Η Χαλκίδα της Μνήμης και της Νοσταλγίας

Νέα, Πολιτισμός / Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Στον προαύλιο χώρο του “Κόκκινου Σπιτιού” πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Ιουνίου, η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Χαλκιδέου  δικηγόρου Δημήτρη Διακομόπουλου, “Η Χαλκίδα της  Μνήμης και της Νοσταλγίας” , που εκδόθηκε από το Δήμο Χαλκιδέων και ειδικότερα από τον Δημοτικό Οργανισμό Παιδείας , Προστασίας και Αλληλεγγύης Χαλκίδας (ΔΟΠΠΑΧ).

Τη διοργάνωσε ο Δήμος Χαλκιδέων και όπως τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, το βιβλίο αποτελεί ιστορικό και λαογραφικό θησαυρό, καθώς περιέχει στοιχεία και γεγονότα μιας άλλης εποχής, που αν δεν καταγράφονταν, θα χάνονταν στο πέρασμα των χρόνων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε αρχικά σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα από την πρόεδρο του  ΔΟΑΠΠΕΧ Λίλιαν Ζλακώνη και στην συνέχεια σύντομη ομιλία από τον δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στον συγγραφέα τονίζοντας τα εξής:

“Σε όλη αυτή τη διαδρομή διέκρινα έναν άνθρωπο με οξύτητα πνεύματος και μια λάμψη ευφυίας και δημιουργικότητας, έκδηλη άλλωστε σε κάθε παρουσία του στην πόλη. Έναν άνθρωπο που ξεχώριζε για τις γνώσεις, την αγάπη του στην καλλιέργεια του νου, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό της Χαλκίδας, της οποίας άλλωστε, μπορεί να μην είναι γέννημα, είναι πάντως θρέμμα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι κρατώ στα χέρια μου ένα σπουδαίο δημιούργημά του, τη “Χαλκίδα της μνήμης και της νοσταλγίας”.

 

Όταν τέθηκε το ζήτημα της έκδοσης ενός βιβλίου του Δημήτρη Διακομόπουλου, δεν υπήρξε ενδοιασμός ή δεύτερη σκέψη για τον Δήμο Χαλκιδέων, παρά άμεση ανταπόκριση. Άλλωστε για τη Δημοτική Αρχή, ο πολιτισμός και η στήριξη της τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις της αποτελεί προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν επρόκειτο για ένα βιβλίο που θα έδινε τη δυνατότητα στις νέες γενιές να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της Χαλκίδας του 20ου αιώνα”.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος ανέφερε:

“Για τον Δημήτρη Διακομόπουλο μπορεί κανείς να πει πολλά. Διαπρεπής νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος, λογοτέχνης, ποιητής και συνάμα λάτρης αυτής της πόλης. Ο άνθρωπος που τον αγάπησε αυτή την πόλη και που ο ίδιος της το ανταποδίδει, μέσα από ένα βιβλίο νοσταλγίας. Για τη γραφή του, που διακρίνεται για τη δημιουργία, ανάλυση, σύνθεση, σαφήνεια και περιεκτικότητά της, για τα βιώματα που αποκόμισε από τη ζωή και την επαγγελματική του πορεία στη Χαλκίδα, για την ιστορία, τους ανθρώπους και τις γωνιές αυτής της πόλης που μεγάλωσε μαζί τους.

“Η Χαλκίδα της μνήμης και της νοσταλγίας” – τρανή απόδειξη της καλλιέπειάς του, αποτελεί ένα ιστορικό και λαογραφικό θησαυρό, καθώς περιέχει στοιχεία και γεγονότα μιας άλλης εποχής, που αν δεν καταγράφονταν, θα χάνονταν στο πέρασμα των χρόνων. Είναι ένα ταξίδι μέσα από τα δικά του βιώματα, το προζύμι του που έγινε ψωμί, η δική του σφραγίδα στις αναμνήσεις .

Κάνοντας μια ανάγνωση του βιβλίου, “ξετρύπωσα” δικές μου μνήμες και εικόνες, θυμήθηκα παιχνίδια, επιβλητικά κτίρια και αλάνες, που με δυο πέτρες μετατρέπαμε σε δικό μας γήπεδο…

Το βιβλίο που παρουσιάζεται απόψε θα μου επιτρέψετε να το χαρακτηρίσω “Χρονοντούλαπο της ιστορίας”, αφού κανείς διαβάζει στις σελίδες του, λέξεις που μεταμορφώνονται σε εικόνες, μέσα από έναν πλούτο συναισθημάτων, που ανέκαθεν μπορούσε να διαγείρει ο Δημήτρης Διακομόπουλος, με αυτόν τον άσβεστο έρωτά του για την πόλη.

Φίλε Δημήτρη,

όταν το συναίσθημα της χαράς, της θλίψης και η ανάγκη να φυλακίσεις τις αναμνήσεις του μυαλού, οπλίζουν το χέρι σου, η ιστορία αυτής της πόλης αποτυπώνεται στα καλύτερά της. Άνθρωποι, γωνιές και γειτονιές μιας άλλης – όχι πολύ μακρινής εποχής – γίνονται κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, δίνοντας χρώμα στα δύσκολα, αλλά και όμορφα χρόνια της νεότερης Ελλάδας.


 

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP