Aπολογισμός πεπραγμένων 2016 του Δήμου Χαλκιδέων

Νέα, Οικονομία, Πολιτική / Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

“Η Δημοτική Αρχή δουλεύει με συγκεκριμένη στρατηγική και με σαφείς στόχους: την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ανάπτυξη των υποδομών, την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση της ελκυστικότητας του Δήμου μας.”
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 1 Μαρτίου, που αφορούσε στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2016.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, λειτουργώντας σε τρεις βασικούς άξονες:
O πρώτος άξονας αφορά στην διεκδίκηση και δέσμευση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, για να γίνουν έργα και να υλοποιηθούν δράσεις και παρεμβάσεις για το Δήμο και τους δημότες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην συγκροτημένη και συνετή διαχείριση του προϋπολογισμού: με περιορισμό των ελαστικών δαπανών και εξόφληση των υποχρεώσεων σε προμηθευτές και παρόχους του Δήμου.
Τέλος, ο τρίτος άξονας αναφέρεται στην ορθολογική εφαρμογή του πενταετούς και ετήσιου προγραμματισμού που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στα αναγκαία έργα που πρέπει να δρομολογηθούν και κατασκευαστούν και στην δυνατότητα της οικονομικής υποστήριξης και πληρωμής τους.
Αναλυτικότερα, στην παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, για το 2016, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε τα εξής:

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κυρίες και κύριοι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων και των Επιτροπών, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών, εκπρόσωποι των θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και των κομμάτων, αγαπητοί εργαζόμενοι και συνεργάτες της Περιφέρειας, φίλες και φίλοι.

Για ακόμη μια χρονιά, βρισκόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε δημόσια τον απολογισμό μας, που υπαγορεύεται από την προσήλωση σε βασικές αρχές, όπως η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ενημέρωση των θεσμικών οργάνων, των φορέων και πολιτών.
Έναν απολογισμό πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε και παράλληλα έναν απολογισμό πολιτικών και δράσεων που σηματοδοτούν το 2017 και τα επόμενα χρόνια. (2η)

Στον απολογισμό, με βάση τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας, περικλείουμε έναν χρόνο επίμονης δουλειάς και ποσοτικοποιούμε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων : του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των Νομικών Προσώπων και των Επιτροπών, του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξεων, των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και των εργαζόμενων και συνεργατών στον Δήμο Χαλκιδέων και στα Νομικά του Πρόσωπα, που είναι συνοδοιπόροι μας σε μια επίπονη, αλλά και δημιουργική διαδρομή. (3)
Σας ευχαριστώ όλους. Για τη συμβολή σας, για τη συμμετοχή σας, για την παρουσία σας. Ακόμα και για τις στιγμές της εποικοδομητικής κριτικής σας, που μας βοηθά να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και πιο δραστήριοι.
Άλλωστε, όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούν τους βασικούς μοχλούς για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του δημοτικού αντιπροσωπευτικού συστήματος, καθώς εκπροσωπούν άμεσα τους πολίτες του τόπου.
Κι όλοι μαζί, εδώ μέσα, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήσαμε δεκάδες σημαντικά ζητήματα του τόπου μας, διαφωνήσαμε με κεντρικές επιλογές, εκφράσαμε την αντίθεσή μας με όσα μας θίγουν σαν θεσμό και σαν τόπο, συμφωνήσαμε για όσα θέλουμε για την Χαλκίδα, τον Δήμο μας, τους πολίτες, την κοινωνία.
Κορυφαίο παράδειγμα η εναντίωσή μας στα διόδια, με ψηφίσματα, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Σήμερα είμαστε εδώ για να πούμε αλήθειες. Αλήθειες για τη δουλειά μας και αλήθειες για τις συνθήκες κάτω απ΄ τις οποίες εργαζόμαστε, λειτουργούμε και παράγουμε.

Αλήθεια πρώτη : Διανύουμε τον έβδομο χρόνο μιας ύφεσης που διαρκώς βαθαίνει. Ύφεσης με κραδασμούς πολιτικούς και οικονομικούς που φέρνουν την κοινωνία και τους θεσμούς στα όριά τους.

Αλήθεια δεύτερη : Γενικότερα ως Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ως Δήμος Χαλκιδέων, εμπλεκόμαστε σε ζητήματα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας, όπως η φιλοξενία και η διαχείριση προσφυγικών ροών. Ζητήματα άμεσα και φλέγοντα, χωρίς την αναγκαία οργάνωση, χωρίς την απαραίτητη λειτουργική και οικονομική υποστήριξη στα οποία κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε και το καταφέραμε.

Αλήθεια τρίτη : Ταξιδεύουμε ως θεσμός της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης σε αχαρτογράφητα νερά – αποτέλεσμα των αδυναμιών, των καθυστερήσεων και της αβελτηρίας της κεντρικής πολιτείας σε νομοθετικό επίπεδο. Κορυφαίο παράδειγμα ο νέος Νόμος περί δημοσίων συμβάσεων, που καθήλωσε για μήνες την εξέλιξη των διαδικασιών στα δημοτικά έργα.

Τρεις αλήθειες και ένας μύθος : Μύθος πως, μέσα σ΄αυτό το δυσλειτουργικό περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή κάνει μόνο μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας και της μνημονιακής μιζέριας.

Η Δημοτική Αρχή δουλεύει με συγκεκριμένη στρατηγική και με σαφείς στόχους : την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ανάπτυξη των υποδομών, την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση της ελκυστικότητας του Δήμου μας.

Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, λειτουργώντας σε τρεις βασικούς άξονες :

Ο πρώτος άξονας είναι να διεκδικήσουμε και να δεσμεύσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους πόρους από Εθνικά και Κοινοτικά κονδύλια για να κάνουμε έργα και να υλοποιήσουμε δράσεις και παρεμβάσεις για την πόλη μας και τους πολίτες.

Ο δεύτερος άξονας είναι να διαχειριζόμαστε συγκροτημένα και συνετά τον προϋπολογισμό μας: με περιορισμό των ελαστικών δαπανών, με εξόφληση των υποχρεώσεων, με το να μην υπάρχουν οφειλές σε προμηθευτές και παρόχους του Δήμου.

Ο τρίτος άξονας είναι η ορθολογική εφαρμογή του πενταετούς και ετήσιου προγραμματισμού μας, με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στα αναγκαία έργα που πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν και στη δυνατότητα της οικονομικής υποστήριξης και της πληρωμής τους.

Έτος αναφοράς του απολογισμού το 2016 : Μια χρονιά που ολοκληρώσαμε, ξεκίνησαμε, έχουμε σε εξέλιξη, αποκολλήσαμε από τέλμα δεκαετιών, δρομολογήσαμε και σχεδιάσαμε δεκάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις στον Δήμο μας.
Από όλες αυτές, που ήδη έχετε αναλυτικά στα χέρια σας με τα έγγραφα των υπηρεσιών, ξεχωρίζουμε τις πιο σημαντικές. Όχι αναγκαία τις μεγαλύτερες σε φυσικό ή οικονομικό αντικείμενο, αλλά αυτές που έχουν καταλυτική συνεισφορά στην αισθητική, στην ανάδειξη και στην λειτουργία των Δημοτικών μας Ενοτήτων καθώς και στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην τόνωση της οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Στη Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας, με ένα ευρύ, αλλά συνεκτικό πλέγμα δράσεων, στοχεύουμε στην αναβάθμιση του αστικού ιστού, στην προστασία, προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος, στη δημιουργία πόλης φιλικής και λειτουργικής για τον κάτοικο και τον επισκέπτη, στη δημιουργία εξωστρέφειας και ανάδειξης της Χαλκίδας σε πολυεπίπεδο πόλο έλξης.

Κορυφαίο σημείο της δουλειάς μας είναι η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας.

Μέσα σε ένα αντίξοο διοικητικό, θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον το 2016, ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων της Αγοράς, κατακυρώνοντας ήδη το Α’ Βραβείο. Κάναμε ένα τεράστιο και ουσιαστικό βήμα για να προχωρήσουμε τάχιστα στην εκπόνηση των αναγκαίων αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών μελετών. Με ασφυκτική παρακολούθηση των διαδικασιών προσβλέπουμε πως μέσα στο 2017 θα έχουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο της Αγοράς, έτοιμο για διεκδίκηση χρηματοδότησης και δημοπράτηση.

Θα μπορούσε κανείς, εντελώς καλοπροαίρετα, να προβληματιστεί για το χρονικό διάστημα προετοιμασίας και κατασκευής του έργου, που ξεκινήσαμε από το 2014. Πράγματι είναι μεγάλο, αν δεν λάβουμε υπόψη μας τις διαδικασίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Νομοθεσίας.
Όμως….
Είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με τα 25 και πλέον χρόνια αδράνειας, αδιαφορίας, παλινωδιών και περιθωριοποίησης όχι μόνο ενός ζωτικού, κεντρικού σημείου της πόλης, αλλά και της μνήμης της, της ιστορίας της, της λειτουργίας της και της κοινωνικό-οικονομικής ζωής της.
Και παρότι γι΄ αυτή μας την παρέμβαση μόνο θετικά σχόλια θα έπρεπε να υπάρχουν, είμαστε, ανοιχτά και δημοκρατικά, δέκτες διαφορετικών απόψεων, σκέψεων και προβληματισμών, για τις οποίες έχουμε μια και μοναδική απάντηση : «Τον δρόμο τον φτιάχνεις προχωρώντας».
Προχωρούμε λοιπόν, με συγκρότηση και σχέδιο, διαμορφώνοντας έναν νέο δρόμο που ενώνει το χτες με το αύριο της Χαλκίδας, απαλλάσσοντας την από την αντιαισθητική εικόνα του σήμερα.

Η λέξη «ενώνω» δεν είναι για μας απλά ένα ρήμα. Είναι άποψη και σχεδιασμός για την πόλη μας. Είναι ο οραματισμός μας που ξεκινάει από την Αρέθουσα διασχίζει διαμπερώς το κέντρο, περνάει την παλιά γέφυρα και φτάνει ως τις Λεωφόρους Μακαρίου και Καραμανλή. Είναι ο σχεδιασμός μας που εξαπλώνεται από το κεντρικό παραλιακό μέτωπο, μετατοπίζεται στο εμπορικό κέντρο, διαγράφει τα πολιτιστικά, ιστορικά, παραδοσιακά στοιχεία της πόλης και προχωρά παράκτια σχεδόν μέχρι την Υψηλή Γέφυρα. Είναι μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση, είναι η «Χαλκίδα –Βιώσιμη πόλη», που στοχεύει στην αναβάθμιση των ποιοτικών παραμέτρων του αστικού ιστού. Αναβάθμιση που επιτυγχάνεται με συνεκτικές και ολοκληρωμένες κυκλοφοριακές, αρχιτεκτονικές, λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις σε μια ευρεία χωρική ενότητα του κέντρου της Χαλκίδας.

Σ΄ αυτό το σχέδιο βάζουμε στο κέντρο τη Δημοτική Αγορά και αναπτύσσουμε πολυδιάστατα ένα σύνολο δράσεων ωρίμανσής του, έχοντας, παράλληλα, ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας στο πλαίσιο χρηματοδότησης σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, κατ΄ αρχήν, από το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα και συνδυαστικά με άλλα Τομεακά Προγράμματα.
Με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές :

Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της μοναδικότητας του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Να αναδείξουμε το αξιόλογο κτιριακό απόθεμα του ΟΣΕ, με την αποκατάσταση και την επανάχρησή του. Το 2016 ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες μίσθωσης (με συμβολικό αντίτιμο) της κεντρικής αποθήκης και του χώρου στάθμευσης, με σκοπό να μετατρέψουμε το ιστορικό – κεντρικό κτίριο σε χώρο πολιτιστικών – πολλαπλών χρήσεων. Επίσης, μέσα στη χρονιά που πέρασε, ήδη ολοκληρώσαμε τη μελέτη του χώρου στάθμευσης και είμαστε σε αναμονή της έγκρισής της από το ΥΠΠΟ για τη δημοπράτηση διαμόρφωσης του χώρου. Μέσα δε στο 2017 θα προχωρήσουμε και στην μελέτη του κτιρίου.

Έχοντας ήδη αποκτήσει με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου στην αγορά του κτιρίου Σκουλά (Ρενιέρη), προχωρήσαμε και μέσα στο 2016 ολοκληρώσαμε τις μελέτες και υποβάλλαμε φάκελο για τη χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτιρίου, έτσι ώστε μαζί με τα άλλα διατηρητέα δημοτικά κτίρια της περιοχής, να δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό σύνολο. Η πρόταση συνολικού προϋπολογισμού 980.500 € είναι σε φάση αξιολόγησης.

Τον Νοέμβριο του 2016 υποβάλαμε πρόταση σε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου και εγκρίθηκε για τον Δήμο μας το ποσό των 105.000 €, για να εκπονήσουμε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Σχέδιο με υψηλή προστιθέμενη αξία, αφού στην ουσία αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για πόλεις πιο ανθρώπινες, ζωντανές και παραγωγικές και είναι προϋπόθεση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους έργων σχετικών με την πολεοδομία, την αστική οδοποιία και την οργάνωση της κυκλοφορίας.

Επίσης, το 2016 εκπονήσαμε πλήρη φάκελο και με επικεφαλής συντονιστή τον Δήμο Χαλκιδέων σε διακρατική συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, υποβλήθηκε πρόταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας με πιλοτικό χώρο το κτίριο του ΕΠΑΛ και την περιοχή του Βούρκου, συνολικού προϋπολογισμού 3.327.013 €, από τα οποία στον Δήμο και στον ΔΟΑΠΠΕΧ αντιστοιχούν περίπου 1.200.000 €. Η πρόταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της πόλης καθώς και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Επιπλέον, το 2016, προωθήσαμε τον Δήμο μας στις «έξυπνες πόλεις». Πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία για να γίνουμε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, όπου θα εγκατασταθούν πιλοτικά συστήματα «έξυπνης» στάθμευσης και «έξυπνου» φωτισμού, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην πόλη.

Το σχέδιο «Χαλκίδα – Βιώσιμη Πόλη» εναρμονίζει τα έργα που εμείς έχουμε σε εξέλιξη με τα έργα που έχουν ήδη μελετηθεί ή/και ολοκληρωθεί, όπως η Λεωφόρος Αρεθούσης – Βενιζέλου και η βιοκλιματική αναβάθμιση και διαμόρφωση του χώρου των Δικαστηρίων. Το σχέδιο ενοποιεί ιστορικά, πολιτιστικά, αρχιτεκτονικά και λειτουργικά κοινόχρηστους χώρους και κτιριακό απόθεμα. Κι η πρακτική μας ενώνει τη δική μας δουλειά με αυτή της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Γιατί εμείς στοχεύουμε στη ΣΥΝ-ΘΕΣΗ κι όχι στην ΑΝΤΙ-ΘΕΣΗ. Εμείς θέλουμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας χωρίζουν. Επιδιώκουμε τη σύγκλιση δυνάμεων και καλών πρακτικών για να πετύχουμε περισσότερα για τον Δήμο μας και την κοινωνία, για να ξαναδώσουμε αξία στον τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι,

Το 2016, πέρα απ’ την καθημερινότητα που απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας, προχωρήσαμε σε δουλειά βάσης, η οποία γίνεται το εφαλτήριο για να αποκτήσει άλλη εικόνα ο Δήμος μας, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Αναδεικνύουμε ζητήματα, παρεμβαίνουμε, διεκδικούμε, συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, τα Υπουργεία και άλλους φορείς.

Πέρα απ΄ όσα προείπα αναφέρω, μόνο επιγραμματικά, αφού στη συνέχεια θα μιλήσουν διεξοδικότερα οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι τα εξής:

Την τεχνική μας υποστήριξη στο νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας τον κόμβο Αρεθούσης – Στύρων ,το έργο αποκατάστασης των σπηλαιώσεων παραλίας Χαλκίδας, προϋπολογισμού 2.500.000 €, που υλοποιείται από την Περιφέρεια, τη διάνοιξη της στροφής Τσεκούρα

Πέρα απ΄την πόλη της Χαλκίδας, οι Δημοτικές μας Ενότητες, αποτελούν ενιαίο σύνολο του Δήμου μας και , προφανώς, κέντρα δραστηριότητας και παραγωγής δημοτικού έργου. Ενδεικτικά :

Ολοκληρώσαμε την επαναδημοπράτηση, συμβασιοποιήσαμε και έχουμε σε εξέλιξη την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Βασιλικού προϋπολογισμού 600.000 €. Ένα έργο πολύπαθο και εγκαταλειμμένο – ένα έργο απαιτητό και χρήσιμο από την τοπική κοινωνία.

Στην Αρτάκη ολοκληρώσαμε τη διαμόρφωση της πλατείας Κωνσταντινίδη με ανακατασκευές και φυτεύσεις, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια στη είσοδο της πόλης, ενώ παράλληλα εκπονήσαμε τη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας Δημαρχείου και προχωρούμε στο στάδιο δημοπράτησης της.

Στην Αυλίδα ολοκληρώσαμε την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στον Φάρο, ενώ παράλληλα, με διαρκείς παρεμβάσεις μας, επιτύχαμε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων διάβρωσης της ακτής, σε όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, από την Παραλία Αυλίδας μέχρι το Βαθύ.

Στην Ανθηδόνα το 2016 πραγματοποιήσαμε τη διάνοιξη της περιφερειακής οδού Δροσιάς και προ ημερών ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωσή της.
Διαμορφώσαμε τον αύλειο χώρο του Παιδικού Σταθμού στη Δροσιά, ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις αναπλάσεων και παραδώσαμε προς χρήση το Νηπιαγωγείο Λουκισίων και τους εγγύς αθλητικό χώρο και παιδότοπο – ένα αρμονικό σύνολο αισθητικής και πολυλειτουργικής χρήσης.

Παράλληλα, σε όλες τις ενότητες κάναμε δουλειά βάσης, με εφαρμογή του σχεδίου πόλεως σε διανοίξεις οδών, όπως αναφέραμε στην Ανθηδόνα, αλλά και στο Λευκαντί, στην Έξω Παναγίτσα ενώ επιπρόσθετα, βελτιώνουμε τις κυκλοφοριακές συνθήκες με ένα πλήθος παρεμβάσεων.

Επενδύουμε πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στο πλούσιο απόθεμα των Δημοτικών μας Ενοτήτων, διαμορφώνοντας τις προτάσεις μας για το νέο LEADER περιόδου 2014 – 2020, και έχουμε ήδη υποβάλλει στον ενδιάμεσο φορέα 19 τεχνικά δελτία.
Χάρη στη συστηματική δουλειά που κάνουμε, ο Δήμος μας είναι τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά απ΄το υπέρ-καθυστερημένο LEADER, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ωρίμανση έργων και στην επικαιροποίησή τους, όπως ενδεικτικά :

Η αποκατάσταση του κτιρίου Παπαφράγκα στο Βασιλικό και η διαμόρφωσή του σε χώρο ιστορικής – παραγωγικής κληρονομιάς και πολιτισμού, με κεντρικό άξονα την φιλοξενία συλλογών του Πάνου Γεραμάνη και την ανάδειξή του σε κέντρο έρευνας, διάσωσης και προβολής του λαϊκού τραγουδιού.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες,

Σε έναν από τους πιο βασικούς τομείς δραστηριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον τομέα «Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής», ο Δήμος Χαλκίδας ανέπτυξε ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων για τον εκσυγχρονισμό υποδομών, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την αναβάθμιση υπηρεσιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε :

Το 2016 διαθέσαμε ένα εκατομμύριο € για ανακατασκευές, βελτιώσεις, αποκαταστάσεις διαμορφώσεις κτιρίων και αύλειων χώρων σε δεκάδες σχολικές μονάδες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Παράλληλα βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών για το 26ο Δημοτικό Σχολείο της Χαλκίδας και το Μουσικό Σχολείο που θα ανεγερθεί στην Αρτάκη, με στόχο την υποβολή προτάσεων σε πρόσκληση της Περιφέρειας και την χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ.

Ολοκληρώσαμε και πιστοποιήσαμε 20 παιδικές χαρές αξιοποιώντας πόρους του Πράσινου Ταμείου και του Δήμου. Αποδώσαμε σε χρήση, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες σύγχρονους και ασφαλείς παιδότοπους ενώ το 2017 προχωρούμε και συνεχίζουμε με αντίστοιχους ρυθμούς.

Εξασφαλίσαμε αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, εφαρμόζοντας το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την διαχείριση των απορριμμάτων που εκπονήσαμε, εγκρίναμε και ενσωματώθηκε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) το 2016.

Προτεραιότητες δύο βασικοί άξονες : Η προώθηση της ανακύκλωσης και μείωσης του προς διάθεση όγκου των απορριμμάτων και η δημιουργία Μονάδων ολοκληρωμένης, ασφαλούς για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, διάθεσης απορριμμάτων.
Έτσι, το 2016 :

Ξεκινήσαμε το σχεδιασμό διεύρυνσης της ανακύκλωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης το οποίο θα εφαρμόσουμε άμεσα και σταδιακά.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση συνεχίσαμε την εκπαίδευση διακρατικής εμπειρίας του πολιτικού προσωπικού και των στελεχών των αντίστοιχων υπηρεσιών μας στη Λειψία στο πλαίσιο του προγράμματος Green City I, που υποβάλαμε και χρηματοδοτήθηκε από το ERASMUS.

Το 2017 επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ERASMUS, σχεδιάζοντας και υποβάλλοντας προτάσεις σε πεδία ενδιαφέροντος του Δήμου και σε επόμενες προσκλήσεις.

Προχωρούμε στην ολοκλήρωση και δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής : Βασικό Πράσινο Σημείο για την διάθεση, επανάχρηση και αξιοποίηση ειδικών κατηγοριών απορριμμάτων, εργασίες ΧΥΤΑ σε εξέλιξη, (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Χαλκίδας, για τις οποίες υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης προϋπολογισμού 28.600.000 €, η οποία βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης
Ζωτικό κομμάτι περιβαλλοντικής προστασίας, διασφάλισης της δημόσιας υγείας και παροχής κοινωνικών αγαθών στους πολίτες είναι η διαχείριση νερών και ακαθάρτων. Είναι η δουλειά της ΔΕΥΑΧ, που το 2016 ανέπτυξε μια σημαντική τεχνική και προγραμματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα :

Η Επιχείρηση κατέστησε τον Δήμο μας πρωταθλητή μεταξύ των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, σε χρηματοδοτήσεις ενταγμένων έργων, όπως μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει από τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής της Περιφέρειας. Ειδικότερα, μετά από προσκλήσεις του ΠΕΠ, η ΔΕΥΑΧ υπέβαλε προτάσεις και εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις :

1.126.615 € για έργα αποχέτευσης ομβρίων στον αστικό ιστό. Το έργο, που περιλαμβάνει δίκτυο ομβρίων μήκους 2 χλμ, αντλιοστάσιο και φρεάτια, έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και ξεκινά.
15.720.653 € για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων παραλίας Αυλίδας, Βαθέος και Δροσιάς, το οποίο επανεντάχθηκε, ετοιμάζεται για δημοπράτηση και θα κατασκευαστεί την νέα προγραμματική περίοδο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα εσωτερικά δίκτυα της αποχέτευσης.

Επίσης, επανένταξη στο ΠΕΠ αναμένεται άμεσα, αφού έχει ήδη υποβληθεί και αξιολογείται η πρόταση, για το έργο συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Βασιλικού, Αγίου Νικολάου και Λαμψάκου, προϋπολογισμού 8.050.000 €. Τμήμα του έργου, η αποχέτευση του Βασιλικού ήδη ολοκληρώθηκε.
Πέρα από τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, στις προτεραιότητες του Δήμου για το περιβάλλον, κυριαρχεί η ενεργειακή εξοικονόμηση και η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων.
Ήδη αναφέρθηκα στην υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LIFE, με επικεφαλής τον Δήμο μας σε διακρατικό εταιρικό σχήμα, ενώ παράλληλα :
Προχωρήσαμε τις διαδικασίες και εγγράψαμε τον Δήμο Χαλκιδέων στο Ευρωπαϊκό δίκτυο του Συμφώνου των Δημάρχων. Στόχος μας είναι να εκπονήσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο εφαρμογής ενεργειακών πολιτικών και παράλληλα να αποκτήσουμε, ως Δήμος, ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση απ΄ευθείας προγραμμάτων της ΕΕ.
Αξιοποιώντας, λοιπόν, αυτή μας την πολιτική, συμμετέχουμε ως εταίρος επιδεικτικής μορφής σε διακρατική ευρωπαϊκή πρόταση (Ελλάδα – Ελβετία – Ισπανία – Ηνωμένο Βασίλειο – Βέλγιο) στο πλαίσιο του HORIZON 20-20, με στόχο την καταγραφή των ενεργειακών δεδομένων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, την ευαισθητοποίηση στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στη μεταστροφή σε μια πιο αειφόρο και βιώσιμη ενεργειακή συμπεριφορά.
Προχωρούμε στη διερεύνηση λύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου για τον εκσυγχρονισμό του και την εξοικονόμηση πόρων.
Πραγματοποιούμε το στόχο μας να γίνει η Χαλκίδα πρότυπο «έξυπνης» και «πράσινης» πόλης. Ένα σημαντικό βήμα είναι η συμμετοχή του Δήμου μας σε κοινοπρακτικό σχήμα ευρωπαϊκών πόλεων (με το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, την Ρίγα και την Βασιλεία) με σκοπό τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες,

Το 2016, όπως όλοι ξέρουμε, εξακολούθησε να είναι μια χρονιά οξυμένης, οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της απασχόλησης και των ανθρώπινων αξιών, καθώς και η επαύξηση του εύρους και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, ήταν, είναι και θα παραμείνουν κορυφαία προτεραιότητα του δημοτικού μας έργου.
Έργο που παράγεται από το αρμόδιο Νομικό μας Πρόσωπο (ΔΟΠΠΑΧ) και τις υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου. Από ένα πλήθος δράσεων μέσα στο 2016, που αναλυτικά αναφέρονται στους απολογισμούς των Υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων, «στεκόμαστε» στις εξής :

Στο ότι επιτύχαμε, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους του ΕΣΠΑ και άρα να εξυπηρετήσουμε περισσότερα παιδιά – και κατ΄επέκταση να απασχολούμε και περισσότερους εργαζόμενους στις χρηματοδοτούμενες δομές των Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Συγκεκριμένα τη χρονιά 2016-2017 εξυπηρετούμε 274 νήπια έναντι 257 την προηγούμενη χρονιά, απασχολώντας συνολικά 25 εργαζόμενους. Επίσης, μετά τον πρώτο χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας των ΚΔΑΠ, που ωφελήθηκαν 251 παιδιά, συνεχίσαμε το τρέχον σχολικό έτος, εξασφαλίζοντας 7 νέες άδειες για ισάριθμα σχολεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, και εξυπηρετώντας πλέον 349 παιδιά, απασχολώντας επιπλέον 22 εργαζόμενους αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Ενταχθήκαμε, εφαρμόσαμε και διαχειριστήκαμε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ, διανέμοντας ποικιλία τροφίμων σε χιλιάδες δικαιούχους.

Λειτουργούμε το Κέντρο Αστέγων με επισιτιστικές, ιατροφαρμακευτικές και βοηθητικές υπηρεσίες.
Συνεχίσαμε να λειτουργούμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση λειτουργίας για τρία χρόνια τόσο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όσο και δομής Παροχής Συσσιτίου. Ειδικότερα εκπονήσαμε και υποβάλαμε προτάσεις σε πρόσκληση της Περιφέρειας και ήδη έχουμε απόφαση ένταξης προϋπολογισμού 407.000 € για τις δύο δομές, οι οποίες θα απασχολούν 7 άτομα προσωπικό και προβλέπεται να εξυπηρετήσουν 1.000 περίπου ωφελούμενους.

Επίσης, εξασφαλίσαμε πάλι από πόρους του ΕΣΠΑ 224.000 για την τριετή λειτουργία μιας νέας δομής : Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Χαλκιδέων, με 4 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσληφθεί, θα συστηματοποιήσει τον ευπαθή – ωφελούμενο πληθυσμό, θα παρέχει ενημέρωση και υποστήριξη και θα κατευθύνει τα 1.500 περίπου άτομα που αναμένεται να εξυπηρετηθούν σε αντίστοιχες δομές σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Συνεχίζουμε στον Δήμο μας τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, με εξασφαλισμένους πόρους 205.000 € από το νέο ΕΣΠΑ, μετά από υποβολή πρότασης σε πρόσκληση της Περιφέρειας και ένταξη του συνεχιζόμενου έργου.

Συμβάλλουμε στην απασχόληση και στην ενίσχυση του εισοδήματος εκατοντάδων συμπολιτών μας με τη διαχείριση κ εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, μέσω των οποίων ο Δήμος προσέφερε εργασία το 2016 σε 219. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός των απασχολούμενων και στο φετινό πρόγραμμα για το οποίο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης από τον ΟΑΕΔ.

Φροντίζουμε για την εξομάλυνση και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Ριτσώνα. Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής τους στην περιοχή μας, πριν έναν περίπου χρόνο, αγκαλιάσαμε με ευαισθησία και ανθρωπιά την τραγωδία τους. Προστρέξαμε στο χώρο να προσφέρουμε βασικές υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, συνεργαστήκαμε με συναρμόδιους για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, ευαισθητοποιήσαμε τους πολίτες κι ανοίξαμε στα παιδιά τα σχολεία του Δήμου μας, διαχειριζόμαστε 97 άτομα προσωπικό στήριξης της δομής, και συνεχίζουμε να υποβάλουμε αιτήματα και να παρεμβαίνουμε σε κεντρικούς φορείς για επιλύσουμε σημαντικά ζητήματα υποδομής του Κέντρου όπως η παροχή νερού σε ποσοτική και ποιοτική επάρκεια.

Συνεχίσαμε, με εξαιρετική επιτυχία και το 2016 τη λειτουργία του Κέντρου Δια βίου μάθησης. Δώσαμε την ευκαιρία σε δεκάδες συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν 17 εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλων πεδίων, να ενισχύσουν γνώσεις και δεξιότητες, να δραστηριοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Ανταποκρινόμενος ο Δήμος μας και στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και στην επιθυμία των πολιτών να συμμετέχουν σε όλο και περισσότερα προγράμματα, υπέβαλε πρόταση στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας (τον Δεκέμβριο του 2016) και αναμένεται η έγκριση, χρηματοδότηση και επανέναρξη του Κέντρου.

Κυρίες και κύριοι

Σημαντικό, ξεχωριστό και με υψηλή προστιθέμενη αξία κομμάτι της δουλειάς μας είναι ο τομέας του πολιτισμού και αθλητισμού. Ένας τομέας που, το 2016, κυριολεκτικά απογειώθηκε σε έκταση και ένταση δράσεων, έβγαλε τη Χαλκίδα έξω απ΄τα σύνορά της με εκδηλώσεις πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, και έφερε στο Δήμο δεκάδες χιλιάδες ευχαριστημένους επισκέπτες και φιλοξενούμενους. Παράλληλα, διεύρυνε την τουριστική κίνηση και αναζωογόνησε την οικονομία δεκάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής.

Ο Δημοτικός μας Οργανισμός ΔΟΑΠΠΕΧ, το 2016, ξεπέρασε τον εαυτό του, με την άψογη διοργάνωση κορυφαίων γεγονότων, που δίκαια απέσπασαν συγχαρητήρια και ενθουσίασαν τον κόσμο.

Φυσικά μιλάμε για :
Το Θαλασσινό Καρναβάλι, που το 2016, έφερε στην πόλη, πάνω από 30.000 επισκέπτες, 100% πληρότητα στα καταλύματα του Δήμου Χαλκιδέων και Ερέτριας, ανάλογα έσοδα κυρίως στα καταστήματα εστίασης και παροχής υπηρεσιών, διείσδυση μέσω των κοινωνικών δικτύων σε 600.000 άτομα και δεκάδες (42) χώρες. Το Θαλασσινό Καρναβάλι που, το 2016, μάγεψε μικρούς και μεγάλους κι έγινε ο καταλύτης να γιγαντωθεί αυτή τη χρονιά, να κατακτήσει μεγαλύτερα αριθμητικά μεγέθη και κυρίως να κατακτήσει τις καρδιές όλου του κόσμου. Να εδραιωθεί ως παραγωγή τοπικής κουλτούρας, να αποτελέσει δομικό πολιτιστικό στοιχείο του Δήμου μας. Να ανυψώσει τη φήμη και την εξωστρέφεια του Δήμου, κερδίζοντας, σε διαδικτυακή ψηφοφορία το 2016, την τέταρτη θέση μεταξύ των καρναβαλικών προορισμών της Ελλάδας και στοχεύοντας κάθε χρόνο και ψηλότερα. Να κάνει τις Αποκριές από αδιάφορη σε κορυφαία σαιζόν για τον τόπο.

Φυσικά μιλάμε για
Την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ νέων ανδρών, που τον περασμένο Ιούλιο και για 15 μέρες πλημμύρισε την ευρύτερη περιοχή με εκατοντάδες αθλητές από 21 χώρες και χιλιάδες επισκέπτες και φίλους του αθλήματος. Μια διοργάνωση που πλαισιώθηκε από τις φαντασμαγορικές τελετές έναρξης και λήξης, στηρίχτηκε με εθελοντική συμμετοχή και πρωταγωνίστησε σε πανελλήνια δημοτικότητα.

Φυσικά μιλάμε για
Σημαντικές πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις όπως :
Η αναβίωση του αγώνα αυτοκινήτων, η περίφημη ανάβαση της Ριτσώνας
Η επαναδραστηριοποίηση της πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού και της φιλοξενίας του πανελλήνιου πρωταθλήματος motocross
Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε Soto Can με 450 αθλητές από 27 χώρες
και πλήθος άλλων που αναλυτικά αναφέρονται στο τεύχος του απολογισμού που σας έχει διανεμηθεί.

Κι όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, μέσα σε μια πολύπλευρη πολιτιστική και αθλητική δραστηριοποίηση με πλούσιες εκδηλώσεις εποχιακές (όπως τα Χριστούγεννα), μουσικές, συναυλιακές, θεατρικές, χορευτικές, τέχνης και λόγου που γίνονται όλο το χρόνο σε όλες τις Δημοτικές μας Ενότητες.
Το σημαντικό «πολιτιστικό γίγνεσθαι» αυτού του τόπου στοχεύουμε να το βάλουμε στο κέντρο των ευρωπαϊκών δρώμενων. Γι΄αυτό το Νοέμβριο του 2016 υποβάλαμε πρόταση διακρατικής συνεργασίας (Δανία, Ελλάδα, Φιλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κροατία, Σουηδία) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe για την υλοποίηση διαπολιτισμικών δράσεων διάχυσης κουλτούρας με κυκλική εναλλαγή εκδηλώσεων σε κάθε χώρα. Το ποσό που αναλογεί στο Δήμο μας είναι 256.000 € και η πρόταση βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

Και βεβαίως και με αφορμή τα αθλητικά γεγονότα, το 2016 ήταν μια παραγωγική χρονιά για τις συντηρήσεις και αναβαθμίσεις αθλητικών εγκαταστάσεων με εκτεταμένες παρεμβάσεις στα Κλειστά Γυμναστήρια «Τάσος Καμπούρης», «ΔΑΚ», «Χαλκιά – Αναστασιάδη» και «Βαρέων Αθλημάτων».

Ακόμα τη χρονιά που πέρασε, πέρα απ΄τις εκδηλώσεις που προανέφερα, η εξωστρέφεια της Χαλκίδας ενδυναμώθηκε και με άλλα γεγονότα, όπως :
Με τη φιλοξενία στην πόλη μας του διήμερου Συνεδρίου της Ένωσης ΔΕΥΑ, με συμμετέχοντες από κάθε ελληνική γωνιά.
Με τη διοργάνωση του Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, που προσέλκυσε το επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και δημιούργησε γέφυρες ανάμεσα στους Δήμους Αριστοτέλη (στη Μακεδονία) και Χαλκιδέων.
Με την επίσκεψη της Κινεζικής Αντιπροσωπίας στο πλαίσιο της «επένδυσής μας στη διπλωματία των πόλεων» και της γνωστής συνεργασίας με την πόλη WUHAN των 9 εκ κατοίκων, που ξεκινήσαμε από το 2015.
Με την αναζωογόνηση των σχέσεων του Δήμου της Χαλκίδας με τον Δήμο Reggio Calabria, του οποίου την πολυμελή αντιπροσωπεία υποδεχτήκαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως είναι γνωστό το Reggio (Ρήγιο) ιδρύθηκε ως αποικία των Χαλκιδέων κατά τον 8ο αιώνα και οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες από το τη δεκαετία του 1960. Οι σημερινές προκλήσεις είναι μια καλή ευκαιρία για την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο πόλεων και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του εμπορίου.

Κυρίες και κύριοι,
Αναφέρθηκα στην αρχή στους τρεις κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους δουλεύουμε : Την μέγιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, το συγκροτημένο σχεδιασμό, τη χρηστή διοίκηση και οικονομική λειτουργία, όπου και επενδύουμε με εκσυγχρονισμό και καινοτομία.
Οι δύο πρώτοι άξονες έχουν ήδη διατρέξει κάθε λέξη του απολογισμού και έχουν καταφανώς αποδείξει την ύπαρξη και τη σημασία τους.
Ο τρίτος άξονας είναι ο αφανής, μα σταθερός «φέρων οργανισμός» της δουλειάς του σύγχρονου, καινοτόμου και νοικοκυρεμένου Δήμου μας.
Σε διοικητικό επίπεδο συνεχίσαμε και το 2016 την αναβάθμιση των υπηρεσιών, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο (back office), όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης πολιτών. Ειδικότερα :
Βελτιώσαμε σημαντικά το μηχανογραφικό μας σύστημα, ψηφιοποιώντας φακέλους και δημιουργώντας μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για την παρακολούθηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων του Δήμου μας. Παράλληλα συνεχίζουμε την εγκατάσταση των συστημάτων ψηφιακής υπογραφής.
Το 2016 σχεδιάσαμε και πλέον είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών : ηλεκτρονικές αιτήσεις, ηλεκτρονικές αναφορές καθημερινών προβλημάτων και παρακολούθηση της επίλυσής τους, παροχή δικαιολογητικών και ηλεκτρονικές πληρωμές – όπου ήδη λειτουργούμε σύστημα POS σε όλες της Δημοτικές Ενότητες.
Παράλληλα επικοινωνούμε με φορείς, δημότες και χρήστες, μέσω της αναβαθμισμένης και λειτουργικής ιστοσελίδας μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κατέχουμε τη δεύτερη θέση σε επισκεψιμότητα μεταξύ των οργανισμών πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Επίσης, στον τομέα της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και λειτουργιών του Δήμου, το 2016 ήταν μια πλούσια και αποδοτική χρονιά :
Πλην της επιμόρφωσης του προσωπικού μέσω ERASMUS, στην οποία αναφέρθηκα, αξιοποιήσαμε εθνικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης σε ειδικά θέματα.
Επίσης οριστικοποιήσαμε τη συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων και προχωρούμε στην πιστοποίηση «Investors in People” , κάνοντας τον Δήμο Χαλκιδέων τον πρώτο δημόσιο οργανισμό στην Ελλάδα που θα διαθέτει αυτό το διεθνές πρότυπο διοίκησης ανθρώπινων πόρων.
Και βεβαίως την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και είμαστε ήδη πιστοποιημένοι σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1429, δηλαδή με βεβαιωμένη διοικητική και διαχειριστική επάρκεια για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η συνετή διαχείριση των πόρων είναι κανόνας της λειτουργίας μας.
Πολύ συνοπτικά και ενδεικτικά :
Με αφετηρία το 2014, πετύχαμε μέσα σε 2 χρόνια την μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου κατά 1,5 εκ. €.
Ολοκληρώσαμε τη λύση και εκκαθάριση των εταιριών των πρώην Καποδιστριακών Δήμων – μια υπόθεση που εκκρεμούσε χρόνια φορτώνοντας τον Δήμο με έξοδα και δυσλειτουργία.
Εξασφαλίσαμε την οικονομική «υγεία» του Δήμου μας με την ένταξή του στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των δανείων του (παρελθόντων ετών) από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, μειώνοντας σημαντικά το ποσό της ετήσιας αποπληρωμής τους.
Υλοποιούμε σε υψηλό ποσοστό, δηλαδή σε πραγματικά μεγέθη, τον προϋπολογισμό του Δήμου, με εισπραχθέντα έσοδα σταθερά ανεβασμένα σε σχέση με το ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Στην αναδρομή της πορείας μας μέσα στο 2016, μπορεί να σταθήκαμε μόνο στους βασικούς τομείς της δραστηριότητάς μας, αλλά αναβίωσαν πολλά, πάρα πολλά γεγονότα δημιουργικής προσπάθειας. Άλλωστε δεν μπορούν να ειπωθούν όσα ζήσαμε στις 365 μέρες αυτής της διαδρομής. 365 μέρες επίπονης δουλειάς και δεκάδες χιλιάδες στιγμές, που η κάθε μια τους έχει την δική της μοναδική σημασία στο αποτέλεσμα.

Στον κύκλο της χρονιάς που πέρασε, συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

Κλείνοντας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω έναν – έναν χωριστά και όλους μαζί για τη συμμετοχή, την παρουσία και τη συμβολή στην προσπάθειά μας και στον κοινό μας στόχο να κάνουμε τον Δήμο Χαλκιδέων σύγχρονο, εξωστρεφή και δυναμικό.

Τους αγαπητούς συνεργάτες της Εκτελεστικής Επιτροπής, τους Αντιδημάρχους, που προσέφεραν αφειδώς το χρόνο τους και τη δουλειά τους και άφησαν το δικό τους σημαντικό στίγμα στον Δήμο.
Τον αγαπητό Πρόεδρο και τα μέλη του Προεδρείου.
Τους Προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Να εκφράσω επίσης τις ευχαριστίες μου :
Στους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των Επιτροπών και των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Στους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, της Κυβέρνησης και της Βουλής.

Και μαζί με όλους :
Να μοιραστώ το αποτέλεσμα αυτής της χρονιάς και με τους εργαζόμενους, τα στελέχη, τους συνεργάτες των Υπηρεσιών όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και των Νομικών μας Προσώπων.

 

Χρήστος Δ. Παγώνης

Δήμαρχος Χαλκιδέων

 

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP