Η διαχρονική πορεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού σε Ημερίδα του Δήμου Χαλκιδέων

Δράσεις, Νέα / Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Η διαχρονική πορεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού αποτέλεσε το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε την Κυριακή 28 Μαίου στο Δημαρχείο Ν. Αρτάκης, ο Δήμος Χαλκιδέων σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Ν. Αρτάκης.

Όπως τόνισε και στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, μέσα από την ημερίδα αυτή, στόχος ήταν να αναδειχθεί η μακραίωνη ιστορία και ο πολιτισμός του Ελληνισμού και ακόμη να μάθουμε και γίνουμε σοφότεροι από τα λάθη εκείνης της κρίσιμης περιόδου. Τόνισε ακόμη ο Δήμαρχος ότι σκοπός της ημερίδας είναι να φωτιστούν άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας και να μάθουμε για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, διευκρινίζοντας πως η γνώση είναι η δύναμη που θα μας αποτρέψει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Σύντομο χαιρετισμό στην αρχή της ημερίδας, απηύθυνε και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Αρτάκης Ζαφειρία Μαντζάνα, εξιστορώντας την άφιξη των προσφύγων στη Ν. Αρτάκη.

Στην πρώτη Συνεδρία προήδρευσε η επίτιμη σχολική σύμβουλος Σ. Παπαγεωργοπούλου και οι εισηγήσεις αφορούσαν στην περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Ομιλητές στην ενότητα αυτή ήταν οι καθηγητές Κώστας Αντύπας και Βασίλης Μάστορης και οι σχολικοί σύμβουλοι Χαρινέλα Τουρνά και Αντώνης Μαστραπάς και ο σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Σταμουλάκης.

Στη δεύτερη και τρίτη Συνεδρία αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν την περίοδο πριν και μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Στη δεύτερη συνεδρία προήδρευσε ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσούλης και εισηγητές ήταν η Διευθύντρια του 1ου Λυκείου Χαλκίδας Μαρία Ματθαίου, η επίτιμη Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεωργία Χαριτίδου, η σχολική σύμβουλος Αγγελική Χρονοπούλου και ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Αντώνης Παυλίδης.

Πρόεδρος στην τρίτη Συνεδρία ήταν ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Άγγελος Μαντάς και εισηγήσεις έγιναν από τον Αναστάσιο Στέφο, επίτιμο σχολικό σύμβουλο, την αρχαιολόγο Αμαλία Καραπασχαλίδου, τον Χρίστο Δάλκο και την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Τασούλα Καραγεωργίου.

Tέλος, στην τέταρτη Συνεδρία, όσων προήδρευσε η Διευθύντρια του 1ου Λυκείου Χαλκίδας Μαρία Ματθαίου, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την επίδραση που άσκησε η Μικρασιατική Καταστροφή στους λογοτέχνες. Τις εισηγήσεις έκαναν η επίτιμη σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Χριστίνα Αργυροπούλου, ο σχολικός σύμβουλος Μανώλης Στεργιούλης και οι επίτιμοι σχολικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Ξηντάρας και Σούλα Παπαγεωργοπούλου.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Δημάρχου προς όλους τους εισηγητές και αυτούς που συνέβαλαν στη διοργάνωσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι διάχυτη ήταν η απαίτηση των παρευρεθέντων να διοργανώνονται συχνά αυτού του επιπέδου συζητήσεις, ώστε να προσεγγίζονται με επιστημονικό τρόπο κρίσιμοι περίοδοι της ελληνικής ιστορίας και ιδίως της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων δεσμεύτηκε να διοργανωθεί ειδική ημερίδα για τη ζωή των προσφύγων στη Αρτάκη της Μ. Ασίας, αλλά και στη Νέα Αρτάκη, όπως και για τους Προκοπιείς.

https://tvstar.gr/eyvoia-articles/87773-ekdilosi-sti-nea-artaki-gia-ton-mikrasiatiko-ellinismo

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP