Παρουσιάστηκε το τελικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Χαλκιδέων

Δράσεις, Νέα / Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, η παρουσίαση στους Φορείς, του τελικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Χαλκιδέων, όπως συντάχθηκε, κατόπιν καταγραφής των μετακινήσεων, μετρήσεων κίνησης και μελέτης από ειδική μελετητική εταιρεία, καθώς και διαβούλευσης με Φορείς και πολίτες του Δήμου. Κύριοι ομιλητές της παρουσίασης ήταν ο Συγκοινωνιολόγος και Πολιτικός Μηχανικός κ. Ξενοφώντας Κωνσταντής και ο Συγκοινωνιολόγος Msc (Eng) και Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc (Fin) κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης.
Το Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Χαλκιδέων αποτελεί τον στρατηγικό σχεδιασμό για το σύστημα των μεταφορών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου και το οποίο στοχεύει στην βιώσιμη κινητικότητα, σχεδιάζεται δηλαδή με βάση τις ανάγκες του ανθρώπου κι όχι του οχήματος, προωθώντας κυρίως την προσβασιμότητα και την ασφαλή μετακίνηση των πεζών, των ατόμων με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες και την χρήση του ποδηλάτου και των δημόσιων συγκοινωνιών.
Το οριστικό σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για το σύνολο του Δήμου, σε τρεις χρονικούς ορίζοντες (5ετία, 10ετία, 15ετία) και αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες:
1. Κυκλοφοριακή οργάνωση
2. Διαχείριση στάθμευσης
3. Διαμόρφωση κόμβων- οδική ασφάλεια- σηματοδότηση
4. Μέσα μαζικής μεταφοράς
5. Ολοκληρωμένο δίκτυο προσβάσιμων διαδρομών ήπιας μετακίνησης και δίκτυο πράσινων διαδρομών (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι,,διαπλάτυνση πεζοδρομίων κ.α)- Χώροι Πρασίνου – Κοινόχρηστοι χώροι
6. Εμπορικές μεταφορές
7. Κατανάλωση ενέργειας
8. Προώθηση και δράσεις βιώσιμης κινητικότητας
Στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται οποιαδήποτε παρέμβαση και που θα στοχεύει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του τρόπου ανάπτυξης του οδικού δικτύου του Δήμου. «Σε ένα Δήμο δύσκολο ως προς την ανάπτυξη του αστικού ιστού και αυτό γιατί κυρίως η πρωτεύουσα η Χαλκίδα, ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων πόλη και εξελίχθηκε μέσα από τους αιώνες. Έχει λοιπόν, διαμορφωμένο τρόπο ανάπτυξης του οδικού της δικτύου σε βάθος πολλών ετών πίσω και για το λόγο αυτό, αποσπασματικές επεμβάσεις μπορεί να βελτιώνουν γειτονιές, δεν λύνουν όμως το πρόβλημα της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης του οδικού δικτύου, της προσβασιμότητας, ιδιαιτέρως των ανθρώπων με αναπηρία και της μείωσης της χρήσης οχημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.» και συνέχισε τονίζοντας ότι, «Για το λόγο αυτό, εκπονήσαμε το ΣΒΑΚ, το οποίο αφού λάβει και τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε περαιτέρω εξειδικευμένη μελέτη και έργο. Κάθε παρέμβαση θα πραγματοποιείται στηριζόμενη στο σχέδιο αυτό και σταδιακά στα επόμενα έτη θέτουμε σαφείς και ξεκάθαρους στόχους, οι οποίοι είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες, η βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Δήμου μας, η μείωση της ρύπανσης του αέρα, της ηχορύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας των μεταφορών, ανθρώπων και εμπορευμάτων, η συμβολή στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.
Ήρθε επιτέλους η στιγμή να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου με έργα και παρεμβάσεις, άλλα μακροπρόθεσμα και άλλα βραχυπρόθεσμα, για να μπορούμε να κοιτούμε όχι απλά με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και αποτελεσματικότητα.».
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Ευάγγελος Κούκουζας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Χαλκιδέων, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Νίκος Αίσωπος, η κ. Καίτη Σάλλα από το Επιμελητήριο Ευβοίας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Κώστας Λάππας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Κοτρογιάννης, ο Υπαστυνόμος κ. Αντώνιος Μπαμπαλής από την Τροχαία Χαλκίδας, ο κ. Νίκος Μαγούλας από τον Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών Εύβοιας, η Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Εύβοιας κ. Μαίρη Βαρτζή, ο Διευθυντής της Α’θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας κ. Γρηγόρης Δάσκος, ο Πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Χαλκίδας κ. Νίκος Κακαλιάς, ο κ. Γιώργος Κωστόπουλος ως εκπρόσωπος του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλκιδέων.
Η παρουσίαση του Σ.Β.Α.Κ. για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων και στην επίσημη σελίδα του Δήμου στο Youtube.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP