Στην Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ ο Δήμαρχος Χαλκιδέων

Νέα, Πολιτική / Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου η 10η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων από όλη την Ελλάδα.

P1210935Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τις προοπτικές που υπάρχουν.
Τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησε και ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα αυτά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με άλλους δημάρχους, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και εκπροσώπους κυβερνητικών φορέων.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Παγώνης η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο αυτό η Κεντρική Εξουσία θα πρέπει να στέκεται αρωγός και να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον προγραμματισμό των Δήμων, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ακύρωση έργων που είναι σε εξέλιξη.
Για άλλη μια φοράP1210912 όλοι οι παριστάμενοι δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας υπεραμύνθηκαν του σχεδιασμού τους για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω του αντίστοιχου φορέα που έχουν δημιουργήσει οι Δήμοι τους, ζητώντας ταυτόχρονα την συνεργασία της Κυβέρνησης ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα της Συνόδου:
– Απαιτείται να υπάρξει ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να ακολουθήσει η ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ΕΣΔΑ & των αναθεωρημένων ΠΕ.Σ.Δ.Α.
– Επιβάλλεται, άμεσα, η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης μεταβατικής περιόδου και ανά Περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
– Βασική προϋπόθεση, για την εφαρμογή οποιαδήποτε μοντέλου διαχείρισης, είναι να ληφθεί υπόψη η κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
– Η διασφάλιση πόρων προς τους Δήμους και τους Φο.Δ.Σ.Α θεωρείται βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή του νέου σχεδίου.
– Το ίδιο ισχύει και για την αποδέσμευση του περιορισμού της πρόσληψης προσωπικού σε όλο το φάσμα διαχείρισης των απορριμμάτων και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα (αποκομιδή, λειτουργίες έργων κ.α).
– Να προχωρήσει η υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων και ώριμων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.
– Να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο των Φο.Δ.Σ.Α, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και ειδικότερα την πρόταση της ΚΕΔΕ και τις αποφάσεις των Δήμων.
– Οι καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να στηριχθούν.
– Για την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη των στόχων απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αλλά ιδιαίτερα η συνεργασία και συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων. (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών & Οικονομίας)
– Τέλος όσον αφορά το ιδιαίτερο θέμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης υπηρεσιών του Υπουργείου για την μετατροπή της νομικής μορφής του Φο.Δ.Σ.Α, θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα 2 δημόσια έργα, η ομαλή λειτουργία του Φορέα και ο περιφερειακός σχεδιασμός.

P1210930 P1210932 P1210934

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP