Φυσικό αέριο στη Χαλκίδα

Δράσεις, Νέα, Οικονομία / Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Χαλκίδα, η ημερίδα για την τροφοδοσία της πόλης της Χαλκίδας με φυσικό αέριο.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκιδέων και η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και στόχο είχε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της πόλης και οι πολίτες σχετικά με τις διαδικασίες για τη σύνδεση κτιρίων, που βρίσκονται επί του ενεργού δικτύου Φυσικού Αερίου στη Χαλκίδα. Παράλληλα, στελέχη της ΔΕΔΑ ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη γρήγορη σύνδεση, αλλά και τις ευκολίες που μπορεί να παρέχει το Φυσικό Αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και για το κέρδος που μπορεί να έχει ο δημότης στην καθημερινότητά του.

Πριν την ημερίδα έγιναν τα εγκαίνια ενεργοποίησης του υφιστάμενου δικτύου της πόλης, στον Σταθμό Τροφοδοσίας στο Πάρκο του Λαού. Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, με την εξέλιξη αυτή τερματίζεται ένα ακόμη παράδοξο: να υπάρχει στη Χαλκίδα, εδώ και χρόνια, δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, ωστόσο να μην έχουν προχωρήσει οι συνδέσεις και οι καταναλωτές να μην έχουν πρόσβαση στο καύσιμο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε έγκαιρα από τον Δήμο και τα δύο προηγούμενα χρόνια ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημάνθηκε στο Συνέδριο της Λαμίας και επιτέλους ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς Φυσικού Αερίου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων υπογράμμισε ότι σήμερα ξεκινάει από τη Χαλκίδα το πιλοτικό πρόγραμμα και οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στο υφιστάμενο δίκτυο, μήκους 17 χλμ, που διέρχεται από 26 κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2018 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε όλη την πόλη. Μάλιστα ο Δήμαρχος συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Στερεάς Κ. Μπακογιάννη, αφού η Στερεά Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων περιφερειών που έχουν συνολικό σχέδιο για την επέκταση των δικτύων. Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι ο Δήμος Χαλκιδέων σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ επεξεργάζονται μνημόνιο συνεργασίας με σημαντικότερα σημεία:
• Τη σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο των παρακείμενων σχολικών μονάδων, του Δημοτικό Κολυμβητήριου, Γυμναστήριων και άλλων δημοτικών κτιρίων, αλλά και ξενοδοχείων και επιχειρήσεων.
• Την Εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοδότησης από Κοινοτικά ή άλλα Προγράμματα για την ολοκλήρωση των εσωτερικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση του Φυσικού Αερίου σε νοικοκυριά και υποδομές που στερούνται της οικονομικής δυνατότητας
• Την υπόδειξη από το Δήμο στη ΔΕΔΑ των περιοχών εντός των ορίων του Δήμου, στις οποίες εντοπίζονται νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται πλησίον ή κάτω του ορίου της φτώχειας, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των νοικοκυριών αυτών σε πρόγραμμα χρηματοδότησης
• Την υιοθέτηση και υποβολή κοινών θέσεων για την προώθηση του Φυσικού Αερίου προς χρήση από τελικούς καταναλωτές (οικιακούς και επαγγελματικούς), λαμβάνοντας υπόψη τον περιβαλλοντικά φιλικό χαρακτήρα και την εξοικονόμηση κόστους που παρέχει έναντι των άλλων συμβατικών καυσίμων.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP