ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Νέα, Πολιτική / Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Την υποστήριξη και τον εμπλουτισμό της πρότασης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Δομών (Συγκρότημα Ευρίπου) στην περιοχή Εύβοιας Βοιωτίας, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων, με ψήφισμα που ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει:

ΨΗΦΙΣΜΑ

“Η αναδιοργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Χώρα μας, δίνει το δικαίωμα στο Δήμο Χαλκιδέων να διεκδικήσει την ένταξη της Χαλκίδας και της Εύβοιας στον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, στόχος που για πολλές δεκαετίες αποτελεί προτεραιότητα για την μεγαλύτερη πόλη και τον μεγαλύτερο νομό της Στερεάς Ελλάδας.
Οι φορείς του Δήμου Χαλκιδέων, της ευρύτερης περιοχής και όλη η Εύβοια, οι Δήμοι και οι πολίτες, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ενωμένοι σαν μία γροθιά να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας για να αλλάξουμε την μοίρα του, στην νέα εποχή της γνώσης και της καινοτομίας. Το πνευματικό απόθεμα ενός Πανεπιστημίου στον τόπο μας, αποτελεί σημαντικό εφόδιο.

Ο Δήμος Χαλκιδέων συμμετέχει εξαρχής ενεργά στην προσπάθεια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων να προωθήσει τη διεκδίκηση της ίδρυσης Πανεπιστημίου στην Στερεά Ελλάδα.
Η Πρόταση της Ομάδας Πανούση δίνει, βεβαίως, το έναυσμα στους Δήμους και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού.
Για τη διεκδίκηση, όμως, του Πανεπιστημίου πρέπει να υπάρξει και σχέδιο ακαδημαϊκής και χωροταξικής ανάπτυξής του. Διαφορετικά παραμένει αδύναμη.
Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας δεν μπορεί να κτιστεί με τις αντιλήψεις οι οποίες στο παρελθόν οδήγησαν στην κατάργησή του. Δεν νοείται Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας χωρίς την ισοβαρή χωροθέτησή του και στη Χαλκίδα και την Εύβοια.

Παράλληλα το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης για ίδρυση νέων πανεπιστημιακών δομών σε διαπεριφερειακό επίπεδο, πολιτική που έχει και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, προτείνει την ίδρυση, στην περιοχή Εύβοιας Βοιωτίας, του Συγκροτήματος του Ευρίπου, ενός συνόλου πανεπιστημιακών δομών που αξιοποιούν το ΤΕΙ Χαλκίδας, που εδρεύει στα Ψαχνά, με δύο Νέα Τμήματα, το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών, καθώς και ενός ακόμη Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.
Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά.

Επίσης προτείνεται η ίδρυση Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, με Τμήμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων καθώς και Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας.
Προβλέπεται η δημιουργία «Τεχνόπολης», δηλαδή Τεχνολογικού Πάρκου, καθώς και Ακαδημαϊκή Δομή Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

Βασική παράμετρος για την υλοποίηση του Συγκροτήματος Ευρίπου είναι η στενή συνεργασία Πανεπιστήμιου Αθηνών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Παιδείας για να προχωρήσει, χωρίς εμπόδια, η υλοποίησή του.

Είναι όντως η πρώτη φορά που η Χαλκίδα και η Εύβοια γίνονται αποδέκτες μίας τόσο συγκεκριμένης και εφαρμόσιμης πρότασης η οποία συνάδει με τον γενικότερο σχεδιασμό που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ελλάδα.

Είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού εφόσον δρομολογηθεί. Ενθαρρύνουμε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας για τη δρομολόγησή του.

Τώρα μπροστά μας έχουμε μία σαφή και συγκεκριμένη Πρόταση που τιμά την Εύβοια και τη Χαλκίδα. Οι δομές που σχεδιάζει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι ευπρόσδεκτες στην Χαλκίδα, την ευρύτερη λειτουργική περιοχή της και την Εύβοια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων δηλώνει την υποστήριξη σε αυτή την πρόταση, καλεί το ΕΚΠΑ να εμβαθύνει τον σχεδιασμό και το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίησή του”.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP