Τη μείωση των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων και των Τιμών Ζώνης ζητά η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Νέα / Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023

Ένσταση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ο Δήμος Χαλκιδέων με επιστολή που απέστειλε χθες, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητά τη μείωση των τιμών ζώνης και των αντικειμενικών αξιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, καθώς η αύξηση που προέκυψε, δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς πολίτες σχετικά με την πρόσβασή τους σε κοινωνικές παροχές
Ακολουθεί η επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο Δήμος Χαλκιδέων ζητά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις. Η μείωση των τιμών ζώνης και κατ’ επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια του Δήμου, θεωρείται επιτακτική, μιας και τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Χαλκιδέων επλήγη από φυσικές καταστροφές, (κακοκαιρία Θάλεια στο Ληλάντιο και στην Αρτάκη), τέθηκε σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και λειτουργεί τις Δομές Φιλοξενίας και Προσωρινής Υποδοχής στην Ριτσώνα, πλησίον της Αυλίδας, εντός των ορίων του Δήμου Χαλκιδέων.
Η εν λόγω αιτούμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αποκαταστήσει την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, που έχει χαθεί από μεγάλη μερίδα δημοτών, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών τους. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε τα εξής παραδείγματα:
– Χαλκίδα Τιμή Ζώνης 2021: 800€, Τιμή Ζώνης 2022: 1050€.
– Ληλάντιο Τιμή Ζώνης 2021: 600€, Τιμή Ζώνης 2022: 650€.
Η επιπλέον επιβάρυνση ξεπερνάει το 20% σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί δημότες μας να χάνουν το δικαίωμα είσπραξης επιδομάτων, λόγω της ανωτέρω αύξησης των Αντικειμενικών Αξιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος Στέγασης, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, κ.α.
Ο Δήμος Χαλκιδέων προτίθεται να αναθέσει σε Ορκωτό Εκτιµητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το Υπουργείο δηλώσει ότι θα λάβει υπόψη µια τέτοια εκτίµηση, για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδοµένων. Παράλληλα, ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσµία για την ολοκλήρωση της εκτίµησης.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειες σας.».

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP