Ο δήμαρχος Χαλκιδέων στην ημερίδα για την εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δράσεις, Νέα / Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Παρέμβαση στην επιμορφωτική ημερίδα με θέμα “Ευρωπαϊκή Ένωση και Εκπαίδευση” έκανε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της ΠΕ Εύβοιας.

Η ημερίδα είχε στόχο να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων, για τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν ενημέρωση των μαθητών, καθώς και για αυτά που που αφορούν στην κατάρτιση και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε:

Η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, βιώνοντας την τελευταία δεκαετία, μια πρωτοφανή κρίση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με ορατές συνέπειες στην παιδεία και τον πολιτισμό, καλείται , μεταξύ άλλων, να εξετάσει και να αναθεωρήσει την πολιτική και την πρακτική της στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον τον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό, την επανάσταση της γνώσης, τη δημογραφική γήρανση, αλλά και την εκπαιδευτική και γλωσσική πολυμορφία.

Και στέκομαι σε αυτό:
Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ευρώπη γίνεται ολοένα και περισσότερο πολυπολιτισμική, πολυγλωσσική, πολυθρησκευτική, εξαιτίας των μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών. Η εκπαίδευση διευρύνει τα γεωγραφικά της όρια και επαναπροσδιορίζει τον υπερεθνικό και ανταγωνιστικό της ρόλο. Έτσι η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης αφορά τις κοινές ρίζες, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τους κοινούς μας στόχους δηλαδή τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό στην πολυμορφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρωτοβουλίες των περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για συνεχή ενημέρωση, κατάρτιση και έρευνα στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν πολλαπλά οφέλη, πρώτα και κύρια για την πορεία της παιδείας. Η σημερινή ημερίδα, αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς μιας πλειάδας εκπαιδευτικών – λειτουργών, προσφέρει μεταξύ άλλων ενημέρωση για την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προώθηση της μάθησης με υψηλής ποιότητας πρακτική άσκηση, για την ύπαρξη προγραμμάτων απόκτησης δεξιοτήτων, για την προώθηση της κινητικότητας και της ανταλλαγής μαθητών κ.α. ( Ο Δήμος αξιοποίησε το ERASMUS)

Κυρίες και κύριοι, με αφορμή την ανακήρυξη του έτους που διανύουμε, ως έτους Αριστοτέλη (καθώς φέτος συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου, που ως γνωστόν η μητέρα του Φαιστίς, καταγόταν από τη Χαλκίδα), δανείζομαι μια σπουδαία φράση του για την παιδεία:
“Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων”.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP