Επιστημονικό Μνημόσυνο για τον Γ. Ν. Παπανικολάου

Πολιτική / Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Η ανάδειξη του έργου του μεγάλου Ευβοιώτη (Κουμιώτη) γιατρού και ερευνητή Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, η διαχρονική αξία της έρευνάς του (τεστ ΠΑΠ), αλλά και η δραστηριότητα του Ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου σε επιστημονικό μνημόσυνο, στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος παρέστη.

Στη διάρκεια του επιστημονικού μνημοσύνου μίλησαν ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης (σύμβουλος του Ινστιτούτου) και ο καθηγητής κυτταρολογίας του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρος Καρακίτσος, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι παρά την καινοτόμο ιατρική εξέταση του Έλληνα γιατρού, “φτάσαμε στο 2014 για να αναγνωρίσουμε όσα έλεγε ο Γ. Παπανικολάου το 1940”.

Στο επιστημονικό μνημόσυνο παρέστη και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο οποίος δήλωσε:

“O Γεώργιος Παπανικολάου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας . Αδιαμφισβήτητα μεγάλος επιστήμονας, που ξεκίνησε από την Κύμη της Εύβοιας και με την ισχυρή του θέληση, την σκληρή του εργασία, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του, κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια της Ελλάδος – της τότε εποχής – και να αποκτήσει, παρά τα εμπόδια που συνάντησε στον δρόμο του, την παγκόσμια αναγνώριση και ευγνωμοσύνη για το τεράστιας σημασίας επιστημονικό του έργο.

Ο Ιατρός από την Κύμη, με την πολύπλευρη μόρφωση και την εσωτερική καλλιέργεια, ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και άλλαξε για πάντα την ζωή των γυναικών του κόσμου, θα πρέπει να αποτελεί τρανό και φωτεινό παράδειγμα για τους νέους μας επιστήμονες, αλλά και για όλους μας ξεχωριστά.

Βέβαια, μιλώντας για τους νέους μας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μεγαλύτερο ίσως πλήγμα που έχει υποστεί αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Είναι στενάχωρο πιστεύω για όλους μας μέσα σε αυτή την αίθουσα, να βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους επιστήμονες να επιλέγουν το δρόμο της φυγής, αφήνοντας την Ελλάδα κάθε μέρα και πιο φτωχή.

Είναι θέμα υψίστης σημασίας για όλους όσοι ασχολούνται σήμερα με την πολιτική και την επιστήμη, να δώσουν στους νέους μας εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν το ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας, που γέννησε την ιατρική και τον πολιτισμό.
Κλείνοντας και απευθυνόμενος σε όλους εκείνους που αποφάσισαν να υπηρετήσουν την ιατρική, θα ήθελα να θυμίσω πως ο Γ. Παπανικολάου ακολούθησε το όνειρό του, μεγαλουργώντας στο εξωτερικό, κράτησε όμως για πάντα στην καρδιά του την Ελλάδα”.


Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP