Ασυγχώρητη άγνοια εμφανίζουν τα μέλη του Ρεύματος Ανατροπής

Νέα, Πολιτική / Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Την 25.10.2017 η παράταξη του Δήμου Χαλκιδέων “Ρεύμα Ανατροπής” υπό τον κ. Λεβέντη, εξέδωσε μία απαράδεκτη και ανοίκεια ανακοίνωση, σχετική με τα συνοδά έργα του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας (δρόμος πρόσβασης, δίκτυα απορροής ομβρίων και λυμάτων), κατηγορώντας τον Δήμο για καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων.

Για την αποκατάσταση της Αλήθειας δηλώνουμε παρακάτω:

Τον Σεπτέμβριο του έτους 2014, με την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος ζήτησε τον φάκελο του Νοσοκομείου προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια φάση βρίσκεται η εξέλιξη  του έργου.

Διαπιστώσαμε, μετά λύπης, ότι το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, προϋπολογισμού  70.500.000 ευρώ, είχε  τελματώσει από έλλειψη χρηματοδότησης.

Είχε απορροφήσει μόλις 22.000.000 ευρώ (όσο ήταν το ύψος της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης), οφείλονταν 2.500.000 ευρώ στον Ανάδοχο και δεν υπήρχαν Εθνικοί πόροι για την συνέχισή του. Ορατός ήταν ο κίνδυνος να ζητηθούν πίσω τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα εντόκως.

Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι αν και ο Δήμος είχε την υποχρέωση τόσο σύνταξης της μελέτης για την οδική πρόσβαση στο Νοσοκομείο όσο και των μελετών  απορροής ομβρίων και λυμάτων, δεν είχε πράξει τίποτα.

Μετά από συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδια πολιτικά όργανα δόθηκε εντολή από τον Δήμαρχο να ξεκινήσουν οι μελέτες για τα συνοδά έργα του Νοσοκομείου.

Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το έτος 2016.

Σε συσκέψεις, τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στο Υπουργείο Οικονομίας, παρόντων των  πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών, της Διαχειριστικής   Αρχής, της ΚΤΥΠ, της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο  του 2017, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: α) ο φορέας εκτέλεσης του έργου να είναι ο Δήμος Χαλκιδέων και όχι οι Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) β) το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και γ) ότι θα πρέπει ο Δήμος Χαλκιδέων  να είναι έτοιμος να καταθέσει τις σχετικές μελέτες μετά την Έκδοση Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος από την  Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εν τέλει, η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για τα συνοδά έργα του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας εκδόθηκε στις 20 Ιουνίου 2017, προέβλεπε δε χρόνο υποβολής των μελετών και σχετικών δικαιολογητικών εντός ενός μηνός,  ήτοι την 20/7/2017.

Στις 10 Ιουλίου 2017 ο Δήμος Χαλκιδέων κατέθεσε τον σχετικό φάκελο με πλήρη δικαιολογητικά.

Στις 17.10.2017, ημέρα Τρίτη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε  την ένταξη του έργου στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.233.086,21 ευρώ.

Την ίδια ημέρα (17.10.2018) ο Δήμαρχος κάλεσε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και παρακάλεσε να εισαγάγει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να τροποποιηθεί ο Προϋπολογισμός ώστε να  εγγραφεί η  Πίστωση των 2.233.086,21 ευρώ κάτι που, ομόφωνα, αποδέχθηκαν όλα τα μέλη της Οικονομικής  Επιτροπής.

Το ίδιο βράδυ ο Δήμαρχος κάλεσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον παρακάλεσε να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για την Τροποποίηση του Προϋπολογισμού ώστε να εγγραφεί το ποσό για τα συνοδά έργα του νέου Νοσοκομείου.

Προς τιμήν τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων αποδέχθηκαν αμέσως την σχετική πρόταση και η απόφαση  Τροποποίησης του Προϋπολογισμού αναρτήθηκε την 24.10.2017 και ήδη βρίσκεται για τις σχετικές εγκρίσεις στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Μόλις επιστρέψει,  η Τροποποίηση του Προϋπολογισμού, εγκεκριμένη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ελπίζουμε σύντομα), θα δημοπρατηθεί το έργο.

Αλήθεια, διαπιστώνει κανείς κάποια καθυστέρηση ή αδιαφορία της Δημοτικής αρχής μετά τα όσα εκτέθηκαν παραπάνω;

Ποιος, στα αλήθεια, μπορεί να ισχυρισθεί ότι “τώρα δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες”; Ο Δήμος ή το “Ρεύμα Ανατροπής”;

Γιατί τόση ασυγχώρητη άγνοια από τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης “Ρεύμα Ανατροπής”; Νομίζουν πως συκοφαντώντας με αυτό τον τρόπο την Δημοτική Αρχή αποκομίζουν πολιτικά οφέλη ή εκτίθενται ανεπανόρθωτα;

Γιατί, ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι για να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ πρέπει να εκδοθεί Πρόσκληση και στην συνέχεια, μέσα σε ορισμένες προθεσμίες, να υποβληθούν μελέτες για να αξιολογηθούν και να αποφασιστεί η ένταξη ή η απόρριψή του;

Γιατί, μετά την απόφαση ένταξης του έργου, ανακοινώνουν με  Δελτίο Τύπου ότι “ο Δήμος πρέπει να είναι έτοιμος – να έχει έτοιμες μελέτες“ αφού προϋπόθεση ένταξης ενός έργου είναι η ύπαρξη ώριμων μελετών;

Λυπούμαστε ειλικρινά, που αντί επιβράβευσης της συνολικής προσπάθειας, επιχειρείται από την Δημοτική Παράταξη “Ρεύμα Ανατροπής” η κατασυκοφάντηση της Δημοτικής Αρχής με ανακρίβειες και ασύστολα ψεύδη.

Αλλά το πιο λυπηρό από όλα είναι ότι ένα τόσο μεγάλο για τον τόπο και την κοινωνία έργο, που έχει ενώσει σε κοινή προσπάθεια και ατέλειωτες ώρες συνεργασίας την Κεντρική Διοίκηση, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Χαλκιδέων χρησιμοποιείται για φθηνές και στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Απαιτούμε, ως Δήμος, την δημόσια συγγνώμη της  Δημοτικής Παράταξης “Ρεύμα Ανατροπής” .

Έως τότε, δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι το δημοσίευμα του ”Ρεύματος  Ανατροπής” είναι ένα λιβελογράφημα που χαρακτηρίζει αυτούς που το εξέδωσαν.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP