Με την ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Δράσεις, Νέα, Πολιτική / Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Mε την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, συντάχθηκε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, που συνεδρίασε την Πέμπτη 12 Μαΐου στην Λαμία.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι, το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε διαβούλευση, χαρακτηρίζεται από νομοτεχνικές ατέλειες και αντιφάσεις και πολλές από τις προτεινόμενες διατάξεις αφαιρούν ή περιορίζουν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την διαχείριση των απορριμμάτων ενώ, αντίθετα, δίνονται μεγάλες εξουσίες στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ ζήτησε παράταση της διαβούλευσης μέχρι 18 Ιουνίου και στην διάρκεια αυτού του διαστήματος θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία, μεταξύ των άλλων, θα περιέχει προβλέψεις που:
1) Θα προστατεύουν το αυτοδιοίκητο των Δήμων στην άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων και
2) Θα περιλαμβάνουν εξειδίκευση με χωρικές προτάσεις και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους.
Στην περίπτωση που το Υπουργείο Εσωτερικών παρατείνει την διαβούλευση, όπως ζητάει η ΚΕΔΕ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας θα καταθέσει δική της πρόταση, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, θα δοθεί επεξεργασμένο το κείμενο της διαβούλευσης, με όλες τις διορθώσεις που έγιναν από την αρμόδια Επιτροπή της ΠΕΔ.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που δόθηκε για διαβούλευση, δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα.
Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για την τύχη που μπορούν να έχουν έργα του ΕΣΠΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων αφού “άνοιξαν” οι προσκλήσεις και κανείς δεν ξέρει ποιος φορέας στην Στερεά Ελλάδα θα καταθέσει τις προτάσεις.
Μάλιστα, ο δήμαρχος πρότεινε να δοθεί αναβολή στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης έργων.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Χαλκιδέων

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP