Την θυσία του ήρωα Κύπριου μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τίμησε το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου, η πόλη της Πάφου, παρουσία και του δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα τελετών του Α’ Λυκείου Πάφου, τελέσθηκε το φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα με κύριο ομιλητή τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Κώστα Καδή.
Μίλησε ακόμη ο δήμαρχος Χαλκιδέων, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
“Πανιερότατε,
Άγιοι Πατέρες,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Βουλευτές,
Τιμημένες αδελφές του Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη,
Τιμημένοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59,
Κύριοι Δήμαρχοι και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Αρχών,
Κυρίες και κύριοι ,
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» να παρευρεθώ στα «Ευαγόρεια 2016», για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας από τις ευγενέστερες και ηρωικότερες μορφές που ανέδειξε ο ελληνισμός, τη μνήμη του αθάνατου έφηβου, μαθητή και ποιητή, Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Προσέρχομαι, λοιπόν, σήμερα, με πολλή συγκίνηση, ως προσκυνητής στον γενέθλιο τόπο του ήρωα και κλίνω γόνυ ευλαβείας στη μνήμη του.
Έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά γιαυτόν. Έχει χαρακτηρισθεί ένθερμος αγωνιστής, ερωτευμένος με την ελευθερία, ήρωας, οραματιστής και πολλά άλλα.
Από όλα αυτά θα κρατήσω και θα σταθώ σε ένα:
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν ήταν ένας κατά συνθήκη ήρωας, αλλά ένας κατ΄ επιλογήν ήρωας.
Η σύντομη αλλά ένδοξη πορεία του Ευαγόρα στο βουνό και στην πόλη, η αφοβία του ενώπιον των κινδύνων, η ψυχική δύναμη και η περιφρόνηση με την οποία αντιμετώπισε τον θάνατο, τον κατέστησαν διαχρονικό σύμβολο για όλους τους λαούς που μάχονται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, για τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Γνώριζε ότι η απελευθέρωση της πατρίδας απαιτούσε θυσίες που μπορούν να αναλάβουν, αποκλειστικά, άνθρωποι οι οποίοι δεν διστάζουν να αναμετρηθούν με τον θάνατο. Άνθρωποι που συνειδητοποιούν ότι ο θάνατος αυτός γίνεται αφετηρία ζωής, ανανεώνει τον κόσμο και εδραιώνει τις πανανθρώπινες αξίες.
Όταν ο Ευαγόρας πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποχαιρετήσει τους μαθητές και τους δασκάλους του και να ανεβεί τα σκαλοπάτια που τον έφεραν στην «πανώρια κόρη», τη Λευτεριά, γνώριζε καλά πως οι κίνδυνοι ήταν πολλοί. Όμως δεν δείλιασε. Επέδειξε απαράμιλλη γενναιότητα και ανεξάντλητο μεγαλείο από την πρώτη πράξη της αντίστασής του στην αυταρχικότητα της αποικιοκρατικής Αγγλίας μέχρι την τελευταία στιγμή εκείνης της νύχτας της 13ης προς την 14η Μαρτίου 1957, που οι δήμιοι πέρασαν τη θηλιά στον λαιμό του.
Σήμερα, πενήντα εννέα χρόνια μετά, και τούτη η άνοιξη μπαίνει στην Κύπρο χωρίς άνθη. Οι εκκλησίες στα κατεχόμενα παραμένουν αλειτούργητες. Οι καμπάνες τους βουβές. Σε πόλεις και χωριά που άλλοτε έσφυζαν από ελληνικότητα, υφίσταται το διαρκές έγκλημα του αποικισμού. Οι διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αδιάφοροι. Σκοτεινά κέντρα απεργάζονται λύσεις, που ουσιαστικά οδηγούν στη διχοτόμηση της Κύπρου.
Για να αποτραπούν τα σχέδια αυτά, χρειάζεται συ στράτευση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού. Μπορεί οι ισχυροί να έχουν τη δύναμη, αλλά έχουμε και εμείς το δίκιο. Γι’ αυτό αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι μάρτυρες της Κυπριακής ελευθερίας. Γι’ αυτό ανέβηκαν στην αγχόνη οι αθάνατοι που κείτονται στα Φυλακισμένα Μνήματα. Τη φωνή των ηρώων αυτών πρέπει να αφουγκραστούμε. Αυτούς πρέπει να ρωτήσουμε πώς θα προχωρήσουμε, μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας που επί τόσες δεκαετίες διεξάγει η Κύπρος. Για να κυματίσει η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε γωνιά της νήσου και να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη που κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου βρίσκονται υπό την κατοχή του Αττίλα.
Άγιοι Πατέρες, Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Αρχών,
Ως Δήμαρχος Χαλκιδέων, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι, σε ένα περίπου μήνα από σήμερα, στις 15 Απριλίου, η πόλη της Χαλκίδας θα υποδεχθεί τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, με μια λαμπρή εκδήλωση που ετοιμάζουμε σε ένα από τα Λύκειά της. Με χαρά αναμένουμε τα μέλη της κυπριακής αποστολής που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Σας ευχαριστώ“.
Το πρωί της Κυριακής από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου τελέσθηκε το θρησκευτικό μνημόσυνο με ομιλητή τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος είπε ότι “ο μαθητής, ο αγωνιστής, ο ποιητής της ελευθερίας, το παλικάρι από την Τσάδα γίνεται σύμβολο για όλη τη νεολαία και υπόδειγμα πατριωτισμού και αγωνιστικού φρονήματος”.
Μετά το μνημόσυνο τελέσθηκε τρισάγιο στον αδριάντα του ήρωα και κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον δήμαρχο Χαλκιδέων.
Σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγήθηκε στις 13 Μαρτίου 1957 από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στην αγχόνη, επειδή συμμετείχε στον αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση της Μεγανήσου με την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στις 15 Απριλίου 2016 αντιπροσωπεία από την Κυβέρνηση της Κύπρου θα επισκεφθεί την Χαλκίδα και θα πάρει μέρος σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Γραφείο Τύπου
Δήμου Χαλκιδέων