Στους Δελφούς ο δήμαρχος Χαλκιδέων για το Οικονομικό Φόρουμ

Οικονομία, Πολιτική / Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Συμμετείχαν ως ομιλητές δεκάδες άτομα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προερχόμενοι από τους χώρους της πολιτικής, της ακαδημίας, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας. Μεταξύ αυτών ήσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικ. Βούτσης, οι οποίοι την πρώτη μέρα έθιξαν το θέμα του προσφυγικού, τονίζοντας την ανάγκη λήψης απόφασεων στην Ε.Ε για συντονισμένες δράσεις.

Τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ κατά την δεύτερη ημέρα, παρακολούθησε και ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Μάλιστα, είχε την ευκαιρία στο περιθώριο του συνεδρίου να συνομιλήσει και με ορισμένους από τους εισηγητές, αλλά και άλλους παριστάμενους.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το οικονομικό Forum ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα, ανάμεσα στα οποία αναφέρονται και τα εξής:

– Μέσα από τις έντονες διεργασίες του Φόρουμ υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα των στιγμών τόσο για την Ευρώπη, όσο για την Ελλάδα. Οι αντοχές και των δύο δοκιμάζονται. Η ασφάλειά τους διακυβεύεται.
-Στο δύσκολο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίστηκαν τα μεγάλα διλήμματα και οι μεγάλες προκλήσεις, ενώ σκιαγραφείται ένας οδικός χάρτης αντιμετώπισής τους.
– Η χώρα μας δείχνει να αντιμετωπίζει όλες τις Ευρωπαϊκές κρίσεις μαζί: Την οικονομική και την προσφυγική . Την κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Την κρίση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. Την αστάθεια και την αβεβαιότητα.
– Συζητήθηκαν και εντοπίστηκαν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην οικονομία , αλλά και τα αξιακά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να σταθεροποιηθεί και η κοινωνία.
– Στην προσπάθεια να αποσαφηνίσουμε τον δρόμο της ανάκαμψης , εξετάσαμε τα προσχώματα στην επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση εγχώριων και άμεσων εξωτερικών επενδύσεων. Κατέστη σαφές πως χωρίς νέες, στρατηγικές και παραγωγικές επενδύσεις, συνδυασμένες με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικότητας, η χώρα δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. Τα ευρωπαϊκά success stories και τα συγκριτικά μας εθνικά πλεονεκτήματα αποτελούν σημαντικό τμήμα της πυξίδας.
-Η Παγκόσμια Γεωοικονομική και Γεωπολιτική συγκυρία δεν ευνοούν. Όπως σωστά επισημάνθηκε πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας θέματα και να προασπίσουμε τα θεμελιώδη συμφέροντά μας – αποφεύγοντας τη σύνδεσή τους με τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης και προσαρμογής.
– Ελλάδα και Ευρώπη καλούνται λοιπόν σε ριζικές υπερβάσεις προκειμένου να οδηγηθούν σε σταθερή πρόοδο και ανάπτυξη , κατοχυρώνοντας μια ισχυρή και ασφαλή θέση σε μία όλο και πιο αβέβαιη, ασταθή και δυναμικά μεταβαλλόμενη παγκόσμια σκακιέρα. Η κοινή μας ιστορία το ενθαρρύνει, το κοινό μας συμφέρον το απαιτεί και η κοινή μας ασφάλεια το επιτάσσει.


 

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP