Η αλήθεια για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Νέα, Πολιτική / Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Με αφορμή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γραμματεία του συνδυασμού “Ρεύμα Ανατροπής”, σχετικά με τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαλκιδέων επισημαίνονται τα εξής:

Για άλλη μια φορά η αμετροέπεια και η ανευθυνότητα του “Ρεύματος Ανατροπής” και του κ. Λεβέντη, είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν για τη Δημοτική Αγορά.

Η αλήθεια είναι μία, αδιαμφισβήτητη και κρυστάλλινη.

Μόλις η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε καθήκοντα το 2014, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και αυτοψίες που διενεργήθηκαν στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, δόθηκε άδεια στον Δήμο να καθαρίσει και να απομακρύνει τόσο τα σκουπίδια όσο και τις πρόσθετες κατασκευές. Καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων και των εργασιών, τα μέλη του “Ρεύματος Ανατροπής” και οι επονομαζόμενοι “Φίλοι της Αγοράς” εναντιώνονταν στη Δημοτική Αρχή για τις παρεμβάσεις καθαρισμού του χώρου και την απομάκρυνση των πρόσθετων κατασκευών.

Από το εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς απομακρύνθηκαν  300 τόνοι!!! σκουπίδια και ακαθαρσίες, όπως και τόνοι αντικειμένων από τις άχρηστες πρόσθετες κατασκευές.

Ο Δήμος Χαλκιδέων στη συνέχεια το 2015 ανέθεσε σε αρχιτεκτονικό γραφείο τη σύνταξη προμελέτης με θέμα “Καταγραφή υφιστάμενων συνθηκών, καθορισμός συνθετικών αξόνων, διαμόρφωση-σύνταξη προδιαγραφών και συνθετικού πλαισίου ενόψει διενέργειας Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, σχετικά με την ανάπτυξη, ανάδειξη και λειτουργική επανένταξη της περιοχής της παλαιάς αγοράς Χαλκίδας. Η προμελέτη εστάλη τον Σεπτέμβριο του 2015 για έγκριση στη Δ/νση Νεωτέρων Μνημείων και εισήχθη προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο την επέστρεψε (στη Δ/νση Νεωτέρων Μνημείων) για τις δικές της παρατηρήσεις.

Στις αρχές του 2016 η προμελέτη εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αμέσως μετά ο Δήμος Χαλκιδέων προχώρησε για πρώτη φορά στην προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου, που αφορά στην “Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και στην ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς”.

Πράγματι, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και από την Κριτική Επιτροπή του, που είχε οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιολογήθηκαν όλα τα σχέδια και αναδείχθηκε η καλύτερη πρόταση.

Μάλιστα, τη Δευτέρα 6 Mαρτίου 2017, στις 19:00 στο Κόκκινο Σπίτι, ο Δήμος Χαλκιδέων οργανώνει έκθεση με τα προσχέδια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη Δημοτική Αγορά.

Θα παρουσιαστούν τα σχέδια των συμμετεχόντων που απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία, τους επαίνους και τις εύφημες μνείες και έτσι θα μπορούν να έχουν εικόνα για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση και αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς και της παρακείμενης Πλατείας.

Στόχος είναι μετά το καλοκαίρι του 2017, να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για το έργο, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει η δημοπράτησή του.

Αυτή είναι η αλήθεια λοιπόν για τη Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, την οποία ουδέποτε η Δημοτική Αρχή απέκρυψε. Αντίθετα απέσπασε επαίνους από τους αρμόδιους παράγοντες του Υπ. Πολιτισμού για τις ενέργειες αυτές.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP