Ο δήμαρχος Χαλκιδέων στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Στερεά Ελλάδα 2014-2020”

Νέα, Πολιτική / Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε στα Λ. Αιδηψού την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Στερεά Ελλάδα 2014-2020”. Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης περιελάμβανε τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κων/νου Μπακογιάννη, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, του προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λουκά Υπερήφανου και του δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 και έγιναν παρεμβάσεις από μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και άλλους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης αναφέρθηκε αρχικά στην κατάφωρη αδικία που έχει υποστεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω του στατιστικού παράδοξου και της ένταξης στο στόχο “Περιφέρειες σε μετάβαση”, με αποτέλεσμα τη μειωμένη κατανομή πόρων. Τόνισε ότι οι μειωμένοι πόροι, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας, περιορίζουν τις δυνατότητες αντιμετώπισης των δυσάρεστων συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και διευκρίνισε ότι από τα υπουργεία θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις ίσης μεταχείρισης. Επίσης, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι από το Τομεακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” αναμένεται η ένταξη του έργου “Παράκαμψη Χαλκίδας”, των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, καθώς και των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα κοινωνικά προγράμματα, ιδιαίτερα την περίοδο αυτής της οικονομικής κρίσης, καθώς και η εφαρμογή των ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.
Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Χαλκιδέων επεσήμανε:
“ Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο, στην οποία οι εθνικοί πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και έτσι οι Κοινοτικοί πόροι αποτελούν το μόνο μέσο για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για τις προσπάθειες και την υποστήριξή του, όπως και την Διαχειριστική Αρχή για τη συνεργασία μας. Αν και έχει αναφερθεί πολλές φορές, θα μου επιτρέψετε να τονίσω και από τη δική μου πλευρά, κυρίως προς τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των Υπουργείων, την κατάφωρη αδικία μειωμένης κατανομής πόρων, σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας μας, που περιορίζουν τις δυνατότητες αντιμετώπισης των δυσάρεστων συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Εδώ πρέπει να αναζητηθούν , από την πλευρά των υπουργείων, λύσεις ίσης μεταχείρισης της περιοχής μας. Αναμένουμε , έστω για μερική αποκατάσταση της αδικίας αυτής, ενισχυμένους πόρους από τα Τομεακά Προγράμματα. Από το πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, αναμένουμε την ένταξη του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας και των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, καθώς και των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα Κοινωνικά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά για να απαλύνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και ο περιφερειάρχης έχει δείξει την ευαισθησία του, με την άμεση προκήρυξη των Κοινωνικών Προγραμμάτων, στα οποία υποβάλαμε ως Δήμος τις προτάσεις και αναμένουμε τις εγκρίσεις. Μεγάλη σημασία για τους Δήμους, έχει η υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη για την περιοχή του Ασωπού και τον πολιτισμό, τις οποίες όλοι επικροτούμε και στηρίζουμε, όπως είναι προτεραιότητα για τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, οι Ολοκληρωμένες Δράσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Η εξειδίκευση της εφαρμογής του ΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020, αναφέρεται στη σημασία των ΟΧΕ για τις αστικές περιοχές, με προϋπολογισμό 12,8 εκατ. ΕΥΡΩ , τονίζοντας ότι με βάση τα κριτήρια και τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, η Χαλκίδα είναι μεταξύ των περιοχών που απαιτούν ισχυρότερη από άλλες περιοχές παρέμβαση. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένουμε να ληφθούν πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Δράσεων για βιώσιμη αστική ανάπτυξη και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να συνδράμουμε στις κατευθύνσεις της Περιφέρειας”.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP