Σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα του Δήμου Χαλκιδέων

Δράσεις, Νέα / Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε χθες, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αφού προηγουμένως τον είχε συνοδεύσει, κατά την επίσκεψή του, στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Στο Μέγαρο Κότσικα τον υποδέχθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου Χαλκιδέων.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, η Δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης και των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά τα γεγονότα της κακοκαιρίας «Θάλεια», που έπληξαν τον Δήμο Χαλκιδέων την 9η Αυγούστου 2020. «Με τη βοήθειά σας, πραγματοποιήθηκε η άμεση καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ, μόλις 5 μέρες μετά τα γεγονότα, και προχωρήσαμε στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων υδροδότησης και στις πρώτες αποκαταστάσεις. Από τα έργα υποδομών για τις αποκαταστάσεις των περιοχών που επλήγησαν, κάποια έχουν ολοκληρωθεί και κάποια είναι σε εξέλιξη. Το σημαντικό είναι να μη σταματήσει η ροή των χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα.», ανέφερε σχετικά η Δήμαρχος και πρόσθεσε «επιτακτική ανάγκη αποτελεί η κατασκευή της Γέφυρας των Φύλλων, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς και η συντήρηση των γεφυρών του Βασιλικού και του Αφρατίου».
Στη συνέχεια η Δήμαρχος τόνισε το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δήμου Χαλκιδέων, «ο Δήμος Χαλκιδέων αποτελεί τον μητροπολιτικό Δήμο του Νομού Εύβοιας αλλά και την είσοδο στο νησί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το κυκλοφοριακό, το οποίο θα επιλυθεί με την κατασκευή της παράκαμψης της Χαλκίδας. Αν δεν γίνει η παράκαμψη, το πρόβλημα θα επιτείνεται.».
Επιπλέον, έγινε αναφορά στα έργα που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στην ωριμότητα των μελετών. «Όλοι οι φάκελοι που έχουμε υποβάλλει είναι πλήρεις, με έργα έτοιμα προς δημοπράτηση, που είναι το μείζον για την απορρόφηση των κονδυλίων. Το έργο σε προτεραιότητα είναι η ανέγερση κτιρίου για την μετεγκατάσταση του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, στο οποίο οι μαθητές φοιτούν σε υπόγειες αίθουσες, υπό δυσχερείς συνθήκες.», τόνισε η Δήμαρχος, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβληματικό έργο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, το οποίο έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα και προχωράει η διαδικασία, με σκοπό να ξεκινήσει σύντομα.
Έμφαση δόθηκε επίσης στην επείγουσα μετεγκατάσταση των Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και στην εκκρεμότητα της παραχώρησης χώρου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Τα παιδιά φοιτούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, σε άθλιες συνθήκες και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα το αίτημα της παραχώρησης χώρου, για την προσωρινή μεταφορά τους σε καλύτερες συνθήκες, μέχρι να επέλθει και η οριστική του λύση.», τόνισε η Δήμαρχος.
«Σε μια πόλη, όπως η Χαλκίδα, με μεγάλη ιστορία στο ναυταθλητισμό, εκπονούμε ήδη μελέτη για ένα μεγάλο έργο στον Δήμο, αυτό της κατασκευής Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου, ολυμπιακών προδιαγραφών κι ήδη έχουμε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για το θέμα αυτό. Το σημαντικό είναι η εύρεση τρόπου χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.», ανέφερε η Δήμαρχος, σχετικά με την κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στον Δήμο Χαλκιδέων.
Τέλος, κατά τα συνάντηση, έγινε αναφορά στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και στη διαδικασία των εμβολιασμών. «Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ετών, ο Δήμος Χαλκιδέων είχε ουσιαστικά διακυμάνσεις, αλλά με κοινή προσπάθεια των φορέων, καταφέραμε να έχουμε τα κρούσματα σε κανονικά επίπεδα και συνεχώς προσπαθούμε για την στήριξη των εμβολιασμών και τη διατήρηση του Δήμου σε ένα καλό υγειονομικό επίπεδο.», δήλωσε η Δήμαρχος.
«Πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει σχέδιο και καλή οργάνωση το κράτος μπορεί να στέκεται δίπλα στους πολίτες και δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε σε επίπεδο αποζημίωσης καταστροφών που έχουν γίνει σε νοικοκυριά, είτε σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις υποδομές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε «παρακολουθώ ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στον Δήμο Χαλκιδέων».
Όσον αφορά στα τοπικά έργα που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως επεσήμανε, «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ, πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών αυτό να εγκριθεί. Διοχετεύουμε ακόμα περισσότερους πόρους στις Περιφέρειες και αυτό φυσικά απαιτεί από τις Περιφέρειες ταχύτητα, επαγγελματισμό, σωστό σχεδιασμό και δυνατότητα απορρόφησης του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου.»
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι Βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.
Η Δήμαρχος προσέφερε στον Πρωθυπουργό έναν αναμνηστικό πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας, του καλλιτέχνη κ. Γατόπουλου, καθώς και κρασιά από τοπικό Οινοποιείο.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP