Πιλοτικό σύστημα στη Χαλκίδα για καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων

Δράσεις, Νέα / Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα πρωτοποριακό σύστημα για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο Χαλκιδέων, εδώ και λίγες ημέρες.

Πρόκειται για τη λύση της Έξυπνης Διαχείρισης Απορριμμάτων, που είναι ένα σύστημα το οποίο μετρά από απόσταση το ποσοστό πληρότητας των κάδων απορριμμάτων. Στο εσωτερικό των κάδων υπάρχει εγκατεστημένος αισθητήρας υπερήχων, που μετρά το ποσοστό πληρότητας και αποστέλλει τα δεδομένα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE στο Data Center. Εκεί υπάρχει τοποθετημένη μια νέα εφαρμογή για τη διαχείριση του συστήματος και την ανάλυση των δεδομένων, καθώς και ένα Mobile Application για την πλοήγηση των οδηγών των απορριμματοφόρων και τη διαχείριση των εντολών. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας για το πότε ένας κάδος είναι γεμάτος, οπότε θα δίνονται ανάλογες κατευθύνσεις προς τα απορριμματοφόρα.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι με βάση τη μέτρηση της πληρότητας των κάδων σε πραγματικό χρόνο, υπολογίζονται οι βέλτιστες διαδρομές των απορριμματοφόρων για τη συλλογή των απορριμμάτων. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στο κόστος, που μπορεί να φτάσει έως και 50%. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αποτρέπει την υπερπλήρωση των κάδων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός πιο καθαρού και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, η εφαρμογή αυτού του καινοτόμου προγράμματος έχει στόχο τη μείωση του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων στην πράξη και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων. Μάλιστα διευκρίνισε ότι για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πόλεις της Ευρώπης, με τη συμμετοχή εργαζομένων της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP