Τιμητική διάκριση στον Δήμο Χαλκιδέων

Δράσεις, Νέα / Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Για την εφαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών, καινοτόμων ιδεών και προγραμμάτων, ο Δήμος Χαλκιδέων τιμήθηκε στη διάρκεια του 2ου ετήσιου Συνεδρίου “Έξυπνες Πόλεις – Ψηφιακοί Πολίτες”, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 και 24 Μαΐου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Τουρισμού, των Περιφερειών Αττικής και Θεσσαλίας και της Α.Ε. “Κοινωνία της Πληροφορίας”.

Την τιμητική διάκριση απένειμε στον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη, η Α΄ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας Παναγιώτα Παπαρίδου, με την ευχή να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της Αυτοδιοίκησης την εφαρμογή των ψηφιακών και καινοτόμων προγραμμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ήταν μεταξύ των εισηγητών στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Η ελληνική έξυπνη πόλη καταλύτης οικονομικής και αναπτυξιακής ευφορίας”. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η στρατηγική που έχει σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή, με στόχο τη βιώσιμη αστική και οικονομική ανάπτυξη, θέτει πέντε βασικούς στόχους, τους οποίους εκτιμά ως κρίσιμους για την ανάπτυξη του Δήμου Χαλκιδέων. Ο πρώτος στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, η μεταστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στον Δήμο Χαλκιδέων, από τον δευτερογενή στον τριτογενή τομέα, επιβάλλει τη δημιουργία υποδομών για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ο δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τρίτος στόχος η παρέμβαση σε παρηκμασμένες ή εγκαταλελειμμένες περιοχές και η ανάπλασή τους. Τέταρτος στόχος, η υιοθέτηση ενός εξωστρεφούς χαρακτήρα, που αποτελεί βασικό στοιχείο για μια πόλη που επιθυμεί να κοιτάξει πέρα από τα στενά τυπικά της σύνορα και να διεκδικήσει έναν ουσιαστικό ρόλο στα σύγχρονα διεθνή δρώμενα.

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης ανέφερε ότι ο Δήμος Χαλκιδέων εφαρμόζει πολιτικές που προωθούν τη συνεργασία με άλλες πόλεις του εξωτερικού και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων. Τελευταίος, αλλά όπως είπε, όχι έσχατος στόχος είναι η ενίσχυση της συμμετοχικότητας των δημοτών στα δρώμενα του Δήμου και στη διαμόρφωση των πολιτικών που εφαρμόζονται σε αυτόν. Συνεχίζοντας ο Χρήστος Παγώνης ανέφερε ότι ως προς τις υποδομές, ολοκληρώθηκε η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της Πλατείας πίσω πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο Χαλκίδας, στο κέντρο της πόλης λειτουργεί σύγχρονος μετεωρολογικός σταθμός με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς αισθητήρες, έτσι ώστε να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, οι ρύποι και εξελίσσεται σε συμφωνία με τον ΟΤΕ, το έργο αναβάθμισης του δικτύου επικοινωνιών, με τη χρήση οπτικών ινών. Ανέφερε επίσης ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο πιλοτικό έργο λειτουργίας συστημάτων έξυπνου φωτισμού και έξυπνης στάθμευσης.

Στο σκέλος που αφορά στις υπηρεσίες, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Χαλκιδέων προωθεί την ανάπτυξη ενός νέου πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης διοικητικών υπηρεσιών. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ένα μέρος αυτού ολοκληρώθηκε πρόσφατα και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, όπως η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών, που αποτελεί πρωτοποριακό σύστημα, μοναδικό στο είδος του στο Δημόσιο. Ανέφερε ακόμη ότι στη ΔΕΥΑ Χαλκίδας λειτουργεί σύστημα τηλεδιαχείρισης, προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Τέλος, τόνισε ότι με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο Δήμος Χαλκιδέων εφαρμόζει διαδικασία πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του, προκειμένου να το αξιοποιήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χαλκιδέων Τηλέμαχος Μωραΐτης περιέγραψε το σύνολο των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχουν ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία, αναλύοντας τα σημαντικά οφέλη για τον Δήμο και τον πολίτη. Συγκεκριμένα, παρουσίασε το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, που βασίζεται σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα/λογισμικού, τις εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και το σύστημα διαχείρισης αιτημάτων καθημερινότητας του Δήμου.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP