Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Χαλκιδέων και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Δράσεις, Νέα / Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Χαλκιδέων και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπέγραψαν τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, η Δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος.
Με την υπογραφή του Συμφώνου οι δύο πλευρές ξεκινούν κοινή προσπάθεια με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, για ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αναλαμβάνοντας την κοινή δέσμευση ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη και πιο άμεση υποστήριξη των παιδιών.
Mετά την υπογραφή του Συμφώνου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα δήλωσε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις έννοιες αγάπη, φροντίδα κι αλληλεγγύη. Εδώ και 26 περίπου χρόνια μοιράζει απλόχερα χαμόγελα στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Σήμερα υπογράφουμε Σύμφωνο Συνεργασίας, ουσιαστικά επικυρώνοντας την κοινή μας προσπάθεια για την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών. Σχεδιάζουμε κοινές δράσεις πρόληψης και παρέμβασης, ενδυναμώνουμε τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους πολίτες, σχετικά με περιστατικά βίας και εξαφανίσεων και προσφέρουμε ασφάλεια και υγεία στα παιδιά. Είμαστε πάντα κοντά στο Χαμόγελο, υπηρετώντας τις αξίες του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού, που πρεσβεύει σθεναρά όλα αυτά τα χρόνια.»
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επικύρωση της συνεργασίας και δήλωσε: «Το Σύμφωνο που υπογράφουμε σήμερα με τον Δήμο Χαλκιδέων επιβεβαιώνει την κοινή μας διάθεση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, διευρύνοντας την ήδη άριστη συνεργασία μας, με σκοπό την προώθηση της ευημερίας των παιδιών και όλων των ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», 25 και πλέον χρόνια, επιδιώκει και κάνει πράξη τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, στοχεύοντας στην ουσία: την άμεση αντιμετώπιση και παρέμβαση σε περιπτώσεις παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη ή διατρέχουν κίνδυνο και που τη δεδομένη κρίσιμη χρονική στιγμή, η ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους και να παρέχουμε τη φροντίδα που τους αξίζει με συνέπεια, συνέχεια και αξιοπρέπεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ».
Αναγνωρίζοντας από κοινού την ανάγκη για μία αποτελεσματική συνεργασία, ο Δήμος Χαλκιδέων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών στους κρίσιμους τομείς της Βίας, Υγείας, Εξαφάνισης και Φτώχειας, υπό το θεσμικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου, καταβάλλοντας κάθε από κοινού προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειές τους που χρήζουν στήριξης.
Με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Χαλκιδέων και των αρμόδιων υπηρεσιών του, το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του. Αναλυτικότερα:
● Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
➢ Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
➢ Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
➢ Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
●Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
●Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.
● Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες.
●Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα.
●Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα)
●Τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
●Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) που τίθενται στη διάθεση του ΕΚΑΒ και είναι επανδρωμένες με πιστοποιημένους διασώστες.
●Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία.
●Το Κοινωνικό Πολυϊατρείο του Οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας και τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά
●Την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά όπως επίσης και την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους
● Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας
●Τη Φιλοξενία οικογενειών από τον Δήμο Χαλκιδέων στην Αθήνα, τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία Παίδων. Δίπλα στην οικογένεια βρίσκονται Παιδαγωγός, Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχολόγος.
● Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού
● Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
● Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Επιπλέον, ο Οργανισμός θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό την ένταξη του ανθρωπίνου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής» σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP