Ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα υδροδότησης στον Δήμο Χαλκιδέων

Νέα / Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Όπως έχει γνωστοποιηθεί με προηγούμενα δελτία τύπου, η ιδιαίτερη σφοδρότητα της καταιγίδας “ΘΑΛΕΙΑ” έπληξε την περιοχή μας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης. Η πλειοψηφία των προβλημάτων που επηρέασαν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης οφείλονται κατά κύριο λόγο στις εκτεταμένες βλάβες του δικτύου ηλεκτροδότησης, λόγω των έντονων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν, εκτός των άλλων υποδομών, και τις εγκαταστάσεις μας που βρίσκονταν στις παραποτάμιες περιοχές του Λήλαντα.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 το πρωί, ο απολογισμός καταστροφών της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ήταν πρωτόγνωρος, με κυριότερες την απώλεια και των δύο βασικών γεωτρήσεων του Βασιλικού, την διακοπή ηλεκτροδότησης σε άλλες δύο γεωτρήσεις, αντίστοιχες διακοπές ηλεκτροδότησης στις γεωτρήσεις Μύτικα και Αγ. Νικολάου και γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στα βασικά υδραγωγεία Ερίων και Κρασσά που τροφοδοτούν αντίστοιχα μεγάλο μέρος της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης. Επιπλέον, από τα ορμητικά νερά του Λήλαντα παρασύρθηκαν μεγάλα τμήματα των αγωγών διασύνδεσης, από το υδραγωγείο Ερίων και από τις όμορρες γεωτρήσεις στο Βασιλικό και στο Αφράτι, ενώ παρασύρθηκαν και οι δύο γεωτρήσεις του Βασιλικού (η μία καταστράφηκε ολοσχερώς) και διακόπηκε κάθε πρόσβαση με την αποκοπή των γεφυρών Φύλλων, Αφρατίου και Βασιλικού. Λόγω των ατμοσφαιρικών υπερτάσεων που έπληξαν το εναέριο δίκτυο της Δ.Ε.Η., δημιουργήθηκαν πολλές βλάβες στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων μας και διακόπηκε η επικοινωνία της πλειοψηφίας των εγκαταστάσεων με το σύστημα τηλεχειρισμού ύδρευσης, γεγονός που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, σε συνδυασμό με τον παραπάνω αποκλεισμό πρόσβασης.
Σήμερα, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων μας και των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ, σε συνδυασμό με την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας Στερεας Ελλάδας, η κατάσταση τείνει προς ομαλοποίηση, με το 90% των πληγεισών περιοχών να υδροδοτείται επαρκώς και με πρόβλεψη έως αύριο 13 Αυγούστου, το ποσοστό αποκατάστασης να αγγίξει το 100%. Ο μηχανισμός της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και οι συνεργάτες της κατάφεραν, σε αντίξοες συνθήκες, μέσα σε τρεις ημέρες να επαναφέρουν το σύστημα τηλεχειρισμού, να αποκαταστήσουν τους κατεστραμμένους τροφοδοτικούς αγωγούς (μήκους 600μ περίπου), να αποκαταστήσουν όλες τις ηλεκτρικές βλάβες που προκλήθηκαν, να αλλάξουν εν μέσω νυκτός αντλητικά συγκροτήματα με μεγαλύτερης δυναμικότητας για να αντισταθμίσουν τις απώλειες λόγω κατεστραμμένων γεωτρήσεων, να επισκευάσουν πληθώρα βλαβών εσωτερικών αγωγών λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, κυρίως στις εκβολές του Λήλαντα και τέλος να κάνουν όλες τις δυνατές διασυνδέσεις, παρακάμψεις και χειρισμούς για να διαχειριστούν την δύσκολη αυτή κατάσταση.
Είναι αντιληπτό ότι αυτές τις ημέρες προκλήθηκε σοβαρή όχληση στην υδροδότηση των καταναλωτών λόγω αυτής της πρωτόγνωρης θεομηνίας, αναλογιζόμενοι όμως ότι σήμερα όλοι έχουν εικόνα του μεγέθους της συνολικής καταστροφής που προκλήθηκε, πιστεύουμε ότι με την παρούσα ενημέρωση και τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες που παραθέτουμε, θα γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος και η σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και στο συντομότερο τεχνικά χρόνο, υπερβάλλοντας εαυτό και έχοντας πλήρη συναίσθηση του χρέους μας για την παροχή του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP