Ο Δήμος Χαλκιδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Αδέσποτα, Δράσεις, Νέα / Τρίτη, 4 Απριλίου 2023

Η 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, αποτελεί αφορμή ευαισθητοποίησης κι όχι εορτασμού, γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν καθημερινά πολλά φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων. Τα φαινόμενα αυτά αυξάνονται και η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη για την προστασία της ευζωΐας των αδέσποτων ζώων.
Στο Δήμο Χαλκιδέων συμμετέχουμε ενεργά στη φροντίδα των αδεσπότων και προσπαθούμε με συντονισμένες ενέργειες και δράσεις για τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά τους στην ιατρική περίθαλψη, την ομαλή συνύπαρξη στην πόλη, τις ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης και την εύρεση του ασφαλούς παντοτινού σπιτιού.
Συγκεκριμένα:
◆ Δημοτικό Καταφύγιο
Το Δημοτικό Καταφύγιο του Δήμου, πληροί όλες τις απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις, διαθέτει δυναμικότητα 150 ζώων. Για την λειτουργία του Καταφυγίου απασχολούνται, αυτή την περίοδο, 3 μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι φροντίζουν καθημερινά για τη σίτιση, την καθαριότητα και τη φροντίδα των ζώων, καθώς και για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Σήμερα, υλοποιείται το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Καταφυγίου μας, συνολικού προϋπολογισμού 371.428,20 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης των υφιστάμενων δομών, καθώς και εγκατάσταση νέων μονάδων που θα χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διαμονής φιλοξενούμενων ζώων και ως αίθουσες αναμονής και απομόνωσης ασθενών ζώων.
◆ Μέσω της Δημοτικής Ανώνυμης Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Περιουσίας Χαλκίδας (Δ.Α.Ε.Ε.ΠΕ.Χ) ο Δήμος έχει προμηθευτεί νέο όχημα, με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για τη μεταφορά των ζώων. Το νέο όχημα, μαζί με αλλά δυο οχήματα που διαθέτει ο Δήμος, χρησιμοποιείται για την περισυλλογή και επανένταξη των αδέσποτων ζώων, αλλά και για την ασφαλή μεταφορά σοβαρών περιστατικών.
◆ Έχει συσταθεί 5μελής Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ορίζει τις απαραίτητες ενέργειες, τα μέτρα και τις δράσεις που απαιτούνται για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
◆ Ακολουθείται πιστά το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, βάσει του Νόμου 4039/12, το οποίο περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: περισυλλογή, καταγραφή, ηλεκτρονική σήμανση, έλεγχο υγείας, εμβολιασμό, στείρωση, υιοθεσία ή επανένταξη.
◆ Από τις 31 Μαρτίου 2020, έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων ζώων, με την τοποθέτηση 40 σταθμών με ταΐστρες και ποτίστρες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χαλκιδέων.
◆ Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων αναρτώνται τα διαθέσιμα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα και ήδη δρομολογείται η δημιουργία ιστοσελίδας, αποκλειστικά για το Καταφύγιο, όπου θα αναρτώνται σε καθημερινή βάση τα ζώα προς υιοθεσία.
Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, δείχνουμε την αγάπη μας και σεβόμαστε τα ζώα. Το αξίζουν!
Υιοθέτησε ένα αδέσποτο ζώο από το Δημοτικό μας Καταφύγιο.
Τηλ. επικοινωνίας: 22210 25301 και 2221078995.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP