Ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης στην παρουσίαση του βιβλίου “Ο σύντομος χειμώνας της ληστοκρατίας”

Δράσεις, Νέα / Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Στο βιβλιοπωλείο “Πορθμός” στη Χαλκίδα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου το ιστορικό μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Δημήτρη Λάμπρου “Ο σύντομος χειμώνας της ληστοκρατίας”.
Στην παρουσιάση του βιβλίου παρέστη ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος συνεχάρη τον συγγραφέα και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα, που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ακόμη η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Παύλου, ο καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο δάσκαλος και συγγραφέας Κώστας Μπαϊρακτάρης και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Λάμπρου. Τη συγκρότηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Γιαμά.
Η ιστορία διαδραματίζεται στη φτωχή Ελλάδα των μέσων του 19ου αιώνα, στην εποχή που είναι γνωστή ως Ληστοκρατία. Το πλαίσιο είναι εκρηκτικό: η Αγγλογαλλική Κατοχή, ο Κριμαϊκός Πόλεμος και η προδομέ­νη ελληνική εξέγερση στη Θεσσαλία και την Ήπειρο αναζω­πυ­­ρώνουν το φαινόμενο της ληστείας, που διεκδικεί με αιμα­τη­ρό τρόπο ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, οι μεγαλύτερες συμ­μο­ρίες ενώνονται με επικεφαλής τον τολμηρό Νταβέλη, τον άγριο Κακαράπη και τον στρατηγικό Καλαμπαλίκη, για να καταφέρουν το στρατηγικό πλήγμα στους αντιπάλους τους. Με την υποκίνηση πανίσχυρων κέντρων εξουσίας που δρουν παρασκηνιακά, προχωρούν στην απαγωγή των παι­διών ενός επιφανούς οικονομικού και πολιτικού παράγοντα.

Ένας νεαρός φοιτητής της Νομικής αποφασίζει να συμ­μετάσχει κι αυτός μαζί με τον πατέρα του στη ληστρική επι­χείρηση για ιδεολογικούς λόγους και για λόγους εκδί­κησης.
Η επιδρομή αποβαίνει ανέλπιστα επιτυχημένη και η ομηρία των τέκνων του πολιτικού αναστατώνει την κοινή γνώμη, κλονίζει την κυβέρνηση και δημιουργεί διεθνείς περι­πλοκές. Τότε ακριβώς η ισχύς της εξουσίας εκδηλώνεται συντριπτική και οι εξελίξεις λαμβάνουν διαφορετική τροπή.

Ο ήρωάς μας φοιτητής –παγιδευμένος στα δίχτυα πολι­τι­κών και οικονομικών συνωμοσιών αλλά και ενός μεγάλου έρω­τα– αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα σπάνια είναι όπως φαίνονται και πως το παιχνίδι στη φάση αυτή τον υπερβαίνει…
Τον Δεκέμβριο του 1855 η Ελλάδα είναι ανάστατη: Εβδομήντα παλικάρια με επικεφαλής τους πιο άγριους και διαβόητους λήσταρχους της εποχής χτυπούν τη Χαλκίδα, ληστεύουν το αρχοντικό του δημάρχου Νικολού Βουδούρη και απαγάγουν τρία μέλη της οικογένειάς του.

Η τραγωδία που εξελίσσεται χαράζει μια αμφίσημη γραμμή ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα και δίνει την ευκαιρία στον Δημήτρη Λάμπρου να αναπλάσει παραστατικά την Ελλάδα της εποχής του Όθωνα και ειδικότερα την περίοδο που ονομάστηκε Ληστοκρατία.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP