Υπογράφηκε η σύμβαση για την οριστική μελέτη κατασκευής της Αγοράς Χαλκίδας.

Δράσεις, Νέα / Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη και τον εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας Μελετητικών Γραφείων Αλέξανδρο Ζώμα, υπογράφηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο “Κότσικα”, η σύμβαση για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης κατασκευής του έργου αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τη Χαλκίδα και τον Δήμο Χαλκιδέων γενικότερα, που όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, καθυστέρησε 30 χρόνια. Τόνισε ακόμη ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν αποτελεί εικονική πραγματικότητα, αλλά μια αλήθεια που προέκυψε μέσα από συνεχή αγώνα της Δημοτικής Αρχής, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Με την ευκαιρία, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο χρονικό των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς, υπογραμμίζοντας τα εξής:
Όταν η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά από συνεχείς συναντήσεις με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και αυτοψίες στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, δόθηκε άδεια στον Δήμο Χαλκιδέων να καθαρίσει και να απομακρύνει τόσο τα σκουπίδια όσο και τις πρόσθετες κατασκευές.
Από το εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς απομακρύνθηκαν 300 τόνοι σκουπιδιών και ακαθαρσίες, όπως και τόνοι αντικειμένων από τις άχρηστες πρόσθετες κατασκευές.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 στην κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, εγκρίθηκε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία υπέγραψε στις 19 Ιανουαρίου 2015 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Αμέσως μετά, ο Δήμος Χαλκιδέων ανέθεσε σε αρχιτεκτονικό γραφείο τη σύνταξη προμελέτης με θέμα “Καταγραφή υφιστάμενων συνθηκών, καθορισμός συνθετικών αξόνων, διαμόρφωση και σύνταξη προδιαγραφών και συνθετικού πλαισίου, ενόψει της διενέργειας Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού”.
Η προμελέτη εστάλη τον Σεπτέμβριο του 2015 για έγκριση στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων.
Στις αρχές του 2016 η προμελέτη εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αμέσως μετά ο Δήμος Χαλκιδέων προχώρησε στην προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου, που αφορά στην “Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και στην ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς”.
Πράγματι, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και από την Κριτική Επιτροπή του, που είχε συγκροτηθεί με μέλη τα οποία υποδείχθηκαν από κατάλογο ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Πολιτισμού και από τον Δήμο Χαλκιδέων.
Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Γιάννης Αίσωπος, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Επιτροπή αξιολόγησε όλες τις προτάσεις (σύνολο 17) και προέκρινε την καλύτερη. Στις 6 Μαρτίου 2017 στο Κόκκινο Σπίτι, ο Δήμος Χαλκιδέων οργάνωσε έκθεση με τα προσχέδια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη Δημοτική Αγορά.
Σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2017 υπογράφεται η σύμβαση με την Κοινοπραξία των μελετητών για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης κατασκευής του έργου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα του 2018. Στη συνέχεια, αφού εγκριθεί από τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί το έργο.
Όσον αφορά στις λειτουργίες που θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, προτείνεται η δημιουργία ενός πόλου συναλλασσόμενων δραστηριοτήτων, αφιερωμένο στις ομάδες της πόλης, με επίκεντρο τις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, η συνύπαρξη του εμπορικού χαρακτήρα με πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η ένταξη χρήσεων με συμπληρωματικά ή διευρυμένα ωράρια και τέλος, η διοργάνωση δράσεων στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της Πλατείας.
Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε ότι στην πορεία των τριών αυτών χρόνων, ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια, που φάνταζαν αξεπέραστα. Γραφειοκρατία, πολύπλοκες διαδικασίες και τρικλοποδιές.
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι με την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, επισφραγίζεται η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών, να μπει οριστικό τέλος στην εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης της Δημοτικής Αγοράς, στην εικόνα ντροπής που επικράτησε για 30 χρόνια.
Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που έμειναν προσηλωμένοι στον στόχο, καθώς επίσης τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και την Υπηρεσία Δόμησης.
Η οριστική μελέτη θα παραδοθεί σε 4 μήνες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, για το οποίο ο Δήμος Χαλκιδέων έχει δεσμεύσει ποσό 5 εκ. ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP