Αριστοτέλης έμεινε στην οικία της μητέρας του, με τη δεύτερη σύζυγό του, την Ερπυλλίδα, τον Νικόμαχο, γιο που είχε αποκτήσει μαζί της, και με την Πυθιάδα, θυγατέρα από τον πρώτο του γάμο. Όπως, όμως, φαίνεται από διασωθέντα αποσπάσματα επιστολών του, το χρονικό διάστημα που παρέμεινε στη Χαλκίδα το διήλθε με θλίψη και μελαγχολία. Το 323 ή το 322 πέθανε και το σώμα του μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του Στάγιρα, όπου και ετάφη με εξαιρετικές τιμές. Δεν θα μπω στον πειρασμό να υπεισέλθω περισσότερο στα σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου πνευματικού άνδρα. Άλλωστε, τη σημερινή μας εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, Σχολικοί Σύμβουλοι και φιλόλογοι που ασχολούνται με την αριστοτελική σκέψη. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να ακούσουμε τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τους και να συζητήσουμε επί των θεμάτων που θα διαπραγματευθούν. Επιτρέψτε μου μόνο να προσθέσω ότι η ημερίδα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Δήμου μας να καταστήσει τη Χαλκίδα Πνευματικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και είμαι σίγουρος ότι με πολλούς από τους σημερινούς εισηγητές θα έχουμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας και να τους φιλοξενήσουμε εκ νέου στην πόλη μας.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Δήμου να παρουσιάσετε τις εισηγήσεις σας στην ημερίδα. Στους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Σχολικούς Συμβούλους και φιλολόγους. Στον συντοπίτη μας Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αναστάσιο Στέφο, στα παρόντα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πραγματοποίηση αυτής της Ημερίδας”.
Συνολικά στην ημερίδα διεξήχθησαν τέσσερις συνεδρίες, που κράτησαν αμείωτο ενδιαφέρον του ακροατηρίου από το πρωί έως το βράδυ. Ομιλητές στην πρώτη συνεδρία ήταν η Γεωργία Χαριτίδου, Επίτ. Διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Μανώλης Μ. Στεργιούλης, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Βασίλειος Μάστορης, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Αναστάσιος Στέφος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Το πρόγραμμα της δεύτερης συνεδρίας περιελάμβανε εισηγήσεις από την Χριστίνα Αργυροπούλου, επίτιμη σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τη Χρύσα Αλεξοπούλου, επίτιμη σχολική Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Γιάννη Πανούση, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και τη Σοφία-Παναγιώτα Βλαχάκη, Φιλόλογο.
Η απογευματινή, τρίτη συνεδρία περιελάμβανε ομιλίες από τον Αντώνιο Βράκα, Σχολικό Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Δέσποινα Μωραΐτου, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Ιωάννη Καλογεράκο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Χριστίνα Βέικου, Λέκτορα Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την τέταρτη συνεδρία, που περιελάμβανε εισηγήσεις της Αγγελική Χρονοπούλου, Σχολικής Συμβούλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Κυριάκου Κατσιμάνη, Επίκ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, της Αμαλίας Καραπασχαλίδου, αρχαιολόγου και της Σούλας Παπαγεωργοπούλου, Επίτ. Σχολικής Συμβούλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP