Στη Χαλκίδα συνεδρίασαν χθες, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, τα Διοικητικά Συμβούλια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε και της Περιφερειακή Ένωση Δήμων – ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και κατά τη συνεδρίαση, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη την Ελλάδα έθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν από κοινού, προκειμένου να επιλυθούν.
Πριν την έναρξη των συνεδριάσεων, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και μέλη του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Σουλιώτης και η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα έδωσαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενημερώνοντας σχετικά με επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας.
📌Κατά τη συνεδρίαση, η Δήμαρχος Elena Vaka καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους Προέδρους και τα Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε και της Π.Ε.Δ, που επέλεξαν τη Χαλκίδα για τη συνεδρίαση, καθώς και για τη στήριξή τους στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χαλκιδέων και όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα, όπως η υποστελέχωση, η μεταφορά των απορριμμάτων και η μη ύπαρξη ενταγμένου έργου ΜΕΑ στη Στερεά Ελλάδα, το προβληματικό οδικό δίκτυο κ.α., για τα οποία ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι γνωστό πλέον σε όλους μας, παλαιούς και νέους αιρετούς, ότι οι ανάγκες, τα προβλήματα, οι αγωνίες των Δήμων είναι πολλά και τα περισσότερα κοινά. Υποστελέχωση, που ενισχύεται από τις συνταξιοδοτήσεις και την κινητικότητα, κατάργηση νομικών προσώπων, σενάρια κατάργησης των ΔΕΥΑ, οικονομικά προβλήματα που εντείνονται από τις μεγάλες ανάγκες κυρίως για την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων και την πολιτική προστασία, με την μεγάλη επιβάρυνση πλέον του τέλους ταφής, καθιστούν περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ την επιπλέον οικονομική ενίσχυση των Δήμων με έκτακτες χρηματικές ενισχύσεις, όπως και να προχωρήσει σύντομα η εκκρεμούσα χρηματοδότηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις δικαστικές αποφάσεις. Μπορεί να υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και η πολιτεία να βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που έχουν πληγεί από καιρικά φαινόμενα, όμως τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από ποτέ και απαιτούνται μεγαλύτερα κονδύλια για τα λειτουργικά μας έξοδα.».
Συγκεκριμένα, για το πρόβλημα της μεταφοράς των απορριμμάτων επισήμανε ότι, «Είμαστε βέβαιοι ότι ως συνοδοιπόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα σας έχουμε αρωγούς στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με κυριότερο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο του Δήμου Χαλκιδέων, αλλά και όλων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, της Εύβοιας που είναι το 2ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη. Εδώ και 2 χρόνια περίπου κυρίες και κύριοι τα σκουπίδια της Χαλκίδας μεταφέρονται στο άκρο της Εύβοιας, στην Ιστιαία, μέσα από ένα προβληματικό οδικό δίκτυο, στην πολύπαθη, καμένη Βόρειο Εύβοια που παλεύει ακόμα να βγει από τις στάχτες της. Και τα σκουπίδια των Δήμων Διρφύων Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου μεταφέρονται στην Άμφισσα. Πάνω από 100.000 τόνοι απορριμμάτων κάνουν αυτή τη στιγμή ταξιδιωτικό τουρισμό στην Στερεά Ελλάδα για να ταφούν σε ΧΥΤΑ, έχοντας αφαιμάξει οικονομικά τους Δήμους μας, οι οποίο επιβαρύνονται και από το τέλος ταφής, γιατί δεν επεξεργάζονται σε ΜΕΑ. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενταγμένο έργο ΜΕΑ στη Στερεά Ελλάδα, ούτε στη Χαλκίδα, ούτε στη Λαμία, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία η δημιουργία τέτοιων εργοστασίων είναι επιβεβλημένη. Όπως επιβεβλημένο είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή κυττάρων και στη Χαλκίδα και στη Λαμία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η περίοδος μέχρι την κατασκευή των ΜΕΑ. Στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ήδη ετοιμάζουμε το νέο ΠΕΣΔΑ, το οποίο προβλέπει τις λύσεις αυτές και είναι προσαρμοσμένο στις εύστοχες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελάχιστη ταφή και ουσιαστική επεξεργασία των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής της η Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, θέμα που είχε θέσει παλαιότερα και σε συνεδρίαση του Δ.Σ της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Όπως σας ανέφερα στην αρχή, ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ο 12ος Δήμος στη χώρα, αύξησε τον πληθυσμό του, και μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος Δήμος χωρίς πανεπιστημιακή σχολή. Η ύπαρξη πανεπιστημιακών σχολών γνωρίζετε ότι αποτυπώνεται και σε νούμερα στην απογραφή του πληθυσμού και αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Είναι ένας Δήμος ελκυστικός να ζει κανείς, ο οποίος γειτνιάζει με την Αττική, ένας Δήμος με πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον επίσης. Όπως και όλη η Εύβοια, άλλωστε. Όπως τόνισα και σε τοποθέτησή μου στο ΔΣ της ΠΕΔ, ήρθε η ώρα να ξανανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου στην Στερεά Ελλάδα. Μια συζήτηση που είχε γίνει αρχικά το 2018, όταν η ΠΕΔ τότε είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ενόψει της τότε μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ένα Πανεπιστήμιο που θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τον τόπο μας και για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς η Στερεά βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και δίπλα στην Αττική.».
Στο τέλος της τοποθέτησής της, αναφέρθηκε στη στήριξη της Πολιτείας για την ανασυγκρότηση της πολύπαθης Εύβοιας και στα μεγάλα έργα υποδομής που δημιουργούν αισιοδοξία στους πολίτες, όπως η Παράκαμψη της Χαλκίδας, επισημαίνοντας όμως ότι «Όμως η ανάπτυξη σε έναν τόπο διαχρονικά παραμελημένο, δεν μπορεί να έρθει αν δεκάδες τόνοι απορριμμάτων ταξιδεύουν σε αυτόν καθημερινά. Αν υποβαθμιστεί περισσότερο η ΔΟΥ Χαλκίδας που εξυπηρετεί πάνω από 160.000 πολίτες. Η κάθαρση φυσικά και πρέπει να έλθει. Οποιοδήποτε μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενο. Η ΔΟΥ όμως πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, αφού ενισχυθεί με άξια στελέχη, όπως έχουμε ήδη συζητήσει και στο ΔΣ της ΠΕΔ. Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας έχουμε δίπλα μας σε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας. Στις δίκαιες διεκδικήσεις μας.».
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Βουρδάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης.